image

Kabinet onderzoekt verplicht algoritmeregister voor overheidsinstanties

vrijdag 12 april 2024, 11:17 door Redactie, 3 reacties

Het kabinet is in januari gestart met een onderzoek naar verplichte deelname voor overheidsinstanties aan het algoritmeregister, zo heeft demissionair staatssecretaris Van Huffelen van Digitalisering aan de Eerste Kamer laten weten. Via het register, dat op het moment van schrijven 346 algoritmes bevat, publiceren overheden informatie over hun algoritmes, zodat die kunnen worden gecontroleerd op discriminatie en willekeur.

Deelname aan het algoritmeregister is vrijwillig. Rijksbreed is echter afgesproken dat het register in 2025 up-to-date is en dat dan tenminste de hoog-risico en de impactvolle algoritmes geregistreerd zijn. In 2021 nam de Tweede Kamer een motie van Volt aan waarin de regering werd verzocht om het algoritmeregister voor overheden verplicht te stellen. "Er is in januari dit jaar een start gemaakt met een traject om te bezien hoe het algoritmeregister verplicht kan worden. Dit traject moet in samenhang worden bezien met een soortgelijke registratieverplichting die is opgenomen in de AI-verordening", aldus Van Huffelen.

GroenLinks-PvdA in de Eerste Kamer had de staatssecretaris gevraagd wat zij gaat doen om de bekendheid van het register onder burgers te vergroten. "In de huidige fase ligt de focus op het verder vullen van het register. Daarnaast is het belangrijk dat de toegankelijkheid van de teksten verder verbetert. Op dit moment missen er nog velden en zijn teksten niet altijd even toegankelijk geschreven", laat de staatssecretaris daarop weten.

Daarbij wordt de mogelijkheid van een publiekscampagne opengehouden, maar niet op dit moment. "Een te vroege publiekscampagne brengt als risico met zich mee dat burgers naar het algoritmeregister gaan en niet het algoritme kunnen vinden dat relevant is voor hen, omdat deze nog niet is opgenomen", stelt Van Huffelen. Als het register verder gevuld is, wil het kabinet het register verder onder de aandacht brengen en onderzoeken of een publiekscampagne noodzakelijk is of dat een andere vorm van voorlichting beter werkt.

Reacties (3)
12-04-2024, 16:55 door karma4
Een algoritme register waarbij de wettelijke regels beschreven moeten worden welke in wetten staan.
De politieke kolder ten top. Doen dan wat aan betere wetgeving.
13-04-2024, 09:17 door Anoniem
Door karma4: Een algoritme register waarbij de wettelijke regels beschreven moeten worden welke in wetten staan.
De politieke kolder ten top. Doen dan wat aan betere wetgeving.

Dit gaat over transparantie. Zie het als een soort open source. Je kunt als burger nu zelf controleren of een algoritme doet wat het zou moeten doen. Wat ik me wel afvraag, is hoe dit zou moeten werken met AI, waar niet de code bepalend is voor de werking, maar de trainingsdata. Die kun je nooit allemaal publiceren, zeker omdat die in sommige gevallen ook nog eens vertrouwelijk is.
En dan gaat het alleen om de hoog risico en impactvolle algoritmes.
En dan moet je weten dat de overheid nogal moeite heeft met het begrip risico. Daarbij moet je je ook nog afvragen wie dan bepaald wat een hoog risico of impactvol algoritme is.
Zou de belastingdienst het algoritme voor de toeslagen fraude toen, als het register er al was geweest, op de lijst hebben gezet?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.