Digitale burgerrechtenbeweging EDRi wil dat er een Europees verbod komt op het gebruik van spyware zoals Pegasus en Predator. Aanleiding is berichtgeving dat telefoons van Europarlementariërs besmet zijn geraakt met spyware. "Dergelijke inbreuken vormen een bedreiging voor de democratie, door de electorale en besluitvormingsprocessen te beïnvloeden en de integriteit van het publieke debat te ondermijnen", stelt EDRi.
De burgerrechtenbeweging voegt toe dat aanvallen met spyware niet nieuw zijn, omdat journalisten en mensenrechtenactivisten al veel langer het doelwit zijn. "Onze democratieën zijn afhankelijk van de verantwoordelijkheid van EU-beleidsmakers om een EU-breed framework tegen spyware op te zetten", gaat EDRi verder. "Zullen Europese politici, met de verkiezingen van 2024 in aantocht, de voor de hand liggende keuze maken om de veiligheid van mensen en integriteit van onze democratie op de eerste plek te zetten door spyware te verbieden?"
Volgens EDRi-beleidsmaker Chloé Berthélémy wijst de EU snel met het vingertje naar buitenlandse mogendheden als het gaat om spywaremisbruik en bagatelliseert zo de eigen verantwoordelijkheid voor veroorzaakte schade. Door het niet optreden tegen de 'hackingpraktijken' van overheden en toestaan van de spyware-industrie blijven kwetsbare gemeenschappen in zowel Europa als daarbuiten het doelwit van aanvallen, merkt Berthélémy op. "We verwachten dat de volgende EU-termijn eindelijk adequate actie onderneemt."
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.