image

EU legt voor het eerst sancties op aan vermeende cybercriminelen

maandag 24 juni 2024, 14:32 door Redactie, 4 reacties

De Europese Unie heeft voor het eerst sancties opgelegd aan zes personen die worden verdacht van cybercrime. De verdachten zouden onder andere betrokken zijn geweest bij de ontwikkeling van de Trickbot-malware en het uitvoeren van ransomware-aanvallen. Als gevolg van deze sancties worden de tegoeden in de EU van deze individuen bevroren, is inreizen naar de EU niet meer mogelijk, en wordt het aangaan van transacties met hen verboden.

Zo morgen burgers en bedrijven geen zaken met deze zes personen doen of met hen samenwerken. "Het doel van deze maatregelen is afschrikking en het tegengaan van cybercriminaliteit, zowel richting individuen als opdrachtgevers. Met deze sancties zenden we ook een signaal uit aan staten die cybercriminelen onderdak bieden waardoor zij onbezorgd hun gang kunnen gaan", aldus het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Onder het in 2019 opgerichte cybersanctieregime zijn sinds 2020 sancties aangenomen tegen in totaal veertien personen en vier entiteiten afkomstig uit Rusland, China en Noord-Korea. De personen in kwestie worden verdacht van de verstoorde cyberoperatie tegen de OPCW, alsmede de aanvallen met NotPetya, WannaCry en 'Operation Cloud Hopper'.

Reacties (4)
24-06-2024, 14:58 door Anoniem
Lees ik nu werkelijk "sancties aan vermeende" ...?

Een beetje zoals de Politie danwel OM die stickers plakt "misdaad loont niet", en het voertuig alvast geveild heeft bij de domeinen, waarna de verdachte uiteindelijk vrijgesproken wordt...
24-06-2024, 15:00 door Anoniem
Vermeend?? /-:;
24-06-2024, 15:16 door Anoniem
Nu in de EU: "u bent bij voorbaat ergens schuldig aan. Aan wat gaan we nog even uitzoeken maar hier alvast een sanctie die je terug mag claimen als u toch niet schuldig blijkt te zijn. Dat kan eigenlijk niet want u bent altijd wel ergens schuldig aan."

Wie moest de rechtstaat ook alweer respecteren?
24-06-2024, 22:39 door Anoniem
Door Anoniem: Lees ik nu werkelijk "sancties aan vermeende" ...?

Een beetje zoals de Politie danwel OM die stickers plakt "misdaad loont niet", en het voertuig alvast geveild heeft bij de domeinen, waarna de verdachte uiteindelijk vrijgesproken wordt...
Door Anoniem: Nu in de EU: "u bent bij voorbaat ergens schuldig aan. Aan wat gaan we nog even uitzoeken maar hier alvast een sanctie die je terug mag claimen als u toch niet schuldig blijkt te zijn. Dat kan eigenlijk niet want u bent altijd wel ergens schuldig aan."

Wie moest de rechtstaat ook alweer respecteren?
Het gaat hier niet om mensen die in de EU wonen maar om zes Russen, en het persbericht van de EU waar het artikel naar linkt leest alsof ze een stuk zekerder zijn dan het "vermeend" dat security.nl gebruikt. Vier van de zes werken voor de Russische overheid, twee zijn militaire intelligence officers en twee werken voor de FSB.

Bij de veertien mensen en vier "entiteiten" die in totaal dit soort maatregelen opgelegd hebben gekregen zijn zitten verder ook Chinezen en Noord-Koreanen.

Doe niet alsof nu opeens iedereen nu rechteloos is en alsof er helemaal niets gaande is om op te reageren door de EU.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.