image

Minister wil nationale uitzonderingen Europese acceptatieplicht contant geld

maandag 24 juni 2024, 15:22 door Redactie, 21 reacties

Demissionair minister Van Weyenberg van Financiën wil dat er uitzonderingen mogelijk zijn op de Europese acceptatieplicht voor contant geld. Dat schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer (pdf). De Europese Commissie heeft een voorstel gepubliceerd voor een verordening over eurobankbiljetten en -munten als wettig betaalmiddel, waar een Europese acceptatieplicht van contant geld onderdeel van is.

In sommige EU-lidstaten is geregeld dat contant geld bijvoorbeeld verplicht geaccepteerd moet worden bij een betaling, terwijl in andere lidstaten, waaronder Nederland, winkeliers op basis van contractuele vrijheid kunnen aangeven dat zij contante betalingen weigeren. Vanwege de onduidelijkheid van het begrip ‘wettig betaalmiddel’ en het afnemende gebruik van contant geld in de laatste jaren, heeft de Europese Commissie advies aan een expertgroep gevraagd.

Op basis van het adviesrapport kwam Brussel met het genoemde voorstel, met als doel de status als wettig betaalmiddel van eurobiljetten en -munten te verduidelijken, en de risico’s bij het afnemende gebruik van contant geld aan te pakken. In de kern gaat het om een acceptatieplicht voor contante betalingen, met een aantal uitzonderingen, en het eenvoudig toegang behouden tot contant geld.

"Momenteel onderhandel ik in Brussel over deze Europese acceptatieplicht. Daar pleit ik onder meer voor een brede acceptatieplicht van contant geld met voldoende mogelijkheden voor nationale uitzonderingen, bijvoorbeeld uit veiligheidsoverwegingen", laat minister Van Weyenberg weten. Het demissionaire kabinet liet zich eerder al kritisch uit over de voorgestelde acceptatieplicht van contant geld in de EU. Zo vindt het kabinet dat de voorgestelde acceptatieplicht proportioneel en uitvoerbaar moet zijn voor winkels.

"Naar de mening van het kabinet is dit in het huidige voorstel niet het geval. Daarnaast is het kabinet van mening dat het Commissievoorstel onvoldoende duidelijk is, waarbij het kabinet nog veel vragen heeft over de reikwijdte van de acceptatieplicht. Ook is het kabinet kritisch op de verregaande bevoegdheden die de Commissie aan zichzelf wil toekennen om (direct) in te grijpen in lidstaten", zo stelt het kabinet in een uitleg aan de Tweede Kamer.

Uit de jaarrapportage 2023 van het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer (MOB) blijkt dat de acceptatie van contant geld door fysieke winkels vorig jaar 96 procent bedroeg. De gemiddelde acceptatiegraad is hiermee gelijk aan de afgelopen jaren. De acceptatiegraad per sector is wel veranderd. Voor bioscopen, parkeren en apotheken is de acceptatiegraad bijvoorbeeld een stuk lager dan in 2022.

Reacties (21)
24-06-2024, 16:03 door Anoniem
Toch geen probleem, als ik niet bij de kassa cash kan afrekenen als ik daar behoefte aan heb laat ik mijn karretje daar staan en ga ik ergens anders naar toe.
Als we dat maar genoeg blijven doen gaan ze echt wel accepteren.
24-06-2024, 16:30 door Anoniem
Door Anoniem: Toch geen probleem, als ik niet bij de kassa cash kan afrekenen als ik daar behoefte aan heb laat ik mijn karretje daar staan en ga ik ergens anders naar toe.
Als we dat maar genoeg blijven doen gaan ze echt wel accepteren.
Meestal staat dat aangegeven bij de ingang, dus als je dan toch gaat winkelen en contant wilt betalen, ben je een aso.
24-06-2024, 16:44 door Anoniem
Dus de minister ziet opeens een mogelijk "veiligheidsprobleem" als je keurig aan de toonbank met contant geld afrekent. Nooit geweten dat ik en al die winkeliers al tientallen jaren zoveel "gevaar" lopen - ondanks al die kluisjes met tijdslot etc... Waarom zou in Nederland niet kunnen wat in allerlei andere landen nog steeds prima kan?

