image

Aantal ict'ers op arbeidsmarkt stagneert, miljoenen nodig voor nieuwe aanwas

dinsdag 4 juni 2024, 15:55 door Redactie, 15 reacties

Het aantal ict'ers op de Nederlandse arbeidsmarkt stagneert waardoor het kabinetsdoel van één miljoen ict'ers in 2030 zeer waarschijnlijk niet gehaald gaat worden. Om voor nieuwe aanwas te zorgen zijn miljoenen euro's nodig waarover het nieuwe kabinet moet beslissen, aldus demissionair minister Adriaansens van Economische Zaken. De bewindsvrouw reageerde op vragen van de vaste commissie voor Digitale Zaken.

"Het tekort aan digitale professionals oftewel ict’ers is een sectoroverstijgend probleem. In alle sectoren zijn digitale professionals werkzaam en nodig om de digitale transitie mogelijk te maken", stelt Adriaansens. "Al jaren classificeert het UWV de beroepsgroep als zeer krap." Op dit moment zijn er volgens de laatste cijfers 670.000 ict'ers. De laatste jaren was een lichte groei zichtbaar, maar nu is er sprake van stagnatie stelt de minister.

Het demissionaire kabinet heeft als doel gesteld dat er in 2030 één miljoen ict'ers in Nederland moeten zijn. "Momenteel wordt in elke provincie geanalyseerd hoe groot de vraag van het regionale bedrijfsleven naar ict’ers is en hoe haar regionale scholings- en arbeidsmarktinfrastructuur kan worden geoptimaliseerd om te gaan voldoen aan de huidige en toekomstige vraag", voegt Adriaansens toe.

De minister merkt op dat er samen met de provinciën, de Human Capital Agenda ICT, het bedrijfsleven en de Topsector ICT één overkoepelende aanpak zal worden ontwikkeld. In de eerste versies van dit plan wordt ingeschat dat in totaal 180 miljoen euro is om aan één miljoen ict'ers in 2030 te komen. "Het is aan het nieuwe kabinet of en hoe hieraan wordt bijgedragen", besluit de minister haar antwoord (pdf).

Reacties (15)
04-06-2024, 16:03 door Anoniem
Beter betalen, betere arbeids voorwaarde en niet absurde vereisten vragen die een starter laat staan junior nog niet kan hebben behaald zo moeilijk is het niet.
04-06-2024, 16:19 door Anoniem
Als AI echt IT banen gaat kosten zijn er ook niet zoveel IT'ers meer nodig.
04-06-2024, 16:48 door Anoniem
Tot corona veel solicitaties in de 8 jaar na ict opleiding mbo4. Telkens afwijzing als 'je woont te ver weg', 'we hebben betere candidaten', 'je voldoet niet aan de eisen ( heb ik net 1 certificaat meer dan ze "eisen")', 'je hebt onvoldoende werkervaring (duh als ik niet de mogelijkheid krijg)' [destijds wel in thuis omgeving een onprem situatie nagebouwd in het klein met 5 servers en 6 clients in verschillende groepen]
Oke ik ben wat minder soepel in de communicatie (Vaak te technisch voor de klant).
Als je op jezelf woont en net de 27 bent gepasseerd krijg je geen subsidie om een hbo te doen. Het levenlang studeren is beter voor iemand die een partner heeft die voor inkomsten zorgt. Inmidels al rond de 40 dus 12 jaar verpest door in de ict te willen werken waar die "tekorten" zijn.
Al 10 jaar worden dezelfde vacatures maandelijks herplaatst. Na een 2de keer er op te solliciteren en hetzelfde antwoord te krijgen " we hebben betere kandidaten" terwijl de maand erna de vacature er nog steets stond en is herplaatst heb ik nog eens gebeld blijkt dat ze geen plek hebben voor nieuwe medewerkers. Het is in geval dat er 1 zou vertrekken. ( Inmiddels al 15 jaar lang?)
04-06-2024, 17:20 door Anoniem
Door Anoniem: Als AI echt IT banen gaat kosten zijn er ook niet zoveel IT'ers meer nodig.
IT dat minder banen kost dat is een goede grap xd. Zodra ze de volgende techniek hebben kunnen ze weer specialisten aannemen. Nee baan garantie heb je hier in wel. Grafimefdia daar zal wel aardig wat veranderen helaas voor de mensen.
04-06-2024, 17:29 door Anoniem
Door Anoniem: Beter betalen, betere arbeids voorwaarde en niet absurde vereisten vragen die een starter laat staan junior nog niet kan hebben behaald zo moeilijk is het niet.

