image

'Arrest in privacyzaak Oracle en Salesforce overwinning voor collectief actierecht'

woensdag 19 juni 2024, 09:38 door Redactie, 1 reacties

De uitspraak van het gerechtshof Amsterdam dat de massaclaim tegen Oracle en Salesforce mag doorgaan is een grote overwinning voor het collectief actierecht, zo stelt advocaat Christiaan Alberdingk Thijm, die The Privacy Collective in deze zaak bijstaat. The Privacy Collective (TPC) startte in 2020 een collectieve procedure tegen Salesforce en Oracle. Volgens de stichting handelen de twee bedrijven in profielen van internetgebruikers en gebruiken ze daarbij gegevens die worden verzameld via trackingcookies op websites en in apps.

Deze praktijken zijn volgens TPC in strijd met de AVG. De stichting eist namens alle internetgebruikers in Nederland jegens zowel Salesforce als Oracle een schadevergoeding van 500 euro per persoon. De rechtbank oordeelde eerder dat de massaclaimstichting niet-ontvankelijk is, maar het hof zette daar gisteren een streep door. De rechtszaak kan nu door naar de inhoudelijke fase, waarbij zal worden gekeken of Salesforce en Oracle de AVG hebben overtreden, wat daar de gevolgen van zijn en hoe een schadevergoeding voor de individuele internetgebruiker er uit ziet.

Volgens Femke Hendriks, voorzitter van Stichting The Privacy Collective, is er sprake van een “absolute mijlpaal" voor de toegang tot het recht en de bescherming van fundamentele privacyrechten van alle Nederlandse internetgebruikers. "Het is immers voor individuele internetgebruikers niet mogelijk om effectief op te komen tegen schending van online privacyrechten.We zijn zeer verheugd dat het hof dit erkent en heeft bepaald dat het in het belang is van alle gedupeerden dat in één collectieve juridische procedure wordt beslist over de schade."

Het TPC stelt dat het arrest van het gerechtshof ook positieve gevolgen heeft voor andere collectieve claimzaken die op dit moment namens grote groepen burgers lopen. Advocaat Christiaan Alberdingk Thijm noemt het arrest een “grote overwinning voor het collectief actierecht. Als het vonnis van de rechtbank in stand was gebleven, zou dat het veel lastiger maken grootschalige privacyinbreuken te bestrijden.” Begin augustus staat een regiezitting gepland waarin de vervolgstappen van de procedure worden besproken.

Reacties (1)
20-06-2024, 00:06 door Joep Lunaar - Bijgewerkt: 20-06-2024, 00:07
Even werven (en stuur dit bericht gerust door aan anderen).

Wie nog geen steun heeft betoond aan The Privacy Collective, misschien nu het moment om dat alsnog te doen.
Op de website van TPC [1] kan je je aanmelden om de collectieve claim tegen Oracle en SalesForge te steunen.

Deze techreuzen vergaren privégegevens voor met name het bieden van iets dat als real-time bidding (RTB) bekend staat. Bij bezoek aan een website wordt in honderdsten van een seconde jouw profiel geveild; zonder dat je het door hebt wordt de inhoud van pagina die je bezoekt op jou toegesneden.

[1] https://theprivacycollective.nl/nieuws/gerechtshof-amsterdam-the-privacy-collective-ontvankelijk-in-collectieve-schadeclaim-tegen-salesforce-en-oracle/
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.