Antwoord: omdat de minister privacy en dus ook contant geld stiekem wel degelijk wil afschaffen. Hij wil dat alleen niet hardop zeggen, dat zou weerstand oproepen en politiek onhandig zijn.

Wat een liegbeesten zijn het toch die ons besturen.

Let ook op de formulering bij die gewenste uitzonderingen: "bijvoorbeeld uit veiligheidsoverwegingen". De minister wil de vrijheid houden om nog andere, nieuwe smoesjes te bedenken om contant geld te kunnen weigeren.

Voor wie werkt die man eigenlijk? Niet voor de Nederlandse bevolking, dat is wel duidelijk.
24-06-2024, 16:55 door Anoniem
dan is het beter om het niet meer te hanteren als een wettig betaalmiddel, maar als een algemeen geaccepteerd ruilmiddel dat iedereen kan accepteren als ze dat willen. Net zoals een pakje sigaretten of een blik bonen, wat een prima ruilmiddel is maar niet wettelijk.

Het is dan weer de eeuwige discussie van de betekenis van 'geld'. Wat is geld? Wat is valuta en wat is een algemeen geaccepteerd betaalmiddel?
Als het niet meer geaccepteerd hoeft te worden, is het niet meer wettelijk betaalmiddel. Het heeft immers minder waarde want je hoeft het niet te accepteren?
24-06-2024, 16:59 door Anoniem
Leuk om terug te kijken: rechtszaak over contant geld weigering van een bioscoop, vier jaar geleden.
https://www.youtube.com/watch?v=FZJVDrpmoeY
Weet iemand hoe het verder is gegaan?
24-06-2024, 17:02 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Toch geen probleem, als ik niet bij de kassa cash kan afrekenen als ik daar behoefte aan heb laat ik mijn karretje daar staan en ga ik ergens anders naar toe.
Als we dat maar genoeg blijven doen gaan ze echt wel accepteren.
Meestal staat dat aangegeven bij de ingang, dus als je dan toch gaat winkelen en contant wilt betalen, ben je een aso.
weet je wat ook aso is? een wettig betaalmiddel weigeren. Het is niet voor niets wettig.
Ze weigeren het omdat het makkelijker is maar dat is dan jammer.
24-06-2024, 17:16 door Anoniem
"In sommige EU-lidstaten is geregeld dat contant geld bijvoorbeeld verplicht geaccepteerd moet worden bij een betaling, terwijl in andere lidstaten, waaronder Nederland, winkeliers op basis van contractuele vrijheid kunnen aangeven dat zij contante betalingen weigeren."

"Zo vindt het kabinet dat de voorgestelde acceptatieplicht proportioneel en uitvoerbaar moet zijn voor winkels."

Wat raar dat dat andersom niet geld, de digitale euro moet verplicht worden zonder contractuele vrijheid en dat het proportioneel en uitvoerbaar moet zijn.

