image

EU-voorzitter België schrapt stemming chatcontrole wegens te weinig steun

donderdag 20 juni 2024, 14:02 door Redactie, 27 reacties

EU-voorzitter België heeft de stemming over de invoering van chatcontrole geschrapt, omdat er niet genoeg landen voor zouden stemmen. Dat meldt Netzpolitik.org op basis van woordvoerders van de Raad van de Europese Unie en verschillende lidstaten. De aankomende EU-voorzitter Hongarije heeft al aangegeven de onderhandelingen over chatcontrole voort te zullen zetten.

De Belgische autoriteiten hadden als EU-voorzitter een voorstel bedacht waardoor "hoog risicovolle" chatdiensten zouden worden verplicht om overheidssoftware toe te voegen waarmee alle berichten van Europese gebruikers worden geïnspecteerd. Dit kreeg de naam "upload moderation". Gebruikers die niet met de controle akkoord zouden gaan zouden dan geen foto's, video en url's meer via de betreffende chatapp kunnen versturen.

Al jaren waarschuwen experts, burgerrechtenbewegingen en aanbieders van allerlei chatdiensten voor de grote gevolgen die een dergelijke controle door de autoriteiten zal hebben voor de privacy en security van internetgebruikers. In aanloop naar de geplande stemming maakten chatdiensten zoals Threema en Signal nogmaals bekend dat ze de EU zouden verlaten als een dergelijke controle wordt ingevoerd.

NSA-klokkenluider Edward Snowden sloeg deze week ook alarm, alsmede de topman van WhatsApp. Ook verstuurden 48 Europarlementariërs een open brief naar de Raad om tegen te stemmen. Op de lijst staat Kim van Sparrentak van GroenLinks-PvdA als enige Nederlander.

Duitsland, Luxemburg, Nederland, Oostenrijk en Polen hadden eerder al aangegeven dat ze tegen het Belgische voorstel zouden stemmen. De landen zijn bij elkaar echter niet genoeg voor een 'blokkerende minderheid'. Zo zou Frankrijk mogelijk overwegen voor te stemmen en gaf Tsjechië aan zich te zullen onthouden van stemming. Ierland wilde voor stemmen. De positie van andere landen was echter onduidelijk en nu blijkt dat er niet genoeg voorstemmers zijn.

Patrick Breyer, Europarlementariër voor de Piratenparij, spreekt van een voorlopige overwinning, maar benadrukt dat de strijd nog niet gestreden is. "Voor nu is het de surveillance-extremisten onder de EU-regeringen en Big Sister Ylva Johansson niet gelukt een gekwalificeerde meerderheid te krijgen, maar ze zullen niet opgeven en kunnen het de komende dagen weer proberen." Volgens Breyer is het nu aan kritische EU-lidstaten om hun zaakjes op orde te krijgen en eisen aan het voorstel te stellen waardoor massasurveillance niet mogelijk wordt. "De roep voor willekeurige chatcontrole in de vrije wereld is ongekend", besluit Breyer.

Onderhandelingen

Europese wetgeving vindt plaats via een trialoog, waarbij de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van Ministers onderhandelen over wetgevende voorstellen. Het Europees Parlement zag het voorstel van de Europese Commissie voor chatcontrole niet zitten en kwam met een eigen voorstel, waar nog steeds kritiek op is, maar wat end-to-end versleutelde diensten uitzondert.

De grote angst was dat als de Raad het voorstel van België zou goedkeuren, wat min of meer gelijk is aan dat van de Europese Commissie, het Europees Parlement de eigen positie zou opgeven en meer richting de voorstellen van de Raad en Europese Commissie zou bewegen. Dit was bijvoorbeeld zichtbaar in de onderhandelingen over de AI Act en het toestaan van live gezichtsherkenning in openbare ruimtes door de autoriteiten.

