image

RvS: opnemen gesprek tussen advocaat en gedetineerde niet toegestaan

maandag 29 april 2024, 17:07 door Redactie, 7 reacties

Het preventief opnemen van gesprekken van gedetineerden en hun advocaat is niet toegestaan, zo heeft de Raad van State (RvS) geoordeeld. "Dit is een verregaande beperking van het recht op vertrouwelijke communicatie met een advocaat. Dat recht behoort tot de kern van het recht op een eerlijk proces en is in een democratische rechtsstaat van groot belang", aldus de RvS.

Begin vorige maand zijn bij stemmingen in de Tweede Kamer amendementen aangenomen bij het wetsvoorstel tot wijziging van de Penitentiaire beginselenwet. De amendementen van BBB en VVD gaan over het houden van toezicht op vertrouwelijk contact tussen gedetineerden en hun advocaat. Het wetsvoorstel van de minister regelt dat visueel toezicht wordt gehouden op dat contact. Het amendement van de BBB, dat met 77 stemmen voor werd aangenomen, bepaalt dat de contacten van alle gedetineerden in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) en de Afdeling Intensief Toezicht (AIT) audiovisueel worden opgenomen.

Het amendement van de VVD, ook met 77 stemmen voor aangenomen, maakt het mogelijk om gesprekken van een bepaalde gedetineerde met diens advocaat op te nemen. Die opnames worden dan direct beluisterd door een onafhankelijke commissie, die de minister vervolgens informeert of nader onderzoek naar de advocaat nodig is. Beide amendementen bevatten een grondslag voor het preventief opnemen van gesprekken van gedetineerden in de EBI of op de AIT en hun advocaat.

"Dit is een verregaande beperking van het recht op vertrouwelijke communicatie met een advocaat. Dat recht behoort tot de kern van het recht op een eerlijk proces en is in een democratische rechtsstaat van groot belang", aldus de Raad van State. Die wijst naar rechtspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, waaruit volgt dat de vertrouwelijke communicatie tussen een gedetineerde en diens advocaat alleen in uitzonderlijke omstandigheden mag worden beperkt. Zo moet er een individuele afweging worden gemaakt.

"Algemene preventieve maatregelen zijn daarom niet toegestaan", stelt de RvS. "Op basis van feiten en omstandigheden moet aannemelijk zijn dat in het individuele geval misbruik wordt gemaakt van vertrouwelijke communicatie met een advocaat. Zo’n beoordeling ontbreekt bij beide amendementen. Daardoor is er geen dwingende redenen die deze beperking kunnen rechtvaardigen."

Recht

De Nederlandse orde van advocaten (NOvA) merkt op dat de vertrouwelijkheid van het contact tussen advocaat en cliënt wordt beschermd door wetten en verdragen, onder meer door het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en door de EU-Richtlijn betreffende het recht op toegang tot een advocaat in strafprocedures. "Gedetineerden hebben recht op vertrouwelijke communicatie met hun advocaat, ook in een detentiesituatie", aldus de NOvA.

De Orde stelt dat het hierbij gaat om fundamenteel recht waarover het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zich regelmatig heeft uitgesproken. "Wanneer een advocaat niet vertrouwelijk met zijn of haar cliënt kan communiceren kan geen effectieve bijstand worden verleend en handelt de staat in strijd met wetten en verdragen", zo liet de NOvA vorige maand weten. De Orde heeft Kamerleden geadviseerd om tegen de wet in de huidige vorm te stemmen (pdf).

Reacties (7)
29-04-2024, 17:18 door Anoniem
Och, dan neemt men het niet op maar luistert live mee en maakt aantekeningen. Heb nou niet het idee dat er feitelijk wat gaat veranderen.
29-04-2024, 18:10 door Anoniem
Een advocaat word betaald om de verdachte te verdedigen. Of deze nu wel of geen stafbaar fijt heeft gepleegd. De verdachte moet hierin vrij en openlijk met zijn advocaat kunnen communiceren. Als hierin meerdere strafbare fijten worden besproken waar de verdachte nog niet van word beschuldigd lijkt me kwalijk als door het afluisteren nieuwe aanklachten komen. Dit schaad het beroeps geheim van een advocaat.

Het kan zijn dat ik een vertekend beeld heb van een advocaat.
29-04-2024, 19:22 door Anoniem
Het is opvallend dat het weer de VVD is die de grondwet met voeten treed.
De partij van "Law and Order" neemt het zelf niet zo nauw met de (grond)wet.
In hun ogen heiligt het doel de middelen.