Ik zou graag de contractuele vrijheid hebben dat je bij ons niet met de digi euro kan betalen en juist wel met cash!
24-06-2024, 18:04 door Anoniem
En zo, langzaam maar zeker, door mensenhanden gekneed en gemanipuleert, verdwijnen de contanten en maakt het baan voor de gecentraliseerde digitale euro onder controle van overheden in plaats van de burger, nog meer macht toegeeigend.
Hoera!
24-06-2024, 19:24 door Anoniem
Het is toch 1 Europa? Niks meer van te merken.... Op geen enkel vlak...
24-06-2024, 19:58 door Anoniem
Waarom zou het aannemen van contant geld nu ineens een probleem zijn?
De mens heeft nooit anders gedaan maar nu het ook digitaal kan is contant betalen niet veilig meer?
De vraag is nu, wat is veiliger?
Contant geld of digitaal geld? Er worden nogal wat digitale euro’s en bitcoin geroofd dmv het internet.
24-06-2024, 20:07 door Anoniem
Je kunt dus meteen zien waar onze kabinet staat, ze zeggen het ene in de media maar doen stiekem iets anders. En dan worden bedrijven en winkeliers op de 1 of andere manier weer onder druk gezet straks en dan neemt bijna niemand contanten aan en doen ze in de media weer alsof niemand het gebruikt of wil accepteren en zo manipuleren ze hele samenleving.
24-06-2024, 22:10 door Anoniem
Door Anoniem: Waarom zou het aannemen van contant geld nu ineens een probleem zijn?
De mens heeft nooit anders gedaan maar nu het ook digitaal kan is contant betalen niet veilig meer?
De vraag is nu, wat is veiliger?
Contant geld of digitaal geld? Er worden nogal wat digitale euro’s en bitcoin geroofd dmv het internet.
Vraag het eens aan de winkeliers, die in het verleden veel berovingen hadden, vanwege datzelfde cash in de winkel, dat ga je misschien iets genuanceerder reageren.
24-06-2024, 22:10 door Anoniem
Door Anoniem: Dus de minister ziet opeens een mogelijk "veiligheidsprobleem" als je keurig aan de toonbank met contant geld afrekent. Nooit geweten dat ik en al die winkeliers al tientallen jaren zoveel "gevaar" lopen - ondanks al die kluisjes met tijdslot etc... Waarom zou in Nederland niet kunnen wat in allerlei andere landen nog steeds prima kan?
Contant geld is bijvoorbeeld uit bussen verdwenen omdat buschauffeurs wel heel veel met gewapende overvallen te maken kregen. Daar gaat het niet op passagiers naaien maar om goed werkgeverschap: een maatregel om het risico voor werknemers te verlagen.

Ik heb in een buurt gewoond waar in het plaatselijke winkelcentrum een grote winkelketen een filiaal heeft gesloten omdat er daar meer overvallen plaatsvonden dan waar die keten het personeel aan wilde blootstellen.

Hoewel ik veel liever zou zien dat het overal veilig was en dat soort ellende niet iets was om rekening mee te houden ben ik bang dat het wel iets is dat heftig genoeg is om rekening mee te houden. Ongetwijfeld niet overal, maar het komt zeker voor. Dus ja, er zijn plaatsen waar werkelijk een veiligheidsprobleem is, en waar het werkelijk geen vooruitgang is als er contant geld te halen valt.

Het is niet iets om blij mee te zijn, maar doe alsjeblieft niet alsof dat probleem nergens bestaat, want dat doet het wel.
24-06-2024, 22:39 door Anoniem
Onder het mom van witwassen, terrorisme en fraude staan NL en de EU heimelijk te popelen om contant geld te marginaliseren om het zo snel mogelijk af te kunnen schaffen, waardoor de digitale monetaire massa surveillance in realtime voor met name de gewone burger een feit zal zijn. Kafkaiaanse toestanden zijn aanstaande met zijn kielzog een geleidelijke afschaffing van de democratie, mede ook in het licht van de aanstaande inwerkingtreding van de "wet gegevensverwerking voor samenwerkingsverbanden" (d.w.z. alle persoonlijke gegevens van burgers worden rechtstreeks tussen bedrijven (banken) en overheden uitgewisseld)
24-06-2024, 23:59 door Anoniem
Vandaag, 22:10 door Anoniem

Naief van je, de veiligheid van personeel interesseerd investeerders en ondernemers niets. Anders zouden ze wel beveiligingsmedewerkers inzetten. Kijk naar bussen en metro's en treinen. Vrijwel 0 fysiek toezicht wel voor tonnen camera's ophangen maar liever geen beveiligings personeel of voldoende bezettting.

