image

Experts en organisaties vragen EU-landen af te zien van chatcontrole

donderdag 18 april 2024, 11:01 door Redactie, 5 reacties

Een coalitie van vijftig maatschappelijke organisaties en 26 experts, waaronder uit Nederland, hebben alle landen in de EU via een open brief opgeroepen om niet akkoord te gaan met een voorstel voor het controleren van alle chatberichten van Europese burgers (pdf). De organisaties en experts hebben grote zorgen over massasurveillance en het ondermijnen van encryptie. "De fundamentele fouten in het voorstel van de Europese Commissie en eerdere teksten van de Raad zijn niet in de laatste versie van het Belgische voorzitterschap weggenomen", zo stellen ze.

Begin 2022 kwam de Europese Commissie met een voorstel om alle chatberichten en ander verkeer van burgers te inspecteren. In het geval van end-to-end versleutelde chatdiensten zou dit via client-side scanning moeten plaatsvinden, waarbij alle berichten van alle burgers zouden worden gecontroleerd. Eind vorig jaar bleek dat het Europees Parlement tegen het voorstel van de Europese Commissie is en kwam met een eigen voorstel.

De Europese lidstaten hebben nog geen gezamenlijke positie ingenomen en die is er nog altijd niet. EU-voorzitter België heeft een nieuw voorstel gepresenteerd, maar volgens de experts en organisaties zijn er vanuit een fundamenteel rechtenperspectief geen betekenisvolle aanpassingen doorgevoerd. "Het kan providers nog steeds dwingen om de end-to-end encryptie van hun diensten te ondermijnen om aan een detectiebevel te voldoen, en het kan hen nog steeds dwingen om gebruikers te surveilleren die geen link met online kindermisbruik hebben."

Ook in het nieuwe voorstel kunnen detectiebevelen nog steeds breed en ongericht worden ingezet. De experts en organisaties stellen dan ook dat de essentie van het recht op privacy, databescherming, vrijheid van meningsuiting en het vermoeden van onschuld van onschuldige mensen in de EU en daarbuiten op het spel staat, alsmede het beschermen van online communicatie door middel van end-to-end encryptie.

Een ander kritiekpunt is dat in het nieuwe voorstel juist diensten die de privacy en veiligheid van hun gebruikers beschermen als extra risicovol worden beschouwd, terwijl diensten die juist profiteren van de data van gebruikers het stempel minder risicovol krijgen. De organisaties en experts roepen de ministers van Justitie en Binnenlandse Zaken van de EU dan ook op om tegen het voorstel te stemmen. De open brief is onder andere ondertekend door Bits of Freedom en stichting Privacy First.

Reacties (5)
18-04-2024, 12:12 door Anoniem
Wel interessant, op ongeveer dezelfde dag dat de Europese privacy toezichthouders vinden dat betaal-of-okay niet kan, daarmee er een flinke extra streep gaat door het advertentie model voor op gedrag gebaseerde adverntenties en het daaraan gekoppelde verdien model, is dezelfde dag dat we moeten constateren dat de Europese Commissie en Raad vna de EU graag liever dat soort IT diensten zien dan die wel de privacy beschermen. Waarom? Zogenaamd om onze kinderen te kunnen beschermen.
En dan wordt er op 30 april de EIDAS 2.0 gepubliseerd met digitale wallets waar de Commissie nog het ontwerp van aan het bedenken is op basis van door Microsoft, Google, Meta en Amazon bedachte protocollen (OpenID Connect) en waarbij in de laatste architectuur framework (publie 1.3.0) geen enkele aandacht is voor security noch privacy.
Daarnaast doet het bedrijf AVAST mee aan de large scale pilots, een bedrijf dat in Europa zowel als in de VS miljoenen boetes heeft gekregen voor het doorverkopen van data van gebruikers van haar anti-virus pakket.
Ik ben benieuwd welke lobbyisten er achter dit verhaal zitten, die achter dat client-side scanning die kenne we al dankzij onderzoek van de Balkan Press en de Groene Amsterdammer (om er maar 2 te noemen).
18-04-2024, 12:29 door Anoniem
Ik hoop zo dat er naar geluisterd wordt en er verstandige wetgeving over gemaakt gaat worden die voor iedereen (zo goed als) werkt. Uiteraard moeten veiligheidsdiensten en de belastingdienst hun werk kunnen doen, maar mensen moeten ook nog kunnen leven zonder hun adem in te houden bij elk bericht of handeling die ze uitvoeren. Iets met bestaansrecht...
18-04-2024, 12:37 door Anoniem
Hoewel het wel beleefd is snap ik het vragen niet. Want Europese politici, daar heb ik helemaal mijn privacy niet aan te danken. Het is tamelijk onbetamelijk dat daar blijkbaar goed betaalde sufferds zitten die in een soort van waan leven dat dat wél zo is. Sterker nog, ik wens die allemaal toe dat ze zo snel mogelijk hun zin krijgen met alle chats te onderscheppen. Dan gebeuren er ook sneller ongelukken mee en dan tiefen ze wel op. Dat ze daar mògen zitten ouwehoeren hebben ze aan onze vrijheden te danken juist. Echt godgeklaagd dat ze dan zelf niet eens meer schijnen te weten.

Vragen. Op privacy te beschermen? Het idee alleen al!

Als u aan mijn stekkertjes gaat kloten dan gaan de uwe er als eerste uit. Wegens ongeschikt om de volken van vrije rechtstaten te vertegenwoordigen. Zit je termijn uit, pak je wachtgeld en je lunchtrommeltje mee, maar daarna achteruit de trap af, stuk onbenul.
18-04-2024, 14:22 door -Peter- - Bijgewerkt: 18-04-2024, 14:23
Begin 2022 kwam de Europese Commissie met een voorstel om alle chatberichten en ander verkeer van burgers te inspecteren.

Gelukkig niet van alle burgers:
https://european-pirateparty.eu/chatcontrol-eu-ministers-want-to-exempt-themselves/

Peter
21-04-2024, 13:56 door Anoniem
Door -Peter-:
Begin 2022 kwam de Europese Commissie met een voorstel om alle chatberichten en ander verkeer van burgers te inspecteren.

Gelukkig niet van alle burgers:

'Europese ministers willen eigen accounts uitzonderen van chatcontrole'
woensdag 17 april 2024, 14:35 door Redactie

https://www.security.nl/posting/838207/%27Europese+ministers+willen+eigen+accounts+uitzonderen+van+chatcontrole%27
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.