image

GGD bezorgd over problematisch gebruik social media door jongeren

dinsdag 28 mei 2024, 11:39 door Redactie, 7 reacties

De GGD'en maken zich zorgen over het gebruik van social media door jongeren. Dertien procent van de jongeren loopt risico op problematisch gebruik van social media, in 2019 was dat nog acht procent, zo laat de vandaag verschenen Gezondheidsmonitor Jeugd 2023 weten (pdf). Onder meisjes loopt zeventien procent risico op problematisch socialmediagebruik, tegenover negen procent bij jongens.

"Als jongeren het gebruik van social media niet meer onder controle hebben, kunnen er problemen ontstaan in het dagelijks functioneren. Er is dan sprake van problematisch gebruik van social media", aldus de Gezondheidsmonitor. "Dit kan negatieve effecten hebben op verschillende aspecten van gezondheid, zoals mentaal welbevinden, eenzaamheid en slaap." Door het socialmediagebruik zeggen jongeren slaap tekort te komen of hun huiswerk af te raffelen.

"Als je veel op social media zit, kan dat psychische klachten veroorzaken. Bijvoorbeeld angst, depressie en slaapproblemen", laat JouwGGD.nl weten, een website van GGD’en en JGZ-organisaties in Nederland. "Iemand die veel last heeft van FOMO kan ook lichamelijke reacties krijgen, zoals zweten, nervositeit en hartkloppingen." Daarbij wordt gewezen naar de Fear of Missing Out (FOMO).

“Dit zijn zorgwekkende uitkomsten” aldus Andre Rouvoet, voorzitter van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland. "We streven naar een gezonde generatie in 2040, maar we zien juist het tegenovergestelde gebeuren: de ervaren gezondheid van jongeren verslechtert en ongezond gedrag neemt toe. We moeten dus het tij keren, passende maatregelen nemen voor het te laat is. Deze cijfers geven juist aan dat het nieuwe Kabinet extra moet inzetten op preventie."

Reacties (7)
28-05-2024, 12:52 door Anoniem
Consumentenbond: sociale media ongeschikt voor kinderen
donderdag 25 november 2021, 09:22 door Redactie, 40 reacties

https://www.security.nl/posting/731406#posting731444
28-05-2024, 13:42 door Anoniem
Het is meer dat social media jongeren gebruiken dan andersom.
Daarnaast is het uberhaubt geen goed idee jongeren onder de 12 jaar onbeheert op internet achter te laten, dat is een teken van een onverantwoordelijke ouder.
28-05-2024, 14:31 door Anoniem
Dit doet mij denken aan 1 van mijn fav. films, "Soylent Green", alles draait om geld, we hebben en willen een kapitalistische samenleving, JIJ bent het product en JIJ bent de aanjager die het koopt/verkoopt. Het zal deze generatie L (de Luie Lullo's) die uiteindelijk ook met de "Soylent Green" oplossing gaan komen omdat JIJ en IK op latere leeftijd alleen maar geld kosten.

Ik zie de eerste TikTok al vanuit de 'groene' "Soylent Green" kamer van JOU opa/oma al voor me.
28-05-2024, 15:21 door Anoniem
Excessief gebruik van de smartphone veroorzaakt bijziendheid bij kinderen en brengt ernstige schade toe aan het mentaal welzijn en de ontwikkeling van jongeren, aldus de vermaarde Amerikaanse sociaal psycholoog Jonathan Haidt. Is zijn alarmkreet terecht? Knack vroeg het aan enkele experts. ‘Alles wat tijd en diepgang vergt, dreigt te sneuvelen.’

https://www.knack.be/nieuws/technologie/weg-met-de-smartphone-we-hebben-een-ingrijpende-culturele-correctie-nodig-en-wel-nu/

Haidt vatte zijn stellingen eerder samen in een geruchtmakend artikel in The Atlantic. "Mijn punt is", schreef hij, "dat de digitale omgeving die ongeveer twaalf jaar geleden vorm kreeg, jonge mensen ziek maakt en hun ontwikkeling naar volwassenheid blokkeert. We hebben een ingrijpende culturele correctie nodig, en wel nu."

Jonathan Haidt
The Anxious Generation
How the Great Rewiring of Childhood Is Causing an Epidemic of Mental Illness
Penguin Press, 2024 | ISBN 9780593655030

https://www.theatlantic.com/technology/archive/2024/03/teen-childhood-smartphone-use-mental-health-effects/677722/

Ook dit werk van Haidt is inmiddels in het Nederlands vertaald, onder de titel: 'Generatie angststoornis' (Ten Have, 2024)


Ben je een journalist of media professional? Slokt je smartphone meer tijd van je op dan je wil? NRC geeft tien tips:

https://www.nrc.nl/index/slim-leven/ben-je-te-verslingerd-aan-je-smartphone-zo-krijg-je-weer-meer-grip-a4169095
29-05-2024, 16:06 door Anoniem
Sinds de coronapandemie is er een stijging van ongezond gedrag onder jeugdigen, zoals vapen en problematisch gebruik van sociale media. Dit blijkt uit de Gezondheidsmonitor Jeugd 2023, een vierjaarlijks onderzoek onder ruim 188.000 tweede- en vierdeklassers in het voortgezet onderwijs, uitgevoerd door de GGD en het RIVM in het najaar van 2023.

