Big tech-bedrijven zoals Google, Meta en Apple behandelen hun gebruikers als moderne horigen, zo stelt politiek econoom en voormalig Grieks minister van Financiën Yanis Varoufakis in een nieuw boek over 'technofeodalisme'. Daarin stelt hij dat bedrijven zoals Amazon en Apple te vergelijken zijn met kleine koninkrijkjes die bepalen wat gebruikers binnen hun 'rijk' mogen en hoeveel ze moeten betalen om hier te mogen verkeren.
Volgens Varoufakis zijn er drie groepen die met dit technofeodalisme te maken hebben. De eerste groep zijn de leveranciers die via webshops zoals AliExpress of Amazon hun producten aanbieden. Een aanzienlijk deel van hun inkomsten moeten zij afstaan aan het onderliggende platform om hun producten aan te kunnen bieden. De tweede groep zijn de mensen die aangestuurd door algoritmes in de magazijnen van bijvoorbeeld Amazon werken.
Gebruikers zijn de derde groep, die door Varoufakis 'cloudhorigen' worden genoemd. "Vergelijkbaar met horigen is dat we vrijwillig gratis werken. Het maakt niet uit of we er plezier aan hebben of niet. Elke keer dat je een video op TikTok, Facebook of Instagram plaatst, voeg je kapitaal toe aan de aandelen van deze bedrijven", zo laat hij in een interview met Wired weten. Op deze manier zijn gebruikers te vergelijken met horigen, aldus de econoom, maar zijn ook meer dan dat, omdat gebruikers als horigen ook kapitaal produceren. "En dat is nog nooit in de geschiedenis van de wereld voorgekomen."
Varoufakis waarschuwt dat het ontstane 'cloudkapitalisme' schadelijker is dan normaal kapitalisme. Vanwege de 'huur' die bedrijven moeten betalen om hun producten op grote platforms aan te bieden, komt er minder geld in de economie beschikbaar. Daarnaast zijn de modellen van deze platforms zo ontwikkeld dat ze polarisatie aanmoedigen, omdat dit de meeste aandacht en content oplevert, gaat de econoom verder. Hij pleit dan ook voor het invoeren van 'cloudbelastingen' voor de big tech-bedrijven en interoperabiliteit, zodat mensen hun eigen data mee kunnen nemen en niet gebonden zijn het platform.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.