image

EU wil dat digitale euro goed met andere betaalsystemen kan samenwerken

zaterdag 27 april 2024, 10:36 door Redactie, 9 reacties

EU-landen willen dat de digitale euro goed met andere betaalsystemen, zowel publiek als privaat, kan samenwerken. Dat moet onder andere voor grensoverschrijdend gebruik gaan zorgen. Dat schrijft demissionair minister Van Weyenberg van Financiën in een verslag over een overleg van de Eurogroep dat eerder deze maand plaatsvond. Tijdens het overleg van de Eurogroep kwam de Europese Centrale Bank (ECB) met een update van haar voorbereidende werk voor een digitale euro.

"In deze update ging de ECB in op de digitale euro als een mogelijke manier om publiek geld toegankelijk te houden in een steeds meer digitale economie. Hierbij plaatste de ECB het initiatief voor een digitale euro in de context van strategische autonomie en de ontwikkeling van CBDCs in landen buiten de EU", aldus de minister. Ook werd meer informatie gegeven over de technische uitwerking van een digitale euro.

"In de discussie in de Eurogroep was veel aandacht voor de interoperabiliteit van een digitale euro met andere, zowel private of publieke, betaalsystemen. Lidstaten benadrukten dat de onderliggende infrastructuur voor een digitale euro goed zou moeten kunnen samenwerken met andere betaalsystemen", voegt Van Weyenberg toe. Volgens de minister kan interoperabiliteit voor innovatie zorgen, omdat bedrijven de digitale euro in hun eigen systemen kunnen integreren, en maakt het grensoverschrijdend gebruik van een digitale euro mogelijk.

De Eurogroep is een informeel orgaan waarin de ministers van de landen van de eurozone samenkomen om euro-aangelegenheden te bespreken. De wettelijke basis voor de invoering van een digitale euro wordt besproken in de Ecofinraad. De Raad Economische en Financiële Zaken (Ecofin) is verantwoordelijk voor economisch beleid, belasting­vraagstukken en regelgeving inzake financiële diensten. De digitale euro werd deze maand echter niet door de Ecofinraad besproken.

"De ECB kan niet overgaan tot uitgifte van een digitale euro zonder een akkoord van de Raad van de Europese Unie en het Europees Parlement over de door de Europese Commissie voorgestelde verordening betreffende de vaststelling van de digitale euro", laat Van Weyenberg verder in zijn verslag weten.

Reacties (9)
27-04-2024, 10:49 door Anoniem
dit gaat er alleen mmaar voor zorgen dat de VS door aankoop en verkoop de controle over de waarde van de Deuro kan hepalen en in 1 klap de eu economie onderuit kan halen, de natte droom van de nsa en cia.. erg dom, nee achterlijk plan..
27-04-2024, 10:51 door Anoniem
Eh... publiek geld... dat wil je helemaal niet digitaal. En al helemaal niet in een 'digitale euro'.
Alles voor controle over de burger. Laat maar. Gewoon cash.
27-04-2024, 12:51 door Anoniem
Ik heb liever een amerikaanse koelkast waarbij in plaats van die eeuwige ijsblokjesmachine, die altijd vastvriest, eentje met een pinautomaat erin. Zodat ik niet de deur uit moet om zo snel mogelijk mijn geld van de rekening te halen.

Waarom ìs dat er nog niet en is het nou zò moeilijk wat ik vraag?
27-04-2024, 15:00 door Anoniem
Ik denk niet dat een digitale euro goed gaat samenwerken met een fysieke euro, ik heb mijn digitale bankrekening eens naast mijn contanten gelegd en er kwam geen beweging in...
27-04-2024, 20:15 door Anoniem
Ik denk niet dat een digitale euro goed gaat samenwerken met een fysieke euro, ik heb mijn digitale bankrekening eens naast mijn contanten gelegd en er kwam geen beweging in...
Ben je niet vergeten dat je voor een digitale euro stroom nodig hebt, en dan praten ze over dat wij minder stroom
moeten gaan gebruiken. Gelezen dat datacenters als vergelijking net zoveel stroom verbruiken als waarmee je
1,8 miljoen huishoudens een jaar lang kunnen draaien, stond in de Limburger. En dan is milieu niet meer belangrijk.
27-04-2024, 20:34 door Anoniem
Ik zie liever een betaalsysteem dat goed werkt voor de burgers....o dat hebben wij al.

Welk probleem wil men dan oplossen of zit er soms wat anders achter!?
28-04-2024, 00:22 door Anoniem
Door Anoniem:
Ik denk niet dat een digitale euro goed gaat samenwerken met een fysieke euro, ik heb mijn digitale bankrekening eens naast mijn contanten gelegd en er kwam geen beweging in...
Ben je niet vergeten dat je voor een digitale euro stroom nodig hebt, en dan praten ze over dat wij minder stroom
moeten gaan gebruiken. Gelezen dat datacenters als vergelijking net zoveel stroom verbruiken als waarmee je
1,8 miljoen huishoudens een jaar lang kunnen draaien, stond in de Limburger. En dan is milieu niet meer belangrijk.
Ik heb mijn telefoon met bankrekening aan het stopcontact verbonden waarna er een rookontwikkeling was, en toen verdween het digitale geld, maar het fysieke geld kwam nog steeds niet in beweging...
Maar even serieus; U heeft gelijk, het kost veel stroom, maar er is nog een veel groter probleem, en dat is het water dat voor de koeling gebruikt wordt, zie de onderstaande videos van The Hated One over datacenters en het waterverbruik;
The Internet Is Running Out of Water
https://youtu.be/Xo7V4PPHijs&t=0
AI Will Wage Wars Over Water
https://youtu.be/F-6la_I-xkQ&t=0
28-04-2024, 19:55 door Anoniem
Ik heb mijn telefoon met bankrekening aan het stopcontact verbonden waarna er een rookontwikkeling was, en toen verdween het digitale geld, maar het fysieke geld kwam nog steeds niet in beweging.
Met voordeel dat je nog steeds kunt afrekenen of mij bijvoorbeeld een leuk geschenkje te geven. Maar zonder
flauwekul wat jij hier schrijft zullen ze niet blij mee zijn want er kan een te kort aan drinkwater komen, maar dat
is geen probleem want die digitale euro is veel belangrijker. Trouwens ik heb gelezen dat ze die data servers
op een andere manier willen gaan koelen, lijkt mij meer voor de bühne, maar afwachten wat het wordt.

https://www.rivm.nl/nieuws/snel-actie-nodig-om-drinkwatertekort-in-2030-te-voorkomen
29-04-2024, 13:13 door Anoniem
Door Anoniem: Ik zie liever een betaalsysteem dat goed werkt voor de burgers....o dat hebben wij al.

Die, het werkt onder mijn kerktoren mentaliteit, daar moeten we echt vanaf.

Als ik als Belg in een dag bij een bedrijf in Nederland werk en ik online een broodje wil bestelen dan lukt me dat niet omdat ik geen iDeal heb. Als mijn Nederlandse collega in België is, dan kan hij online geen broodje bestellen omdat hij geen Payconiq heeft.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.