image

Gemeente Almere verlengt cameratoezicht voor komende jaren

maandag 1 juli 2024, 11:17 door Redactie, 3 reacties

Burgemeester Van der Loo van Almere heeft besloten om het cameratoezicht in de stad de komende jaren te verlengen (pdf). Cameratoezicht wordt al sinds 2008 ingezet en is sindsdien steeds verlengd. De camera's in het centrum van Almere Stad blijven er in ieder geval tot 1 juli 2028 hangen. De periode voor de camera's in de centrumgebieden van Almere Buiten en Almere Haven is verlengd tot 1 juli 2026.

De stad telt in de betreffende gebieden 119 beveiligingscamera's. Volgens de gemeente is handhaving van de openbare orde het belangrijkste doel. "Cameratoezicht heeft de potentie om criminaliteit en ernstige overlast door rationele daders te voorkomen. Deze preventieve werking van het cameratoezicht is afhankelijk van de mate van bekendheid en zichtbaarheid van het cameratoezicht", aldus de burgemeester.

Om te kijken hoe inwoners het cameratoezicht ervaren werden achthonderd mensen op straat geïnterviewd. Zo werd mensen gevraagd of ze zich veiliger voelen door de camera's. 49 procent zegt zich veiliger te voelen, 35 procent zegt zich niet veiliger te voelen. Elf procent is neutraal en vijf procent weet het niet. Verder blijkt dat 81 procent van de bewoners en 61 procent van de bezoekers weet dat er cameratoezicht is in de drie centrumgebieden van Almere.

In het 'Beleidskader Cameratoezicht 2024-2027' van de gemeente staat dat het instellen en verlengen van cameratoezicht een impactvolle maatregel is en alleen kan worden gedaan als er wordt voldaan aan vier criteria, namelijk noodzakelijkheid, maatschappelijke behoefte, proportionaliteit en subsidiariteit. Zo kan cameratoezicht op openbare plaatsen alleen worden toegepast als het beoogde doel niet met minder ingrijpende maatregelen te bereiken is.

Reacties (3)
Gisteren, 14:30 door Anoniem
Dus ze hebben alleen onderzicht welk "gevoel" mensen hebben en niet gekeken of het ook daadwerkelijk effectief is.

Ik heb in de buurt steeds meer camera's hangen die illegaal de openbare weg filmen maar daar doet de gemeente/politie dan weer helemaal niets tegen, persoonlijjk vind de discriminatie bij de handhaving tegenwoordig bijna een groter probleem dan veel criminaliteit (die vaak in stand wordt gehouden door falend overheidsbeleid: zie drugshandel).
Gisteren, 17:45 door Anoniem
In het 'Beleidskader Cameratoezicht 2024-2027' van de gemeente staat dat het instellen en verlengen van cameratoezicht een impactvolle maatregel is en alleen kan worden gedaan als er wordt voldaan aan vier criteria, namelijk noodzakelijkheid, maatschappelijke behoefte, proportionaliteit en subsidiariteit.
Waar dit onderzoek dus 0,0 (zero) iets over zegt. BS dus.
Daarmee lijkt het doel van cameratoezicht vooral te zijn: het aanpraten van een gevoel bij burgers dat camera's nodig zijn.
Wanneer burgers dat eenmaal hebben, ja, dan kun je een volledige surveillancestaat opbouwen die gedragen wordt - heel belangrijk - door burgers die zichzelf niet meer buitenshuis durven te vertonen - en op termijn ook niet meer binnenshuis - zonder dat er een camera op hen gericht is.
(Waarom wordt de 'selfies'- cultuur zo omarmd door Big Tech?)
Gisteren, 18:37 door Anoniem
Door Anoniem: Dus ze hebben alleen onderzicht welk "gevoel" mensen hebben en niet gekeken of het ook daadwerkelijk effectief is.

Ik heb in de buurt steeds meer camera's hangen die illegaal de openbare weg filmen maar daar doet de gemeente/politie dan weer helemaal niets tegen, persoonlijjk vind de discriminatie bij de handhaving tegenwoordig bijna een groter probleem dan veel criminaliteit (die vaak in stand wordt gehouden door falend overheidsbeleid: zie drugshandel).
De politie gaat er niet zelf achteraan omdat ze regelmatig die beelden kunnen gebruiken en
als er niemand aangifte doet kunnen ze rustig achterover leunen.
Dus doe eens aangifte, eens kijken wat er van komt. Laat het ons weten hoe het gaat.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.