Over je punt dat er veel overvallen waren, criminele zijn imoulsief en zien ze twee beveiligers dan gaan ze een deurtje verder hun slag slaan. Dus door gierigheid, en dus slecht werkgeverschap werd hun personeel bloot gesteld aan herhaaldelijke indicenten.

Waar is de politie en poitiek om in te grijpen bij zogenaamde hoge criminaliteits cijfers of veel incidenten

Het zal vast voorkomen overvallen 10x per week in NL. Maar het valt erg mee, dan nog nu gaat die ene zaak over op alleen digitaal betalen en is hun winkel dus zonder hoge kosten van adequately beveiliging "veiliger". Maar het is niet dat alle criminelen nu zeggen winkel keten A heeft geen cash meer we stoppen er maar mee. Nee die gaan een deurtje verder waardoor de kleinere ondermemer getroffen wordt. Criminaliteit verplaatst zicht. Ipv dat we deze problemen aanpakken en het oplossen, gaan we als samenleving dus door onze knieën en geven we door 1-2 overvallen meteen maar op als slappe zakken.

Het gaat alleen om winst, veiligheid is eenleuk woord maar dat mag niets kosten, net als het personneel dat mag iets meer verdienen als het minimumloon maar niet te veel meerz want de winst moet naar de investeerder en naar de miljoenen bonussen voor de directie etc.
25-06-2024, 07:28 door Anoniem
Door Anoniem: Dus de minister ziet opeens een mogelijk "veiligheidsprobleem" als je keurig aan de toonbank met contant geld afrekent. Nooit geweten dat ik en al die winkeliers al tientallen jaren zoveel "gevaar" lopen - ondanks al die kluisjes met tijdslot etc... Waarom zou in Nederland niet kunnen wat in allerlei andere landen nog steeds prima kan?

Er was een tijd dat mensen hun huur contant konden betalen aan de balie bij een woningbouwvereniging. Gelukkig kan dat niet meer. Kan je je voorstellen dat honderden mensen per dag de huur contant betalen. We hebben het dan al snel over (100 x 600,-) per dag die ergens in een kassa zit. Nogal een veiligheidsissue, denk je niet?
Of contante betalingen bij de aankoop van een nieuwe keuken. ik denk dat er zeker situaties zijn die veilig zijn voor het personeel door geen contante betalingen toe te staan.
Laten we alsjeblieft een halve eeuw terug in de tijd gaan. Wat dat betreft is ons huidige stelsel al prima. Als partij moet je minimaal 2 geaccepteerde betaalmethoden aanbiden. (Contant, automatische incasso, bankoverschrijving, …)
25-06-2024, 08:30 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Toch geen probleem, als ik niet bij de kassa cash kan afrekenen als ik daar behoefte aan heb laat ik mijn karretje daar staan en ga ik ergens anders naar toe.
Als we dat maar genoeg blijven doen gaan ze echt wel accepteren.
Meestal staat dat aangegeven bij de ingang, dus als je dan toch gaat winkelen en contant wilt betalen, ben je een aso.
Als de overheid keer op keer lak heeft aan de burger vraag je om dit gedrag. Dat heet burgelijke ongehoorzaamheid.
Een aso ben je als je zelf voordringt of belangrijker vind dan anderen. Zoals Trump tijdens een fotosessie met andere regeringsleiders iedereen opzij duwt om vooraan te gaan staan.
25-06-2024, 10:15 door Anoniem
Door Anoniem: Onder het mom van witwassen, terrorisme en fraude staan NL en de EU heimelijk te popelen om contant geld te marginaliseren om het zo snel mogelijk af te kunnen schaffen, waardoor de digitale monetaire massa surveillance in realtime voor met name de gewone burger een feit zal zijn. Kafkaiaanse toestanden zijn aanstaande met zijn kielzog een geleidelijke afschaffing van de democratie, mede ook in het licht van de aanstaande inwerkingtreding van de "wet gegevensverwerking voor samenwerkingsverbanden" (d.w.z. alle persoonlijke gegevens van burgers worden rechtstreeks tussen bedrijven (banken) en overheden uitgewisseld)


