image

Toezichthouders: minister negeert regels spoedprocedure AIVD-bevoegdheden

dinsdag 2 juli 2024, 15:14 door Redactie, 7 reacties

Voormalig minister De Jonge van Binnenlandse Zaken heeft zich niet gehouden aan de regels die gelden voor de spoedprocedure waarbij de bewindsman mondeling toestemming aan de AIVD geeft voor de inzet van bijzondere bevoegdheden. Dat stellen toezichthouders CTIVD en TIB in een brief aan de voormalig bewindspersoon, waarin ze over een zorgelijke ontwikkeling spreken.

De Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) toetst vooraf of de inzet van een aantal bijzondere bevoegdheden door de AIVD en de MIVD rechtmatig is. Het oordeel van de TIB is bindend. De inlichtingendiensten dienen een dergelijk verzoek bij de betreffende minister in. Als de minister toestemming geeft, gaat het verzoek door naar de TIB. Als de Toetsingscommissie oordeelt dat de toestemming van de minister rechtmatig is, mogen de diensten de bevoegdheid inzetten.

De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv 2017) biedt de mogelijkheid tot een spoedprocedure, waarbij de minister mondeling toestemming aan de AIVD geeft die de bevoegdheid vervolgens kan gebruiken, voordat het oordeel van de TIB heeft plaatsgevonden. Een voorwaarde om de spoedprocedure in te zetten is dat de mondelinge toestemming van de minister alsnog ‘onverwijld’ schriftelijk aan de TIB ter toetsing wordt voorgelegd.

Deze verplichting blijkt het afgelopen jaar door voormalig minister De Jonge in de meeste gevallen niet te zijn nageleefd. Iets wat de toezichthouders een zorgelijke ontwikkeling noemen. "Wanneer de AIVD een voorschot neemt op de rechtmatigheidstoets van de TIB, verwachten de TIB en CTIVD dat dit uiterst zorgvuldig gebeurt. Daaronder valt ook het onverwijld voorleggen van de inzet van de bevoegdheid ter toetsing aan de TIB", zo schrijven de toezichthouders in een brief aan De Jonge.

Wanneer de TIB oordeelt dat de toestemming niet gegeven had mogen worden, moet alle informatie die de AIVD in de tussentijd verzamelde worden vernietigd. Ook is dan de privacy van de persoon of organisatie ten onrechte geschonden. Hoe meer dagen er tussen de mondelinge toestemming en controle door de TIB zitten, hoe lastiger het wordt om te achterhalen waar de informatie uit een operatie in de tussentijd terecht is gekomen, zowel binnen als buiten de AIVD. "Hierdoor neemt de kans op compliance incidenten toe", waarschuwen de toezichthouders. Die vragen De Jonge afsluitend om zich aan de gestelde voorwaarde te houden.

Reacties (7)
Gisteren, 16:02 door Anoniem
Niet echt een verrassing van minister de Jonge....
Gisteren, 16:31 door Anoniem
De Jonge heeft een Mark Rutte geheugen, namelijk heel selectief in wat te herinneren maar vooral wat niet.
Gisteren, 17:49 door Anoniem
Wat een verrassing. WWaarom zou een kabinet/minister zich aan de regels houden?
Zij vinden zich zo belangrijk.
"L'État, c'est moi"
Gisteren, 17:49 door Anoniem
Toen hij naar Rotterdam vertrok, …
Gaat een puinzooi worden daar, als hij burgemeester wordt.
Gisteren, 19:32 door karma4
Een spoedklus is er met reden.
Laten we de spoedgevallen van ziekenhuizen er eens bij nemen. Alleen met toestemming vooraf en als iedereen het er mee eens zullen we het over de mogelijkheden van een zorgverlening hebben.
Wat is de schade bij niet onderzoeken door AIVD, wie gaat die vergoeden?
Gisteren, 20:55 door Anoniem
Door Anoniem: Toen hij naar Rotterdam vertrok, …
Gaat een puinzooi worden daar, als hij burgemeester wordt.
Nahhh, valt wel mee hoor! Het is eerder het geval dat de Rotterdammers een puinzooi van de Jonge maken, lol, het zijn taaie rakkers die zich niet laten beïnvloeden en gewoon lekker eigenwijs zijn op z'n Nederlands.
Gisteren, 21:59 door Reinder
Door karma4: Een spoedklus is er met reden.
Laten we de spoedgevallen van ziekenhuizen er eens bij nemen. Alleen met toestemming vooraf en als iedereen het er mee eens zullen we het over de mogelijkheden van een zorgverlening hebben.
Wat is de schade bij niet onderzoeken door AIVD, wie gaat die vergoeden?

Niemand zegt dat de AIVD niet soms met spoed zaken moet doen of onderzoeken, dat is de kwestie niet.
De kwestie is dat de wet voorschrijft dat als de AIVD een spoedzaak heeft en de minister geeft mondeling toestemming, dat de minister dan daarna alsnog zo snel mogelijk de in de wet vastgelegde procedure moet volgen en het moet voorleggen aan de TIB. Dit laatste is dus door de minister niet gedaan.

Het gaat er dus niet om dat de AIVD geen spoedeisende zaken mag afhandelen, het gaat er om dat de minister zich aan de wet moet houden en dat niet heeft gedaan, en dat is kwalijk omdat de kern van een rechtstaat is dat de overheid zich aan de wet houdt, en een kenmerk van een politiestaat is dat inlichtingendiensten zomaar mogen doen wat ze maar willen zonder toetsing voor- of zelfs maar achteraf.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.