image

Gemeente Deventer gaat dit jaar vaker drone-inspecties uitvoeren

dinsdag 23 april 2024, 09:46 door Redactie, 5 reacties

De gemeente Deventer gaat dit jaar vaker drone-controles uitvoeren, zo laat het in het jaarverslag van de Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving Fysieke Leefomgeving weten. Vorig jaar startte de gemeente een pilot waarbij een drone werd ingezet voor bouwtechnische controles. Volgens de gemeente is het maken van een foto van een bouwtechnisch element met een drone vergelijkbaar met het maken van een foto met een telefoon vanaf een hoogwerker. "In beide situaties geldt het uitgangspunt dat geen personen fotografisch worden vastgelegd en dat de focus ligt op bouwtechniek", aldus de gemeente (pdf).

Vorig jaar werden in totaal 27 drone-inspecties uitgevoerd. Het ging om controles van herinrichtingsplannen en handhavingsverzoeken en één keer bij een controle bij een monument. Deventer zegt dat er vanuit inwoners vorig jaar geen vragen zijn gesteld over het gebruik van de drone. "Het doel is om gebouwen/objecten te fotograferen, en dus juist niet om personen in beeld te krijgen. Als dat toch gebeurt, worden persoonsgegevens onherkenbaar gemaakt in de gemaakte foto's."

De gemeente is dit jaar van plan om de drone vaker in te zetten, waarbij er mogelijk honderdtwintig vluchten zullen plaatsvinden. Het gaat om meerdere controles van herinrichtingsplannen en reclame-inspecties. Bij handhavingsverzoeken zal indien nodig de drone direct ingezet worden. Tevens onderzoekt de gemeente of het mogelijk is om de drone voor meerdere aspecten in te zetten zoals bijvoorbeeld bij toezicht op monumenten, horeca en evenementen.

Volgens de gemeente heeft de inzet van de drone toegevoegde waarde en ook al tot enkele handhavingszaken geleid. Bij de aankondiging van de drone-inspecties vorig jaar liet de burgemeester weten dat hij in gesprek met de afdeling communicatie van de gemeente ging of er extra aandacht aan dronetoezicht moest worden gegeven in de media.

Reacties (5)
23-04-2024, 10:30 door Anoniem
De te kleine gemeente Waalre laat elk jaar een foto vliegtuig overvliegen om de bouwwerken voor de WOZ taxatie te kunnen beoordelen. De ambtenaren kunnen dan mooi achter hun bureau blijven zitten en verkeerde conclusies trekken in plaats van daadwerkelijk ter plekke te oordelen.
23-04-2024, 12:04 door Anoniem
Ja natuurlijk is dat handig voor gemeenten en overheden. Maar inzet van drones voor inspecties gaat te ver. Bij calamiteiten (grote brand, treinongeval, rellen, plofkraak) is het heel wat anders dan kijken of er geen te hoge schuurtjes staan.

Het brengt gewoon veel te veel privacybezwaren met zich mee. We zijn hier niet in China!
23-04-2024, 12:51 door Anoniem
Ik kijk bij jouw via het raam een tijdje naar binnen, dat doe ik niet met mijn mobiel dus dan mag het.
23-04-2024, 22:27 door Anoniem
In een gedeelte in/om Deventer mag je helemaal niet met een drone vliegen.
https://map.godrone.nl/#loc=52.2605867,6.1353916,11.800399157797331
24-04-2024, 09:08 door Anoniem
Door Anoniem: In een gedeelte in/om Deventer mag je helemaal niet met een drone vliegen.
https://map.godrone.nl/#loc=52.2605867,6.1353916,11.800399157797331
Dat betekent meestal dat je er niet mag vliegen zonder vergunning. Een professional kan natuurlijk gewoon een vergunning aanvragen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.