De Amerikaanse autoriteiten hebben Google via verschillende gerechtelijke bevelen opgedragen om informatie te verstreken over kijkers van bepaalde YouTube-video's. Burgerrechtenbewegingen denken dat de bevelen ongrondwettelijk zijn, omdat ze van onschuldige YouTube-kijkers verdachten maken, zo meldt zakenblad Forbes.
Eén van de zaken gaat over een verdachte die wordt verdacht van witwassen door bitcoin voor contant geld te verkopen. Begin januari stuurden undercoveragenten de verdachte een link naar verschillende YouTube-video's. Vervolgens vroegen ze Google informatie over wie de betreffende video's had bekeken. Die waren inmiddels al meer dan dertigduizend keer vertoond.
Als onderdeel van het gerechtelijk bevel moet Google de namen, adresgegevens, telefoonnummers en alle gebruikersactiviteit van alle Google-accountgebruikers verstrekken die de YouTube-video's tussen 1 en 8 januari hebben gezien. Daarnaast wil de Amerikaanse overheid ook de ip-adressen van mensen die niet met een Google-account op YouTube waren ingelogd en de video's hebben bekeken.
De rechter keurde het verzoek van de autoriteiten goed en Google werd opgedragen om het verzoek geheim te houden, totdat het eerder deze week werd onthuld. De documenten maken niet duidelijk of Google de gevraagde informatie ook heeft verstrekt. In een andere zaak over een bommelding wilden de autoriteiten informatie over kijkers van acht YouTube-livestreams. Eén van de livestreams heeft meer dan 130.000 subscribers.
Privacyexperts noemen de bevelen ongrondwettelijk omdat ze in strijd zouden zijn met het eerste en vierde amendement van de Amerikaanse grondwet, die gaat over het recht op vrije meningsuiting en het beschermen tegen onredelijke doorzoekingen. "Niemand zou bang voor het verschijnen van de politie aan de deur moeten zijn alleen vanwege wat het YouTube-algoritme laat zien. Ik ben geschokt dat de rechter dit toestaat", zegt Albert Fox-Cahn van het Surveillance Technology Oversight Project.
"Wat we op internet bekijken kan zeer gevoelige informatie over ons prijsgeven, zoals onze politieke voorkeuren, passies, geloofsovertuigingen en veel meer", stelt John Davisson van het Electronic Privacy Information Center. “Er mag worden verwacht dat justitie niet zonder gerede verdenking toegang tot dat soort informatie heeft. Dit bevel zet die aanname op zijn kop." Google laat weten dat het van elk bevel de rechtsgeldigheid controleert en anders bezwaar maakt.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.