Het Europees Parlement was hier in eerste instantie tegen, maar gaf de eigen positie tijdens de onderhandelingen op en ging toch akkoord met uitzonderingen voor opsporingsdiensten. Nu de Raad nog geen positie heeft ingenomen, zullen de onderhandelingen tussen EU-lidstaten doorgaan en moeten eerst worden afgerond voordat de trialoog kan plaatsvinden.

Reacties (27)
20-06-2024, 14:10 door Anoniem
men kan dus vervolgens heel sneaky zeggen dat er ook nooit TEGEN gestemd is. Vakkundige politiek noem ik dit.
Pas in stemming brengen als je er zeker van bent dat het er komt. Kan je daarna altijd zeggen dat voorstellen altijd goed zijn want er wordt altijd voor gestemd.
20-06-2024, 14:27 door Anoniem
"De Belgische authoriteiten" ... Ik ben dan wel verdomd benieuwd naar wie er precies een kronkel in diens hoofd had om dit te opperen. Heeft iemand een naam? Ik heb nog wel een schandpaal om die aan te nagelen. Het wordt tijd dat we dit soort mensen uit de anonimiteit halen en aan een breed publiek laten zien wie er exact dit soort smerige plannetjes bedenken.

Verder hier nog een heel verhaal dat we als NL al helemaal niet in de EU zouden moeten zitten maar dat het die vieze timmerfrans was die ons er in heeft geluist. Denk daar nog even aan mochten we weer eens moeten stemmen.

Ik hoop serieus dat Wilders er werk van gaat maken om ons uit de EU te halen. Ja ik begrijp dat het economisch een flinke klap gaat zijn maar als ik dit soort voorstellen langs zie komen dan vind ik een economische deuk prima.
20-06-2024, 14:27 door Anoniem
Mooi zo. Ben benieuwd welke NL en Europese partijen voor en tegen zijn.
20-06-2024, 14:54 door Anoniem
Door Anoniem: men kan dus vervolgens heel sneaky zeggen dat er ook nooit TEGEN gestemd is. Vakkundige politiek noem ik dit.
Pas in stemming brengen als je er zeker van bent dat het er komt. Kan je daarna altijd zeggen dat voorstellen altijd goed zijn want er wordt altijd voor gestemd.
Ja dat zou verboden moeten worden. Iets op het agenda dient behandeld te worden en bij geen meerderheid kan het na bijvoorbeeld twee of vijf jaar opnieuw geprobeerd worden.

Dit is net een kind dat net zo lang dramt tot het een koekje krijgt en in plaats van dat het nee hoort en naar de kamer wordt gestuurd iedereen tot last is.
20-06-2024, 15:04 door Anoniem
Probleem is dat er nu niets besloten is niet voor en niet tegen... Dus het komt ooit weer terug, mogelijk als hamerstuk zoals de EU software patenten.

Waar Nederlands parlement de minister opgedragen had om tegen te stemmen, die dat vervolgens naast zich neergelegd had wat niet mijn gebied.
De eu patenten waren een hamerstuk in de landbouw vergadering.
Omdat daarna een Poolse landbouw minister zich hardop afvroeg waarom dit op de landbouwagenda stond, was het geen hamerstuk meer.
Er is daarna nooit meer over gesproken voor zover ik weet.

Dit kan dus nog makkelijk ergens anders onder geschoven worden.
20-06-2024, 15:05 door Anoniem
Door Anoniem: men kan dus vervolgens heel sneaky zeggen dat er ook nooit TEGEN gestemd is. Vakkundige politiek noem ik dit.
Pas in stemming brengen als je er zeker van bent dat het er komt. Kan je daarna altijd zeggen dat voorstellen altijd goed zijn want er wordt altijd voor gestemd.

