Het is nog onduidelijk of soa-geschiedenis en ggz-verslagen onderdeel van de European Health Data Space (EHDS) worden. Dat moet worden uitgezocht, zo stelt demissionair minister Dijkstra voor Medische Zorg. De bewindsvrouw reageerde op vragen van de SP. De EHDS is een voorstel van de Europese Commissie voor het delen van medische gegevens in de Europese Unie in een gemeenschappelijk gebruikt formaat.
Standaard zullen gezondheidsgegevens voor zowel primair als secundair gebruik worden uitgewisseld. Bij primair gebruik gaat het om het gebruik van gezondheidsgegevens voor het verlenen van zorg. Bij het secundaire gebruik van gezondheidsgegevens gaat het om zaken zoals onderzoek, onderwijs, ontwikkeling van diensten en producten, inclusief AI, beleidsvorming en leveren van gepersonaliseerde zorg door behandelaars. Burgers kunnen wel bezwaar tegen de data-uitwisseling maken. In maart werd er een Europees politiek akkoord over de EHDS-verordening gesloten.
De categorieën gegevens voor primair gebruik zijn patiëntsamenvatting, elektronische recepten, elektronische uitgifte, medische beelden en gerelateerde beeldrapportages, medische testresultaten en gerelateerde rapportages en ontslagbrieven. Lidstaten hebben de bevoegdheid om te bepalen dat ook andere persoonlijke elektronische gezondheidsgegevens hieraan worden toegevoegd. Als het om secundair datagebruik gaat zijn er zeventien minimum gegevenscategorieën opgesteld.
De SP wilde weten hoe het zit met bijvoorbeeld gevoelige informatie zoals soa-geschiedenis en ggzverslagen. "Er moet nader worden onderzocht of dergelijke gevoelige gegevens ook daadwerkelijk onderdeel vormen van de prioritaire datacategorieën die in het EHDS-voorstel beschikbaar worden gesteld. Indien dit het geval zou zijn, bepaalt de EHDS-Verordening dat de aangewezen categorieën elektronische gezondheidsgegevens toegankelijk moeten zijn voor ook andere zorgprofessionals die een behandelrelatie hebben met de patiënt", antwoordt Dijkstra.
De minister voegt toe dat aan de hand van de prioritaire gegevens in bepaalde gevallen valt af te leiden dat een patiënt seksuele aandoeningen of geestelijke gezondheidszorg heeft gehad, bijvoorbeeld door de medicatiegegevens. "Als een patiënt niet wil dat deze gegevens worden gedeeld, dan kan de patiënt de toegang van zorgverleners of zorgaanbieders tot de gegevens beperken. Deze beperkingen kunnen in het geval van vitaal belang wel worden doorbroken", voegt de minister toe.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.