De Amerikaanse overheid kan via clouddiensten van bijvoorbeeld Google en Microsoft bij de e-mail van Nederlandse overheden en vitale bedrijven, wat een risico voor de nationale veiligheid kan vormen, zo waarschuwt denktank Clingendael tegenover de NOS. Uit onderzoek van de omroep blijkt dat een groot aantal Nederlandse overheden, bedrijven, zorgorganisaties en onderwijsinstellingen Amerikaanse cloudmail gebruiken.
Zo maken de Tweede Kamer, de Eerste Kamer, de Autoriteit Financiële Markten, de Nederlandse Zorgautoriteit, Nationale ombudsman, het Planbureau voor de Leefomgeving en de Kamer van Koophandel gebruik van Microsofts e-maildienst. Alle netbeheerders, de meeste drinkwaterbedrijven, ABN Amro, ING, Rabobank en Schiphol hebben ook hun e-mail bij Microsoft ondergebracht. Het techbedrijf zegt dat het klanten beschermt en zich aan de AVG houdt.
Amerikaanse wetgeving verplicht Amerikaanse bedrijven om gegevens van hun klanten aan de Amerikaanse overheid te overhandigen als die daarom vraagt."Dat het tot nu toe niet is gebeurd, zegt niet zo veel", zegt onderzoekster Maaike Okano-Heijmans van Clingendael tegenover de NOS. Het gebruik van Amerikaanse clouddiensten kan dan ook een risico voor de nationale veiligheid vormen, zeker wanneer overheden er gebruik van maken, zo stelt Clingendael in een onderzoek naar Europese cloudsoevereiniteit (pdf).
Veel van de partijen die met Amerikaanse clouddiensten werken zeggen dit te doen omdat uitbesteden goedkoper en makkelijker is. Daarnaast ontbreken goede Europese alternatieven. Zo hebben ook KPN, Odido en internetknooppunt NL-IX hun mail bij Microsoft ondergebracht. In Nederland hebben Google, Microsoft en Amazon een marktaandeel van tachtig procent. "De Nederlandse overheid geeft veel geld uit aan ICT, die zou het ook aan Europese bedrijven kunnen geven om ze sterker te maken", aldus Okano-Heijmans.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.