Volgens mij mogen ze niet meerdere keren stemmen voor het zelfde voorstel. Op deze manier houden ze de optie in ieder geval nog open. Als er een stemming is geweest, dan moet er een hele procedure worden doorlopen voordat er weer gestemd mag/kan worden.
20-06-2024, 15:10 door Anoniem
Nee, het is niet geschrapt, het is vertraagd!
Het gaat alsvolgt;

Ze noemen het een andere naam om de wet te camoufleren "upload moderatie".
Ze wachten even tot de stof neergewaait is.
Ze introduceren wetten "ter controle" van deze wet.
(Net zoals mensen met de sleepwet hebben gedaan, nu kraait er geen haan meer naar, het gebeurd immers buiten het zicht om van de burger)
Ze voeren de wet door, snel en plotseling.
Nu kan men de metadata verkopen van honderden miljoenen Europese burgers evenals macht toepassen waar dat nodig wordt geacht door deze gecentraliseerde macht, mocht dat nou met goede of slechte intenties zijn...

Chat control is niets anders dan Baidu en WeChat (China) of Yandex (Rusland) in een ander jasje, wrongthink kan worden onderschept worden en de identiteit van individuen achterhaalt.
Als je in China over de verkeerde dingen chat zal dat net zoals met chat control worden opgevangen door een gecentraliseerde geheime dienst.
Dit schept een gevaarlijk precedent, namelijk dat het gevaar nu reëel is dat een vorm van massacontrole vergemakkelijkt bij een simpele aanpassing in de wet, de macht verschuift van volk naaroverheid met een druk op de knop.
Allemaal onder het excuus "we willen u veilig houden"...
Heeft men dan niets geleerd uit WWII???
20-06-2024, 15:15 door Anoniem
Ja precies. Is dat hoe het werkt ja. Niet genoeg voor-stemmers dus we gaan net zo lang drammen tot we dat wel gaan doen.
Het komt werkelijk niet binnen in die botte schedels dat er ook mensen zijn die dit niet willen?
20-06-2024, 15:15 door Anoniem
Goed, men wil het niet. Als de EUSSR democratisch zou zijn, dan is het daarmee afgeschoten en dus klaar.

Maar zo werkt het niet in de EUSSR. We gaan nu met 'masseren' en koehandel kijken of we toch een meerderheid kunnen krijgen. Immers, er is niet tegen gestemd. Toch?

Nexit. Zo snel mogelijk.
20-06-2024, 15:22 door Anoniem
\o/ actievoeren werkt :)
20-06-2024, 15:24 door Anoniem
Door Anoniem:
Nexit. Zo snel mogelijk.

Met huidige regering zou NL meteen chatcontrol invoeren.
20-06-2024, 16:06 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Nexit. Zo snel mogelijk.

Met huidige regering zou NL meteen chatcontrol invoeren.

Dat denk ik dus juist niet.
20-06-2024, 16:07 door Anoniem
Is dit niet hetgeen dat deze wet veroorzaakt?
Hele dictaturen zijn opgericht door wetten die "voor onze eigen bestwil" waren...

"Politiestaat
Onder een politiestaat verstaat men een staat waar de sociale, economische en politieke macht door de leiders gehandhaafd wordt met behulp van (geheime) politie. Deze politie heeft in dit soort staten meer bevoegdheden dan gebruikelijk is in een liberale democratie. Politiestaten in de strikte betekenis van het woord worden meestal gekenmerkt door totalitarisme en een sterke sociale controle."

En

"Fictieve politiestaat

George Orwells 1984 speelt zich af in Groot-Brittannië, dat in het verhaal verworden is tot een totalitair regime dat voortdurend oorlog voert. De oorlog wordt gebruikt als excuus om de bevolking voortdurend in de gaten te houden met behulp van televisieschermen ('Telescreens' in het boek) die behalve in staat zijn om uit te zenden, ook mensen kunnen bespieden. Doordat het onmogelijk is om te bepalen of er aan de andere kant wordt meegekeken, word je verplicht om de wetten na te streven omdat anders de "gedachtepolitie" (Thoughtpolice) aan je deur staat om je mee te nemen voor 'verhoor' (marteling) en 'genezing' (Mentaal breken). De in het boek veelgebruikte slogan "Big Brother is watching you" is wereldberoemd."