https://www.rivm.nl/nieuws/meer-ongezond-gedrag-bij-jongeren-gezondheid-blijft-kwetsbaar


De onderzoeker Marije van Koperen (RIVM) noemt de ontwikkeling zorgelijk. "Niet alleen ten opzichte van de vorige meting is het toegenomen, daarvoor nam het ook al toe." Voor orthopedagoog Carine Kielstra (Vrije Universiteit, Amsterdam / Triple P) komt het rapport niet als een verrassing. "Ik herken het helaas. Je ziet dat het echt toeneemt."

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/problematisch-social-mediagebruik-onder-jongeren-blijft-groeien-zien-experts-meisjes-doen-het-nog-slechter/


Justine Pardoen, van Bureau Jeugd & Media, vreest dat dit slechts het topje van de ijsberg is. "Dit zijn de jongeren die zelf problemen ervaren, dat hebben ze lang niet altijd zelf door", verklaart ze. Het maakt dat een eenvoudige oplossing niet bestaat. "Veel ouders hebben er zelf ook last van. Opvoeders zullen naar hun eigen gedrag moeten kijken."

https://www.ad.nl/binnenland/groeiende-zorgen-om-gebruik-sociale-media-tieners-moet-weer-normaal-worden-om-niet-bereikbaar-te-zijn~acfa89d3/
30-05-2024, 10:58 door Anoniem
We moeten sociale media niet op het podium hijsen als dé zondebok voor mentale problemen bij jongeren

Uit meerdere onderzoeken blijkt tot nu toe geen overtuigend bewijs dat sociale media sterke en langdurige negatieve effecten hebben op het mentale welbevinden van jongeren. Veel van het bewijs dat Jonathan Haidt aanlevert is correlationeel en niet causaal. Er bestaat weliswaar een relatie tussen het gebruik van sociale media en mentale problemen, maar deze samenhang kan deels worden veroorzaakt – en sommige studies tonen dit ook aan – doordat jongeren met mentale problemen misschien meer geneigd zijn hun toevlucht te zoeken tot sociale media.

- Geertjan Overbeek, hoogleraar Preventieve Jeugdhulp en Opvoeding aan de UvA.
- Stefan van der Stigchel, hoogleraar Cognitieve Psychologie aan de Universiteit Utrecht.
- Christiaan Vinkers, psychiater en hoogleraar Stress en Veerkracht bij het Amsterdam UMC.

https://www.nrc.nl/nieuws/2024/05/26/maak-geen-boeman-van-sociale-media-a4199983


Global Well-Being and Mental Health in the Internet Age
Matti Vuorre [1][2], and Andrew K. Przybylski [1]

[1] Oxford Internet Institute, University of Oxford, and [2] Department of Social Psychology, Tilburg School of Social and Behavioral Sciences, Tilburg University | Sage Clinical Psychological Science November 27, 2023 [open access]

https://doi.org/10.1177/21677026231207791


Health advisory on social media use in adolescence
Recommendations by the American Psychological Association

https://www.apa.org/topics/social-media-internet/health-advisory-adolescent-social-media-use
23-06-2024, 16:37 door Anoniem
Interview Jonathan Haidt: ‘Stop de herbedrading van de jeugd, sociale media pas vanaf 16 jaar’. Kinderen hebben ‘vrij spel’ nodig en moeten hun ontdekkings- en verdedigingsmodus afwisselen om zich te ontwikkelen. Maar Haidt heeft het vermoeden, op basis van onderzoek en zijn ervaringen met studenten, dat jongeren de laatste vijftien jaar vastzitten in de verdedigingsmodus. Ze zijn voortdurend alert op gevaar, schrijft hij, in plaats van uit te zien naar nieuwe ervaringen.

https://www.volkskrant.nl/wetenschap/bestsellerauteur-jonathan-haidt-stop-de-herbedrading-van-de-jeugd-sociale-media-pas-vanaf-16-jaar~bbbc5bac/

Haidt denkt te weten hoe dat komt. Sinds 2010 is de ‘spelgerichte jeugd’ vervangen door een ‘schermgerichte jeugd’.

‘In mijn boek toon ik een presentatie van Facebook, gelekt door klokkenluider Frances Haugen. Daarin wordt uitgelegd hoe, in de tienerjaren, de emotionele delen van de hersenen zich ontwikkelen en de remmende mechanismen er nog niet zijn. Ze laten een feedbackloop zien van een tienermeisje dat gaat van ‘nieuwigheid’ naar ‘beloning’ naar ‘emotie’ en dan weer terug naar het begin. Deze presentatie was niet bedoeld om kinderen te beschermen, maar om hen uit te buiten. We weten dus dat ze het opzettelijk doen.’

Ze hebben de gokindustrie direct gekopieerd. Denk bijvoorbeeld aan naar beneden scrollen om de tijdlijn te vernieuwen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.