Dan stapt men gewoon over op dollars voor betalingen die het licht van de toonbank niet kunnen weerstaan. Daarmee is behalve burgertje pesten in de nieuwe surveillance maatschappij niets opgelost.
25-06-2024, 10:42 door Anoniem
Door Anoniem: Naief van je, de veiligheid van personeel interesseerd investeerders en ondernemers niets. Anders zouden ze wel beveiligingsmedewerkers inzetten. Kijk naar bussen en metro's en treinen. Vrijwel 0 fysiek toezicht wel voor tonnen camera's ophangen maar liever geen beveiligings personeel of voldoende bezettting.
Naïef? Dit speelde in 2016:
'Verbieden van contant geld in de bus mag niet'

Contant geld uit de bus weren zou heel mooi zijn, maar het mag niet. Dat zegt vervoerder Connexxion na een oproep van vakbond FNV om te stoppen met contante betalingen in de omgeving Amsterdam vanwege overvallen op GVB-bussen.
https://www.ad.nl/amsterdam/verbieden-van-contant-geld-in-de-bus-mag-niet~a84d8c8c/

Een vakbond, die werknemers vertegenwoordigt, riep op tot het stoppen met contante betalingen, en Connection, een werkgever, dacht dat niet mocht.

Roep niet te makkelijk dat een ander naïef is, soms blijk je dat zelf te zijn ;-)
25-06-2024, 13:04 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Naief van je, de veiligheid van personeel interesseerd investeerders en ondernemers niets. Anders zouden ze wel beveiligingsmedewerkers inzetten. Kijk naar bussen en metro's en treinen. Vrijwel 0 fysiek toezicht wel voor tonnen camera's ophangen maar liever geen beveiligings personeel of voldoende bezettting.
Naïef? Dit speelde in 2016:
'Verbieden van contant geld in de bus mag niet'

Contant geld uit de bus weren zou heel mooi zijn, maar het mag niet. Dat zegt vervoerder Connexxion na een oproep van vakbond FNV om te stoppen met contante betalingen in de omgeving Amsterdam vanwege overvallen op GVB-bussen.
https://www.ad.nl/amsterdam/verbieden-van-contant-geld-in-de-bus-mag-niet~a84d8c8c/

Een vakbond, die werknemers vertegenwoordigt, riep op tot het stoppen met contante betalingen, en Connection, een werkgever, dacht dat niet mocht.

Roep niet te makkelijk dat een ander naïef is, soms blijk je dat zelf te zijn ;-)

Euh, je reactie bevestigt juist hetgene waar je op reageert

"Ook moet er een registratiesysteem komen voor incidenten, meent het bedrijf."

Blijkbaar hielden ze niet eens bij hoevaak er iets gebeurd, een excel sheet kost niet de hele wereld maar het boeit ze blijkbaar niet echt. Als je maar niet met cash kan betalen.
28-06-2024, 11:38 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Toch geen probleem, als ik niet bij de kassa cash kan afrekenen als ik daar behoefte aan heb laat ik mijn karretje daar staan en ga ik ergens anders naar toe.
Als we dat maar genoeg blijven doen gaan ze echt wel accepteren.
Meestal staat dat aangegeven bij de ingang, dus als je dan toch gaat winkelen en contant wilt betalen, ben je een aso.
Vaak wel maar ik heb bij een boekhandel wel wat boeken op de toonbank achtergelaten omdat het niet zichtbaar was toen de deur ivm warmte oid open was en een ansichtkaarten rek voor de mededeling stond....

Bij een supermarkt waar alleen een pinkassa geopend was...
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.