De Tweede Kamer wil na de renovatie van het Binnenhof digitaal over moties, wetsvoorstellen en andere zaken gaan stemmen. Nu gebeurt dat nog door middel van handopsteking. Een motie die het Presidium hiertoe op roept is vandaag door de Kamer aangenomen. Het Presidium is het dagelijkse bestuur van de Tweede Kamer.
Eind mei stelde de VVD vragen aan het Presidium, waarom het Nederlandse parlement als één van de laatste parlementen nog stemt met fysieke handopsteking. "De vraag waarom de Tweede Kamer niet standaard gebruikmaakt van een voorziening voor digitaal stemmen, zoals een stemkastje of een stemknop in vergadersoftware, is in het verleden regelmatig aan de orde geweest", reageerde het dagelijkse bestuur.
Volgens het Presidium hebben beide stemmethodes hun voor- en nadelen. "De voorkeur is tot nu toe steeds uitgegaan naar de huidige wijze van stemmen. Er is dus ook niet voor gekozen om in het kader van de renovatie van het Binnenhof over te gaan op digitaal stemmen. Enkele argumenten vóór het digitaal stemmen zijn dat het transparant en individueel herleidbaar is, het een snelle, moderne weergave van de uitgebrachte stemmen mogelijk maakt en ook eventueel stemmen op afstand mogelijk zou kunnen maken."
Als tegenargumenten werd genoemd dat het fractiegewijs stemmen met handopsteken gemiddeld drie à vier keer sneller gaat dan digitaal stemmen. Een digitaal systeem is daarnaast kostbaar en zullen er altijd zorgen zijn over veiligheid, betrouwbaarheid en beschikbaarheid (storingen) en zullen stemfouten door individuele leden mogelijk vaker voorkomen. Tot slot noemde het Presidium het fractiegewijs stemmen een parlementaire traditie die niet zomaar mag worden afgeschaft.
De VVD diende een motie in waarin wordt gesteld dat digitaal stemmen, mits dat veilig en robuust kan, de snelheid en transparantie van het stemproces in de Kamer ten goede kan komen en verzoekt het Presidium een project te starten om na de terugkeer naar het Binnenhof digitaal te gaan stemmen.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.