image

Gezondheidszorg kreeg afgelopen jaren met 47.000 datalekken te maken

woensdag 5 juni 2024, 13:47 door Redactie, 6 reacties

De gezondheidszorg kreeg de afgelopen zes jaar met ruim 47.000 datalekken te maken. Dat is een derde van alle datalekken die sinds 2018 bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) werden gemeld. Sinds 2018 kwamen er bij de AP ruim 143.000 datalekmeldingen binnen. Daarvan waren er 47.597 afkomstig uit de gezondheidszorg. Dat laat demissionair minister Helder van Volksgezondheid weten op vragen van de Tweede Kamer over het jaarverslag van het ministerie.

De Tweede Kamer wilde weten hoeveel datalekken zich er de afgelopen jaren in de gezondheidszorg hadden voorgedaan. Zo blijkt dat de zorg in 2022 voor 41 procent van alle datalekken verantwoordelijk was. Vorig jaar werden er door de zorg 8900 datalekken gemeld, wat neerkomt op 35 procent van het totaal aantal datalekmeldingen. In 5779 van de 8900 gevallen (65 procent) betrof dit een verkeerd verzonden brief.

"Zorgvuldige omgang met persoonsgegevens is onlosmakelijk verbonden met goede zorg. We hebben de afgelopen periode een aantal nare voorbeelden gezien van datalekken, die ontzettend vervelende gevolgen kunnen hebben voor de mensen om wie het gaat. Ziekenhuizen en andere zorginstellingen moeten daarom van privacybescherming een prioriteit maken", zo liet de AP in 2019 al weten, dat dat jaar ook kwam met 5 tips voor zorginstellingen om datalekken te voorkomen.

Image

Reacties (6)
05-06-2024, 13:57 door Anoniem
En zoals wel vaker met dit soort berichten gaat het niet om het aantal incidenten maar om het aantal meldingen dat gedaan is.
De conclusie dat ".. de zorg in 2022 voor 41 procent van alle datalekken verantwoordelijk was" is daarmee volledig uit de lucht gegrepen. In het verslag is bovendien te lezen dat "In 5779 gevallen (65%) betrof dit een verkeerd verzonden brief".
Je kan van mening verschillen over de ernst van een enkele brief die verkeerd is geadresseerd maar de meldingsbereidheid is in de zorg dermate groot dat dit soort getallen mij niets verbazen.
Interessanter zou het zijn om eens te onderzoeken hoe de meldingsbereidheid in andere sectoren is. Dan kunnen we een zinvolle vergelijking maken.
05-06-2024, 14:02 door Anoniem
Maar ja.. Het zijn maar getallen


Over de impact hoor je nooit wat


Maw leaks zijn super overdreven
05-06-2024, 15:30 door Anoniem
Mijn indruk tot nu toe is dat in de zorg iedere scheet wordt gemeld bij de AP. (bv. 'beste patiënt, uw medicatie ligt klaar' op het verkeerde huisnummer bezorgt, zonder verdere (medicatie) persoonsgegevens in de brief). In de zorgverlening werken over het algemeen heel zorgvuldige mensen die anderen helpen en die als er dan iets misgaat ook meteen door het stof gaan. En misschien was er niet altijd een privacy impact, en dus zoals een andere reageerder al stelde, zou het interessant zijn om uit te vogelen hoe dat zit met de meldingsbereidheid in verschillende sectoren.
05-06-2024, 16:04 door Anoniem
Door Anoniem: Interessanter zou het zijn om eens te onderzoeken hoe de meldingsbereidheid in andere sectoren is. Dan kunnen we een zinvolle vergelijking maken.
Afhankelijk van wat je zinvol vindt. Deze cijfers zeggen natuurlijk echt niet alles, maar als je ze opvat als een stem voor waar aandacht aan gegeven moet worden zijn ze uitermate zinvol.
05-06-2024, 19:07 door Anoniem
"Zorgvuldige omgang met persoonsgegevens is onlosmakelijk verbonden met goede zorg."
Eens. De zorg in Nerderland is waardeloos. Zie boven.

Slechts 47000 gemelde datalekken. Van alles wat niet gemeld is, hoor je dus niks. Ondertussen drammen over een EPD, LSP, iets europees.
Laat maar. Ik ga wel niet meer naar de dokter. Doel overheid bereikt.
06-06-2024, 09:12 door Anoniem
Door Anoniem:
"Zorgvuldige omgang met persoonsgegevens is onlosmakelijk verbonden met goede zorg."
Eens. De zorg in Nerderland is waardeloos. Zie boven.

Slechts 47000 gemelde datalekken. Van alles wat niet gemeld is, hoor je dus niks. Ondertussen drammen over een EPD, LSP, iets europees.
Laat maar. Ik ga wel niet meer naar de dokter. Doel overheid bereikt.

Ik ga ook niet zo snel naar de dokter sinds ik weer in NL woon. Dat heeft juist niets te maken met EPD, LSP, enz. Maar met hoe lang alles duurt en hoeveel moeite het kost door het systeem te maneuvreren, hoeveel gedoe het is om de juiste verzekering te kiezen. Zolang ik me kan herinneren is er een (te) beperkt aantal studieplaatsen. En al jaren is er een tekort aan medisch geschoold personeel. Dus het gedram over hoe slecht EU en digitaliseren is, is (voor mij) totaal irrelevant en helpt niet een betere gezondheidszorg te realiseren.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.