De Digital Services Act (DSA) kan niet worden ingezet om verspreiding van zogenoemde bangalijsten op Telegram tegen te gaan of andere informatie die via besloten groepen wordt uitgewisseld, zo laat demissionair Yesilgöz van Justitie en Veiligheid weten (pdf). De bewindsvrouw reageerde op vragen van GroenLinks-PvdA over de mogelijkheden die er zijn om bangalijsten op Telegram aan te pakken.
"Het is bekend dat Telegram gebruikt wordt voor verschillende criminele en ongewenste activiteiten, inclusief het verspreiden van zogenaamde bangalijsten", aldus Yesilgöz. De minister merkt op dat er mogelijkheden voor politie en het Openbaar Ministerie zijn om mensen die materiaal delen, deelnemers van groepen en beheerders die tevens verdacht worden van het plegen van ernstige strafbare feiten, te identificeren. "Medewerking van Telegram is hiervoor niet altijd nodig. Zelfs zonder hun hulp lukt het de politie in bepaalde gevallen om mensen te identificeren die illegaal materiaal delen."
Yesilgöz stelt dat het bekend is dat Telegram slecht bereikbaar is voor politie en justitie. Iets dat ze zorgelijk noemt. "Dat neemt niet weg dat pogingen gedaan blijven worden om in direct contact te treden met Telegram om bij hen verzoeken en bevelen neer te leggen om het materiaal te verwijderen."
PvdA-GroenLinks-Kamerlid Mutluer wilde weten wat de minister gaat doen om het contact met Telegram te verbeteren en of het mogelijk is om Telegram aan te spreken op het offline halen van bangalijsten via de onlangs aangewezen Europese vertegenwoordiger in België. Door de DSA moet Telegram ook een vertegenwoordiging in de EU hebben. De chatdienst heeft het Belgische bedrijf EDSR als Europese vertegenwoordiger aangewezen.
"In het geval van deze casus rondom bangalijsten op Telegram is de Digital Services Act niet van toepassing, omdat deze alleen ziet op het openbare deel van het internet; niet op interpersoonlijke communicatiediensten of besloten groepen", antwoordt Yesilgöz, Ze voegt toe dat er een netwerk van officieren van justitie is dat het gebruik van Telegram voor illegale activiteiten op de agenda heeft staan.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.