Het plan van de Europese Commissie om alle chatberichten van Europese burgers door middel van client-side scanning te controleren vormt een buitenproportionele inbreuk op fundamentele mensenrechten, zo stelt GroenLinks-PvdA. Begin 2022 kwam de Europese Commissie met een voorstel om alle chatberichten en ander verkeer van burgers te inspecteren. In het geval van end-to-end versleutelde chatdiensten zou dit via client-side scanning moeten plaatsvinden, waarbij alle berichten van alle burgers zouden worden gecontroleerd. Het Europees Parlement is tegen het voorstel van de Europese Commissie en is met een eigen voorstel gekomen.
Volgende maand komt de Raad Justitie en Binnenlandse Zaken (JBZ) bijeen en zullen ministers van EU-lidstaten onder andere over de bestrijding van misbruikmateriaal spreken. Aanleiding voor GroenLinks-PvdA om demissionair minister Yesilgöz van Justitie en Veiligheid om opheldering te vragen. De partijen laten weten dat ze zich aansluiten bij de zorgen en kritiek van onder andere privacywaakhonden, juridisch experts en kinderrechtenorganisaties over de proportionaliteit van het voorstel.
De Kamerleden van de partijen herinneren de minister eraan dat een meerderheid van de Kamer haar meermaals heeft verzocht niet in te stemmen met het voorstel als deze het postgeheim geweld aandoet. "Het beperken van end-to-end-encryptie, de foutgevoeligheid van kunstmatige intelligentie (AI) bij client-side scanning en de massale schaal van de voorgestelde surveillance achten zij een buitenproportionele inbreuk op fundamentele mensenrechten", zo stellen de Kamerleden van GroenLinks-PvdA.
De Kamerleden willen dat de minister ingaat op de geuite zorgen. "Kan de minister daarbij onderbouwen hoe zij de weging maakt tussen de effectiviteit van de voorgestelde maatregelen en de beperkingen die zij leggen op mensenrechten? Kan de minister de stelling onderbouwen dat de CSAM-verordening niet zal leiden tot onterechte opsporing van onschuldige mensen die foutief zijn aangemerkt als verdacht? Welke expertkennis op het gebied van privacy en mensenrechten heeft de minister geraadpleegd bij het formuleren van het kabinetsstandpunt?", zo willen ze onder andere weten.
Yesilgöz moet ook duidelijk maken hoe ze bij de JBZ-Raad uitvoering gaat geven aan een eerder door de Tweede Kamer aangenomen motie om client-side scanning uit te sluiten in het voorstel. "Op welke manier werkt de minister samen met gelijkgestemde landen om privacybeperkende maatregelen uit de verordening te halen, zoals de motie de minister opdraagt? Hoe ziet de minister de voortgang van de verordening verlopen met de verkiezingen en het benoemen van een nieuwe Europese Commissie in aantocht? Welke vertraging verwacht de minister?", zo vragen de partijen verder. De minister moet nog antwoord geven.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.