image

Politie houdt verdachte aan voor handel in lijsten met persoonsgegevens

dinsdag 25 juni 2024, 13:10 door Redactie, 2 reacties

De politie heeft een 32-jarige man aangehouden op verdenking van de handel in lijsten met persoonsgegevens. Deze lijsten worden vaak gebruikt voor andere vormen van criminaliteit, zoals bijvoorbeeld bankhelpdeskfraude, en vormen daarmee de basis van oplichtingspraktijken waar veel mensen slachtoffer van worden, aldus de politie. De verdachte zou deze 'leads' via social media hebben aangeboden.

Hoe de verdachte precies aan de persoonsgegevens is gekomen wordt nog onderzocht. Het gaat om persoonsgegevens als namen, adressen, geboortedata, telefoonnummers, e-mailadressen en bankrekeningnummers. "Doordat criminelen over deze gegevens beschikken komen ze geloofwaardig(er) over en winnen ze vaak het vertrouwen van hun slachtoffers", zo voegt de politie toe.

Daarnaast kunnen criminelen op basis van deze gegevens hun oplichtingspraktijken specifiek richten op een bepaalde doelgroep. "Dat maakt ook dat voornamelijk oudere, soms kwetsbare, mensen worden benaderd, gezien criminelen in hen vaak een ‘gemakkelijk’ slachtoffer zien."

Reacties (2)
25-06-2024, 14:02 door Anoniem
Daarom is het zo belangrijk om je standaard mailadres en telefoonnummer periodiek te wijzigen, 2FA apps (geen SMS) te gebruiken en jezelf op de hoogte te blijven houden omtrent nieuwe phishing-trucs. En vul je geboortedatum waar mogelijk NIET in.
25-06-2024, 15:08 door Anoniem
SMS moet je ook doen via rcs..çhats berichten een stuk veiliger...
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.