Bron: Wikipedia;
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Politiestaat
20-06-2024, 16:19 door Anoniem
Hoe verhoudt dit artikel zich tot het artikel[1] op Tweakers.net?

[1] https://tweakers.net/nieuws/223474/europese-unie-stelt-stemming-over-omstreden-wet-voor-encryptieachterdeur-uit.html
20-06-2024, 16:21 door Anoniem
Door Anoniem: Goed, men wil het niet. Als de EUSSR democratisch zou zijn, dan is het daarmee afgeschoten en dus klaar.

Maar zo werkt het niet in de EUSSR. We gaan nu met 'masseren' en koehandel kijken of we toch een meerderheid kunnen krijgen. Immers, er is niet tegen gestemd. Toch?

Nexit. Zo snel mogelijk.
om Junckers te citeren:

"We decide on something, leave it lying around, and wait and see what happens. If no one kicks up a fuss, because most people don't understand what has been decided, we continue step by step until there is no turning back."

en

If it's a Yes, we will say 'on we go', and if it's a No we will say 'we continue'
20-06-2024, 16:54 door Anoniem
Men doet dus lekker waar men zin in heeft.
Zal dat geen weerslag hebben op de gehele maatschappij.

Gaat goed tot en dat duurt heel heel lang.
20-06-2024, 17:03 door Anoniem
Jammer maar geen sigaar. Het is gewoon niet goed genoeg. Sorry.

In de EU moet eens duidelijk een wet worden gemaakt over in welke grondrechten wel of niet getreden mogen worden. Dat je in elk geval weet wie je nog kunt vertrouwen.

Ga daar maar eens lekker over stemmen in die zaal.
20-06-2024, 17:55 door Anoniem
We worden collectief genaaid
Onderzoek op basis van feiten
https://www.deanderekrant.nl/nieuws/alles-draait-om-bewustwording-2024-06-20
20-06-2024, 18:44 door Anoniem
Door Anoniem: Jammer maar geen sigaar. Het is gewoon niet goed genoeg. Sorry.

In de EU moet eens duidelijk een wet worden gemaakt over in welke grondrechten wel of niet getreden mogen worden. Dat je in elk geval weet wie je nog kunt vertrouwen.

Ga daar maar eens lekker over stemmen in die zaal.
Ik begrijp wat u bedoeld, maar geen enkele grondwet moet overtreden worden, zelfs niet met zogeheten "noodwetten" die men tegenwoordig misbruikt om grndwetten te omzeilen.
Grondwetten zijn er om redenen en om een politiestaat, een oneven macht te voorkomen, in Rusland werden de Bolsjewieks ook massaal ondersteund, maar al gauw hadden mensen door dat er iets niet in de haak was met die gasten, ze beloven altijd beterschap, een "oplossing" voor de huidige problemen, ook Adolf H*tler deed dat, hij beloofde werkgelegenheid, maar hij vertelde niet op welke wijze...
Het is het beste ons gewoon aan grondwetten te houden en een andere oplossing te bedenken voor de huidige problematiek als die al bestaat. (Vaak laat men de problematiek erger linken dan die in werkelijkheid is om vervolgens hun zin te krijgen naar bijv. massasurveillance, macht en geld)
Waar een wil is, is een weg, meer geld naar de politie, meer blauw op straat kan een oplossing zijn, maar de schending van grondwetten is echt het laatste dat zou moeten kunnen, ik zou nog liever sterven dan in een dystopie onder controle zonder mijn vrijheid en privacy te leven.
Laat u niet misleiden.
20-06-2024, 18:51 door Anoniem
Door Anoniem: Jammer maar geen sigaar. Het is gewoon niet goed genoeg. Sorry.

In de EU moet eens duidelijk een wet worden gemaakt over in welke grondrechten wel of niet getreden mogen worden. Dat je in elk geval weet wie je nog kunt vertrouwen.

Ga daar maar eens lekker over stemmen in die zaal.

