image

Privacyklacht tegen OpenAI wegens valse persoonsinformatie ChatGPT

maandag 29 april 2024, 09:29 door Redactie, 4 reacties

Privacystichting noyb heeft bij de Oostenrijkse privacytoezichthouder een klacht tegen OpenAI ingediend wegens valse informatie over personen die door ChatGPT wordt gegeven. De AVG verplicht dat informatie over personen nauwkeurig is en dat ze volledige toegang tot opgeslagen informatie hebben, alsmede informatie over de bron. Iets dat bij ChatGPT niet het geval is, aldus noyb.

"Het bedrijf kan daarnaast niet zeggen waar de data vandaan komt of wat ChatGPT over individuele personen heeft opgeslagen. Het bedrijf is zich bewust van dit probleem, maar lijkt het niets te kunnen schelen", stelt de privacystichting verder. Die voegt toe dat personen onder de AVG het recht op rectificatie hebben als data onnauwkeurig is en een verzoek kunnen doen om verkeerde informatie te verwijderen. Daarnaast zijn bedrijven onder het recht op inzage verplicht om aan te geven welke informatie ze over personen bezitten en wat de bron is.

"Het verzinnen van valse informatie is vrij problematisch op zichzelf. Maar als het gaat over valse informatie over personen kan het ernstige gevolgen hebben. Het is duidelijk dat bedrijven niet in staat zijn om chatbots zoals ChatGPT te maken die aan Europese wetgeving voldoen wanneer ze data over individuen verwerken. Als een systeem geen nauwkeurige en transparante resultaten kan produceren, kan het niet worden gebruikt om data over individuen te genereren. De technologie moet de wettelijke vereisten volgen, niet andersom", zegt Maartje de Graaf, advocaat bij noyb.

De privacystichting heeft nu de Oostenrijkse privacytoezichthouder verzocht om de gegevensverwerking van OpenAI te onderzoeken en de genomen maatregelen om de nauwkeurigheid van verwerkte persoonsgegevens te verzekeren. Verder wil noyb dat de Oostenrijkse toezichthouder OpenAI dwingt om aan toegangsverzoeken te voldoen en de verwerking in lijn met de AVG te brengen. Als laatste wil noyb dat OpenAI een boete krijgt opgelegd om ervoor te zorgen dat het bedrijf zich in de toekomst aan de wet houdt.

Reacties (4)
29-04-2024, 13:54 door Anoniem
En er is meer weerwil tegen A.I. oftewel Kunstmatige Intelligentie, ook van de kant van religieuzen:
lees https://www.vice.com/nl/article/4ad5yd/waarom-religies-het-in-hun-broek-doen-voor-kunstmatige-intelligentie

Opvatting van Faouzia Charfi luidt: "Kunstmatige intelligentie is gevaarlijk, misschien nog wel gevaarlijker dan bestaande religies, omdat er veel vooroordelen in schuil kunnen gaan,” zegt ze aan de telefoon. “De vraag is ook wie erbij gebaat is als kunstmatige intelligentie zo sterk wordt. AI is niet neutraal, en dat zal het ook nooit zijn.” source - Vice dot com

We leven in tijden waar de Matrix en The Borg realiteit dreigen te worden of dat al in zekere zin zijn.

luntrus
29-04-2024, 14:22 door Anoniem
Aan de andere kant, vallen mensen natuurlijk voor het "oh wat handig".

Je staat met je smartphone voor de kassa in het buitenland en je praat tegen de vertaalapp
en die praat in de taal van de mevrouw achter de kassa terug, desnoods in Cherokee taal.

Daar valt de jeugd voor, liever een kijk-strip dan een leesboek. TikTokkeren maar.

Wie doet er nog moeite om de 7 Poolse verbuigingsvormen er in te stampen?
Ik bedoel maar, alleen een ouwe taaie toch?

#laufer
30-04-2024, 13:34 door Anoniem
Oostenrijkse groep van Noyb privacyactivisten klagen OpenAI aan om foute informatie ChatGPT

https://www.rtl.nl/nieuws/tech/artikel/5447817/privacyactivisten-noyb-klagen-openai-aan-om-foute-informatie-chatgpt
01-05-2024, 08:33 door karma4
Verzinnen van valse informatie over personen is vrij normaal, het heet roddelen. Ook dar is de herkomst gewoonlijk niet te achterhalen, Gewoon alle hangplekken verbieden en iedereen isoleren zodat roddel niet meer mogelijk is.

Wat op het internet staat, wat in kranten staat is zo vaak omgeven met eigen invullingen dat het valse informatie is.
Daarmee kunnen we kranten en media ook gaan verbieden wegens valse informatie ....
Wacht eens is vrijheid en democratie nu niet net dat je als persoon een vrijheid van meningsuiting hebt?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.