De weg naar een controle-staat, is geplaveid met goede bedoelingen.

En blijkbaar draagt de BBB, als nieuwkomer, haar steentjes hier aan bij.

Vraagje:
Welke partijen waren de andere voorstemmers die deze voorstellen aan een meerderheid hielpen?
30-04-2024, 00:45 door Anoniem
Echt totaal beschamend dat de RvS hier weer aan te pas moet komen. Te triest voor woorden. Dat die politici zulke dingen uit zichzelf niet weten. Hoe zielig is dat niet. Zoek nog maar een leuk hoedje dan, dames en heren, voor de volgende prinsjesdag.
30-04-2024, 05:39 door Anoniem
Afluisteren van gedetineerden is niet toegestaan, naar privégesprekken afluisteren tussen niet-verdachte burgers is de overheid aan het verheerlijken via een potentiele client side scanning wet.
Lijkt wel de omgekeerde wereld.
30-04-2024, 09:02 door majortom
Door Anoniem: Het is opvallend dat het weer de VVD is die de grondwet met voeten treed.
De partij van "Law and Order" neemt het zelf niet zo nauw met de (grond)wet.
In hun ogen heiligt het doel de middelen.

De weg naar een controle-staat, is geplaveid met goede bedoelingen.

En blijkbaar draagt de BBB, als nieuwkomer, haar steentjes hier aan bij.

Vraagje:
Welke partijen waren de andere voorstemmers die deze voorstellen aan een meerderheid hielpen?
Hiermee ondergraaf je inderdaad de rechtstaat wanneer verdachten niet meer vrijuit met hun advocaat kunnen spreken, als zelfs video- en audioopnames worden gemaakt, opgenomen en direct worden beluisterd door een "onafhankelijke" commissie (ingesteld door het OM die directe belangen heeft?).

Tegenstemmers amendement van de BBB: GL-PvdA, NSC, D66, SP, CU, Denk, FvD, PvdD, Volt
Tegenstemmer amendement VVD: zelfde groep
30-04-2024, 12:09 door Anoniem
Dit is een verregaande beperking van het recht op vertrouwelijke communicatie met een advocaat. Dat recht behoort tot de kern van het recht op een eerlijk proces en is in een democratische rechtsstaat van groot belang", aldus de Raad van State. Die wijst naar rechtspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens, waaruit volgt dat de vertrouwelijke communicatie tussen een gedetineerde en diens advocaat alleen in uitzonderlijke omstandigheden mag worden beperkt. Zo moet er een individuele afweging worden gemaakt.
"Algemene preventieve maatregelen zijn daarom niet toegestaan", stelt de RvS. "Op basis van feiten en omstandigheden moet aannemelijk zijn dat in het individuele geval misbruik wordt gemaakt van vertrouwelijke communicatie met een advocaat."
Dit speelt ook bij de arrestatie van oud-strafrechtadvocaat Weski. Hierbij is communicatie tussen advocaat en cliënt onderschept door de staat.
Ik ben geen jurist, maar ik vind dat daarmee de vertrouwelijkheid van deze communicatie, wat een essentieel onderdeel is van het werk van een advocaat, teniet wordt gedaan. Het inbrengen van onderschept (en gekraakt) materiaal moet m.i. als onrechtmatig verkregen bewijs worden beschouwd, tenzij je als staat hele goede argumenten hebt om een bepaalde advocaat (individueel te beoordelen geval) te kunnen beschuldigen van crimineel gedrag. Anders is het gewoon meteen de verdedigende advocaat in de verdachtenbank zetten.

De betreffende amendementen liggen helemaal in lijn met de oprukkende praktijk van "preventiviteit" in de omgang met crimineel gedrag. De bank, die daarbij min of meer "namens" de staat handelt, gaat u ook meer in de gaten houden wanneer u meer dan €100 overmaakt. Beter te vroeg dan te laat! [sarcasme]
Hoe meer "preventief" ontdekt wordt, hoe minder het recht er nog aan te pas hoeft te komen. Het is een directe aanval op het hele idee van recht en alles wat daarmee samenhangt (rechtsstaat).
Het min of meer "onder curatele stellen" van de communicatie tussen advocaat en cliënt is de andere, directe, manier waarop de staat het recht onmogelijk maakt. Het is iets soortgelijks als het gemarchandeer met grondrechten van burgers.
Politici werken daar volop aan mee.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.