Nee, alsjeblieft niet!!! De mensen die in de tweede wereldoorlog de grondrechten in stand probeerden te houden heetten "het verzet", en de gealliëerden, deze mensen hebben hard gevochten voor deze rechten, laat ze niet zomaar aan de kant schuiven door een stel onbekwamen in de overheid...
Niemand, en zeker zij niet hebben enig recht om hier aan te tarten, dit is ons goedrecht en dit moeten we beschermen met ons leven!
20-06-2024, 19:21 door Anoniem
Dus nu dan maar een jaartje weer de wet en publieke opinie bijschaven?
De nadruk wat verleggen naar de jeugd en sextortion, en opnieuw proberen als er enkele grote misbruikschandalen in het nieuws zijn geweest?

Wat dacht de EU van het optuigen van units die echte smeerpijperij gaan bestrijden en vervolgens de veroordeelde misbruikers er niet met een laf strafje weg laten komen?
20-06-2024, 19:40 door Anoniem
Door Anoniem: "De Belgische authoriteiten" ... Ik ben dan wel verdomd benieuwd naar wie er precies een kronkel in diens hoofd had om dit te opperen. Heeft iemand een naam? Ik heb nog wel een schandpaal om die aan te nagelen. Het wordt tijd dat we dit soort mensen uit de anonimiteit halen en aan een breed publiek laten zien wie er exact dit soort smerige plannetjes bedenken.

Verder hier nog een heel verhaal dat we als NL al helemaal niet in de EU zouden moeten zitten maar dat het die vieze timmerfrans was die ons er in heeft geluist. Denk daar nog even aan mochten we weer eens moeten stemmen.

Ik hoop serieus dat Wilders er werk van gaat maken om ons uit de EU te halen. Ja ik begrijp dat het economisch een flinke klap gaat zijn maar als ik dit soort voorstellen langs zie komen dan vind ik een economische deuk prima.

Want Nederlandse politici zoals onze minister van Justitie (VVD) hebben dit sooet waanideeen niet. Toch? Kijk haar uitspraken (uitlatingen) er nog maar eens goed op na.
Dus ook zonder EU loop je het risico op allerlei draconische surveillance maatregelen.

Nexit lost dus de problemen niet op.
Het wegsturen van politici of partijen die aan de grondwet zagen, door de kiezer wel.
21-06-2024, 08:14 door Bitje-scheef
Nexit lost dus de problemen niet op.
Het wegsturen van politici of partijen die aan de grondwet zagen, door de kiezer wel.

Nexit lost inderdaad niets op en brengt aardig wat problemen mee.
Wegsturen van politici gaat helaas ook niet werken. Ze zitten de 4 jaar meestal gewoon uit en dat is genoeg om via achterkamertjes politiek (lees mekaars rug krabben, uitruilen van stemmen) toch zaken voor elkaar te krijgen.

Nog steeds heeft politiek Den Haag geen idee wat ICT aan invloed heeft op de maatschappij (het boeit niet tot het te laat is).
Er is immers maar een staatssecretaris aangesteld. Weliswaar met wat meer IT ervaring dan voorheen.
We kunnen wel stellen dat ICT een fundament geworden is binnen de samenleving en dat er duidelijke structurele wetten moeten komen om de bevolking te beschermen.
21-06-2024, 08:32 door Anoniem
Het is veel ernstiger dan jullie denken. In Nederland wordt dit al opgetuigd
Lees en huiver
https://indepen.eu/illegale-praktijken-geheime-diensten-worden-ongemerkt-gelegaliseerd/
21-06-2024, 12:12 door Anoniem
Door Anoniem:Ja dat zou verboden moeten worden. Iets op het agenda dient behandeld te worden en bij geen meerderheid kan het na bijvoorbeeld twee of vijf jaar opnieuw geprobeerd worden.
"We wilden een wet invoeren die privacy-rechten voor alle EU-burgers garandeert en die vereist dat elk gezicht op TV, YouTube, en in gedrukte media altijd alleen maar geblurred te zien is. Maar daar is uiteindelijk tegen gestemd, dus blijkbaar zit niemand te wachten op privacy-rechten. We proberen het over vijf jaar misschien nog eens."

