De Chinese overheid is verantwoordelijk voor het stelen van de privégegevens van miljoenen Britse kiezers, zo stelt de Britse overheid vandaag. Vorig jaar augustus werd bekend dat aanvallers een jaar lang toegang hadden tot systemen van de Electoral Commission. De aanval werd in oktober 2022 ontdekt, maar verder onderzoek wees uit dat de aanvallers al sinds augustus 2021 toegang hadden. Daarbij hadden ze ook toegang tot kopieën van de kiesregisters, die de kiescommissie voor onderzoeksdoeleinden in bezit heeft.
De kiesregisters die op het moment van de aanval aanwezig waren bevatten de gegevens van iedereen die tussen 2014 en 2022 als kiezer in het Verenigd Koninkrijk was geregistreerd. Het gaat om namen en adresgegevens, alsmede namen van overzeese kiezers. Het Britse National Cyber Security Centre (NCSC) stelt dat de systemen door een Chinese spionagegroep aangeduid als APT31 zijn gecompromitteerd.
"De aanval was waarschijnlijk bedoeld om grootschalige spionage mogelijk te amekn, waaronder het verkrijgen van persoonlijke identificeerbare informatie en intellectueel eigendom", aldus de Britse overheid. Hoe de aanvallers toegang tot de systemen konden krijgen laten de autoriteiten niet weten. Ook wordt geen informatie gegeven waaruit blijkt dat het om een vanuit China opererende groep gaat. De Amerikaanse en Britse autoriteiten hebben tevens sancties aangekondigd tegen verschillende personen die onderdeel van APT31 zouden uitmaken.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.