Die zijn hard achteruitgegaan. Waar ze je een 20 jaar geleden met van alles en nog wat binnenlokten is het nu triest gesteld. En bij ons worden de bestaande voorwaarden met mooie praat eromheen steeds slechter.
04-06-2024, 17:37 door Anoniem
Door Anoniem: Inmidels al rond de 40 dus 12 jaar verpest door in de ict te willen werken waar die "tekorten" zijn.
Leeftijd discriminatie heet dat, ook ik heb er last van, bakken vol 40-60 zeer ervaren ICT'ers met constant BS afwijzingen. Er is helemaal geen tekort, ervaren experts zat, er zijn teveel imbecielen die afwijzen als een vorm van competentie zien.
04-06-2024, 20:01 door Anoniem
Wij hebben enige tijd iemand aangenomen met een grote koffer aan bagage aka kennis en weinig certificaten. Heb liever iemand die weet wat die aan het doen is, dan een papieren tijger die allemaal rare woke eisen stelt en net droog achter de oren is
04-06-2024, 21:35 door Anoniem
Tja als ze niet willen betalen moeten ze niet zeuren, voor 4500 bruto ga ik geen 860 werken en nog eens 2 a 3 uur reizen in eigen tijd 5 dagen per week, en nog eens certificeringen op orde houden. Kun je beter een boekje management voor beginners erbij pakken en je zit voor minder werk en kennis meer thuis voor 7k. dan is het makkelijk kiezen natuurlijk,
05-06-2024, 02:43 door Anoniem
Hr mensen zouden betere trainingen moeten krijgen want zij zijn degene die experts en starters met potentie wegsturen.
05-06-2024, 05:10 door Anoniem
In het buitenland krijg je er veel meer geld voor, in Nederland word er niet betaald alsof het beroep gewaardeerd word, dus de Nederlandse slimmerikken verkassen, waarom zou men blijven?
05-06-2024, 08:32 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Als AI echt IT banen gaat kosten zijn er ook niet zoveel IT'ers meer nodig.
IT dat minder banen kost dat is een goede grap xd. Zodra ze de volgende techniek hebben kunnen ze weer specialisten aannemen. Nee baan garantie heb je hier in wel. Grafimefdia daar zal wel aardig wat veranderen helaas voor de mensen.

Who controls the controllers? Precies, daar heb je personeel voor nodig. Wellicht veranderen/verschuiven de werkzaamheden. Ik zie AI meer als een een stuk gereedschap, ongeveer zoals in de fabrieken waar robots nu een operator hebben en het zware werk doen.
05-06-2024, 12:28 door Anoniem
Door Anoniem: Hr mensen zouden betere trainingen moeten krijgen want zij zijn degene die experts en starters met potentie wegsturen.

HR medewerkers zijn vaak het ergste soort wat er is, tezamen met PR medewerkers. Kuch, bah.
05-06-2024, 12:43 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Hr mensen zouden betere trainingen moeten krijgen want zij zijn degene die experts en starters met potentie wegsturen.

HR medewerkers zijn vaak het ergste soort wat er is, tezamen met PR medewerkers. Kuch, bah.
To be really fair dat zijn wij ITers ook vaak. al is het niet uit ons zelf maar in opdracht van.
Aan IT wordt gevraagd de boel te optimaliseren en te automatiseren en dat kost heel veel banen. Vervolgens is het aan HR om dat uit te leggen en in werk te stellen. Maar als wij niet zouden komen met constant vernieuwingen hadden heel veel mensen hun baan nog gehad.

HR is de grote boze waar alle kwaad zogenaamd van daan komt wat natuurlijk nergens op slaat in de praktijk.
Ik weet vaak maanden van te voren in welke afdeling gesneden wordt ver voor HR het weet. En bij uitvoering bijna altijd eerder dan de gene die ontslag krijgt dat het zover is voor ze.
06-06-2024, 13:13 door Anoniem
maar managers genoeg he in dit land... de meeste ook nog eens incompetent, gelukkig maar... die zijn hun dikke salaris natuurlijk meer dan waard dan zo een puny ITer die niet tot 'de overhead' laag behoort!
06-06-2024, 22:15 door Anoniem
IT-ers? Wat voor IT-ers? Dat is zo'n breed begrip.

En er is sowieso altijd tekort aan goede IT-ers, die weten waar ze het over hebben en het brede plaatje zien van hun taken/verantwoordelijkheden. Dat sowieso... Niet de monkey see, monkey do.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.