Dat er over wetgeving wordt onderhandeld, dat dit wordt aangepast om aan bezwaren van tegenstanders te voldoen, en dat het pas in stemming wordt gebracht als er een gerede kans van slagen is, lijkt me het toonbeeld van polderen en precies wat je wilt.

Sterker nog, je wilt juist vermijden dat er wetgeving wordt aangenomen met een aantal serieuze nadelen, alleen omdat men geen zin heeft om jaren te moeten wachten om dat alsnog te kunnen regelen zonder die nadelen.
21-06-2024, 16:41 door Anoniem
Misschien is het tijd het op dit forum eens over security en privacy te hebben op basis van feiten in plaats van slap gelul over NEXIT, vanuit partij gedachtes die zelf ook de grondwet niet wense te respecteren (PVV, nu ja een beetje of FVD) met discriminatie op geloof of huidskleur. Of mag dat dan ineens wel?
Buiten dat, Europa heeft geen grondwet. Wel grondrechten. En als je het er niet mee eens bent, dan stap je naar de rechter en laat je die client-side scanning of chat control wet gewoon ongeldig verklaren.
Dat hebben ze in 2014 ook gedaan met de data bewaar richtlijn, met succes overigens.
Oh ja en al zou de Raad van de EU instemmen, dan kan het parlement het altijd nog tegenhouden (het Europese Parlement bedoel ik). En vergeet niet dat die ministers in de Raad van de EU gewoon democratisch zijn gekozen in hun eigen lidstaat en onder controle van het parlement staan. Dus als ons parlement ballen had gehad, hadden ze het niet bij een motie gelaten en de verantwoordelijk minister er gewoon uit getrapt voor het negeren van hun motie, maar dat durfen ze niet dus zijn ze mede verantwoordelijk.
En wat betreft die NEXIT, denk je nu echt dat we dat economisch zouden overleven? Kijk maar naar de gevolgen van de BREXIT in het VK voor het effect en denk je in dat dat in ons postzegel landje met open economie nog wel een graadje erger zou aankomen. Zeker weten dat je het nog wil?
En dan hebben we het nog maar niet over onze eigen bijna nieuwe regering en het hele gedoe rond de rechtsstaat en grondwetsbescherming tijdens de formatie.
Dus doe ons allemaal een plezier en houd je aan de feiten en stop met dat NEXIT gelul en het denken dat jouw grondrechten een absoluut recht zijn want dat zijn ze niet. Sterker nog de privacy wetgeving maakt gewoon uitzonderingen voor politie, justitie, veiligheidsdiensten en zaken van zwaar economisch belang (AVG art. 23 eerste lid) waaronder banken jouw niet hoeven te vertellen als ze al jouw data op straat hebben laten liggen (UAVG artikel 42). Dat schent jouw privacy grondrechten ook, maar daar hoor je niemand over.
En wat betreft dit specifieke onderwerp, is deze wel erg interessant.
https://www.security.nl/posting/846793/Eurocommissaris+bevestigt+dat+chatcontrole+encryptie+van+berichten+breekt dus blijkbaar is er nog minimaal eentje daar die dit tot haar botte hersentjes heeft laten doordringen. Nu de rest nog inderdaad.
22-06-2024, 13:09 door Anoniem
België wil voorstel voor chatcontrole 'finetunen': één land voldoende [voor een gekwalificeerde meerderheid]
zaterdag 22 juni 2024, 12:53 door Redactie

https://www.security.nl/posting/847083/Belgi%C3%AB+wil+voorstel+voor+chatcontrole+%27finetunen%

Vanaf 1 juli is Hongarije de nieuwe EU-voorzitter. Onder het Hongaarse voorzitterschap zal chatcontrol worden behandeld.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.