EU-voorzitter België heeft de stemming over de invoering van chatcontrole geschrapt, omdat er niet genoeg landen voor zouden stemmen. Dat meldt Netzpolitik.org op basis van woordvoerders van de Raad van de Europese Unie en verschillende lidstaten. De aankomende EU-voorzitter Hongarije heeft al aangegeven de onderhandelingen over chatcontrole voort te zullen zetten.
De Belgische autoriteiten hadden als EU-voorzitter een voorstel bedacht waardoor "hoog risicovolle" chatdiensten zouden worden verplicht om overheidssoftware toe te voegen waarmee alle berichten van Europese gebruikers worden geïnspecteerd. Dit kreeg de naam "upload moderation". Gebruikers die niet met de controle akkoord zouden gaan zouden dan geen foto's, video en url's meer via de betreffende chatapp kunnen versturen.
Al jaren waarschuwen experts, burgerrechtenbewegingen en aanbieders van allerlei chatdiensten voor de grote gevolgen die een dergelijke controle door de autoriteiten zal hebben voor de privacy en security van internetgebruikers. In aanloop naar de geplande stemming maakten chatdiensten zoals Threema en Signal nogmaals bekend dat ze de EU zouden verlaten als een dergelijke controle wordt ingevoerd.
NSA-klokkenluider Edward Snowden sloeg deze week ook alarm, alsmede de topman van WhatsApp. Ook verstuurden 48 Europarlementariërs een open brief naar de Raad om tegen te stemmen. Op de lijst staat Kim van Sparrentak van GroenLinks-PvdA als enige Nederlander.
Duitsland, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk en Polen hadden eerder al aangegeven dat ze tegen het Belgische voorstel zouden stemmen. De landen zijn bij elkaar echter niet genoeg voor een 'blokkerende minderheid'. Zo zou Frankrijk mogelijk overwegen voor te stemmen en gaf Tsjechië aan zich te zullen onthouden van stemming. Ierland wilde voor stemmen. De positie van andere landen was echter onduidelijk en nu blijkt dat er niet genoeg voorstemmers zijn.
Patrick Breyer, Europarlementariër voor de Piratenparij, spreekt van een voorlopige overwinning, maar benadrukt dat de strijd nog niet gestreden is. "Voor nu is het de surveillance-extremisten onder de EU-regeringen en Big Sister Ylva Johansson niet gelukt een gekwalificeerde meerderheid te krijgen, maar ze zullen niet opgeven en kunnen het de komende dagen weer proberen." Volgens Breyer is het nu aan kritische EU-lidstaten om hun zaakjes op orde te krijgen en eisen aan het voorstel te stellen waardoor massasurveillance niet mogelijk wordt. "De roep voor willekeurige chatcontrole in de vrije wereld is ongekend", besluit Breyer.
De grote angst was dat als de Raad het voorstel van België zou goedkeuren, wat min of meer gelijk is aan dat van de Europese Commissie, het Europees Parlement de eigen positie zou opgeven en meer richting de voorstellen van de Raad en Europese Commissie zou bewegen. Dit was bijvoorbeeld zichtbaar in de onderhandelingen over de AI Act en het toestaan van live gezichtsherkenning in openbare ruimtes door de autoriteiten.
Het Europees Parlement was hier in eerste instantie tegen, maar gaf de eigen positie tijdens de onderhandelingen op en ging toch akkoord met uitzonderingen voor opsporingsdiensten. Nu de Raad nog geen positie heeft ingenomen, zullen de onderhandelingen tussen EU-lidstaten doorgaan en moeten eerst worden afgerond voordat de trialoog kan plaatsvinden.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.