image

Organisaties willen dat Brussel Apple aanpakt wegens app- en browservrijheid

woensdag 3 juli 2024, 09:47 door Redactie, 20 reacties
Laatst bijgewerkt: 03-07-2024, 10:52

Verschillende organisaties, waaronder Android-appstore F-Droid, leverancier van 'deGoogled' Androidtelefoons Murena en burgerrechtenbewegingen EDRi en Privacy International, willen dat de Europese Commissie Apple aanpakt omdat het bedrijf gebruikers tegenwerkt bij het kiezen van apps en browsers en daarmee de Digital Markets Act (DMA) overtreedt.

Door de DMA moet Apple het aanbieden van apps buiten de App Store mogelijk maken. Naast alternatieve appstores kwam Apple ook met het 'web distribution' model, waardoor iPhone-bezitters een app direct via een website kunnen downloaden. Verder moet het bedrijf gebruikers een browserkeuzescherm bieden, zodat er een alternatief voor de standaard geïnstalleerde Safari-browser wordt geboden. Op alle vlakken schiet Apple tekort en overtreedt de DMA, aldus de organisaties.

Partijen die een alternatieve appstore willen lanceren moeten eerst door Apple worden goedgekeurd. App-ontwikkelaars die buiten de Apple App Store apps willen aanbieden moeten een “Core Technology Fee” (CTF) bieden en aan allerlei verplichte eisen voldoen. Apple claimt dat dit noodzakelijk is om ervoor te zorgen dat de apps geen malware bevatten, maar volgens de organisaties heeft Apple geen bewijs geboden dat alternatieve appstores niet een zelfde controle kunnen uitvoeren.

Een ander kritiekpunt betreft het browserkeuzescherm dat Apple biedt. Dat is volgens de organisaties zo ontworpen dat het bewust zo moeilijk mogelijk voor gebruikers wordt gemaakt om een andere browser dan Safari op iPhones en iPads te kiezen. Daarbij past Apple "klassieke misleidende ontwerptactieken" toe, aldus de kritiek. Zo wordt het browserkeuzescherm pas getoond bij het openen van Safari.

Apple verbood browserontwikkelaars lange tijd om een eigen browser-engine te gebruiken. Alle browserontwikkelaars moesten Apples WebKit-engine gebruiken. Apple heeft inmiddels toegezegd dat het browser-ontwikkelaars een eigen engine laat gebruiken, maar in plaats van gebruikers hun bestaande versie van bijvoorbeeld Chrome of Firefox te laten updaten, verplicht Apple dat de 'post-DMA-versie' van de browser als aparte app wordt aangeboden, wat allerlei extra handelingen van gebruikers vereist.

Als laatste willen de organisaties dat Apple het toestaat om alternatieve besturingssystemen op iPhones en iPads te installeren. Het verzoek aan de Europese Commissie is afkomstig van Cryptee, European Digital Rights (EDRi), Article 19, F-Droid, Free Software Foundation Europe, Gesellschaft für Freiheitsrechte, Guardian Project, Murena Privacy International en The App Fair Project. Onlangs kondigde Brussel al aan dat het een onderzoek is gestart naar Apples regels voor alternatieve appstores en sideloading.

Reacties (20)
03-07-2024, 09:55 door Anoniem
allemaal leuk maar als Apple zijn producten veilig houd wat updates betreft kunnen die organisaties de pot op zou ik zeggen
03-07-2024, 09:59 door Anoniem
In feite wordt Apple gedwongen door organisaties die vinden dat hun apps afgedwongen moeten kunnen worden.
Iets met pot en ketel.
03-07-2024, 10:02 door Anoniem
ja geweldig allemaal buiten de store apps downloaden?dat word
vragen om moeilijk heden...Apple/Google Android kunnen zelf de playstore met moeite van malware vrij houden..ik zou zeggen organisatie de pot op....
03-07-2024, 10:13 door nnsa
Ik heb nog nergens iets gezien of gelezen, of de gebruikers (of toekomstige gebruikers) deze ontwikkelingen wel een goed idee vinden.
03-07-2024, 10:30 door Anoniem
Door nnsa: Ik heb nog nergens iets gezien of gelezen, of de gebruikers (of toekomstige gebruikers) deze ontwikkelingen wel een goed idee vinden.
Sinds wanneer wordt de gebruikers iets gevraagd? Techbedrijven en de overheid maken de dienst uit - blijkbaar.
03-07-2024, 11:54 door Anoniem
Ik zou er wel iets voor voelen om bij het kopen van een iPhone al vooraf te kunnen kiezen voor "open model" of "gesloten model". Ik zou dan voor 'gesloten' kiezen. Ik heb meer vertrouwen in Apple dan in de EU. Dus mijn iPhone moet altijd 'gesloten' blijven.
03-07-2024, 15:15 door _R0N_
Door Anoniem: allemaal leuk maar als Apple zijn producten veilig houd wat updates betreft kunnen die organisaties de pot op zou ik zeggen

Apple producten zijn veilig omdat Apple dat zegt. Echt controleren kun je dat niet omdat je software waarmee je dat zou kunnen controleren niet geïnstalleerd mag worden.

De regels zijn ooit gemaakt, ook op verzoek van Apple zelf, toen MS een monopolie had in de browsermarkt.
03-07-2024, 15:16 door _R0N_
Door nnsa: Ik heb nog nergens iets gezien of gelezen, of de gebruikers (of toekomstige gebruikers) deze ontwikkelingen wel een goed idee vinden.

Ik heb ook nog niet gezien dat ze het een echt slecht idee vinden.
Open is altijd beter dan gesloten toch? (dat is de discussie hier altijd)
03-07-2024, 15:20 door Anoniem
Door Anoniem: Ik zou er wel iets voor voelen om bij het kopen van een iPhone al vooraf te kunnen kiezen voor "open model" of "gesloten model". Ik zou dan voor 'gesloten' kiezen. Ik heb meer vertrouwen in Apple dan in de EU. Dus mijn iPhone moet altijd 'gesloten' blijven.
Van harte mee eens. Bovendien vind ik dat de staat (of de EU) van deze ondernemingsvrijheid af moet blijven. Niemand is verplicht om een iPhone te kopen.
Waarom zou een smartphonemerk zich niet mogen onderscheiden van andere merken door de mate waarin ze haar systeem gesloten (en dus beperkter) houdt?
03-07-2024, 15:39 door Anoniem
Door Anoniem: Ik zou er wel iets voor voelen om bij het kopen van een iPhone al vooraf te kunnen kiezen voor "open model" of "gesloten model". Ik zou dan voor 'gesloten' kiezen. Ik heb meer vertrouwen in Apple dan in de EU. Dus mijn iPhone moet altijd 'gesloten' blijven.
Ik steun je voorstel met een caveat geen garantie en geen recht op hulp als je voor open model gaat. Eigen verantwoordelijkheid als je een screw-up begaat. Ik heb er genoeg gemaakt en ja ik pas ook dingen aan die fabrikant niet wil maar by trial en error heb ik geleerd wat je wel en niet kan doen.

Verder wil ik concurrenten met onderscheidende producten want anders is er ook geen innovatie meer. Waarom zou je moeite doen als je toch kan meefliften op de concurrent. Beperkingen zijn niet leuk maar hebben wel de meeste inovatieve dingen opgeleverd. En dat heeft niks met opensource te maken want ik heb tig opensource wat in enterprise draait maar er toch echt onderdelen zijn die proprietary bovenop draaien. Opensource is prima maar closed source heeft ook gewoon zijn recht op bestaan.

De hele discussie begint waanzinvormen aan te nemen. Als ik nu lees dat ze vinden dat je meteen een browser moet kiezen dan welke browser zou je meteen moeten kiezen? hoe wil je dat doen ga je een actieve lijst met 100den providers bijhouden? ga je enkel de top 5 noemen (ook niet eerlijk) en als je zelft moet zoeken via een installatie hoe in godsnaam ga je de leken nog aan een werkende telefoon helpen moet je ze eerst uitleggen hoe een repository werkt wie gaat dat uitleggen?.

Wat wel moet kunnen is het verwijderen van alle fabrikant apps dat ben ik eens maar meteen de keus zie ik praktisch echt niet als een realistische mogelijkheid kijkend naar de doelgroep die primair telefoons koopt en geen seconde wil nadenken over wat ze in hun handen hebben. Ik wou dat het anders was maar meeste mensen intereseert techniek geen hol.

En over controle van de apps door alternatiefe stores wel hier is wat F-droid erkende teamleden zelf zeggen.

hans
F-Droid Contributor
Nov '17
Apps are removed from time to time for a number of reasons. Occasionally, we realized an app wasn’t free after all. Or there are other reasons. But we mostly try to avoid removing builds. Many builds will be moved to the archive.
https://forum.f-droid.org/t/has-f-droid-ever-removed-any-apps/1446

Niet dat de controle van Apple en Google geweldig is mind you maar er is iedergeval een controle qua steekproef op een veel grotere schaal *voor* plaatsing en dat is beter dan iets waar geen controle op is waar je dan afhankelijk bent van community om het te vinden. En ook al waardeer ik de security community enorm die al hun tijd en moeite en talent steekt we weten ook allemaal er komt meer sht op de markt dan wij ooit op tijd kunnen controleren.


Ene kant hoop ik dat een grote leverancier straks eens duft te zeggen weet je EU steek je regels maar waar de zon niet schijnt. We leveren niks meer aan jullie.

Ik ben klaar met overheden bemoeienissen in technieken waar ze geen reet verstand van hebben en van partijen die er nooit waren geweest was het niet voor waar ze over klagen.
03-07-2024, 16:25 door Anoniem
Keuzevrijheid genoeg voor de consument zou ik denken.
Wie Apple te beperkt vindt kan kiezen uit vele merken waarop Android draait.
En wie een laptop wil die koopt toch lekker een Windows pc.
Ook leveranciers genoeg.
Of zo’n Google apparaat.
Ik hou het bij mijn iPhone en als de houdbaarheidsdatum van mijn pc is verstreken wordt het een MacBook.
Hopelijk dan geen gezeik meer met allerlei vage meldingen en onduidelijke instellingen.
03-07-2024, 18:01 door Anoniem
Ieder z'n voorkeur maar gesloten is zeker niet beter.
Fabrikanten maken hun apparaten softwarematig trager zodat jij nieuwe moet kopen. Of ze zeggen dat je sowieso een nieuwe moet omdat ze hun oude hardware niet meer willen ondersteunen, kan je een perfect apparaat weggooien (milieu?)
En controleren kan je het niet omdat het... gesloten is. En veiliger is het ook niet, tenzij je in security through obscurity gelooft.
En je komt er niet vanaf, dankzij vendor lock-ins. Wie dat anno 2024 nog niet doorheeft is gewoon minder snel dan ik. :)

Apple zou gewoon ook een virusscanner moeten hebben op hun systemen, dan kan je gewoon apps van iedereen installeren als je hun certificaat vertrouwt. Wat is daar mis mee, anderen doen dat ook al lang zo. Ouderwets gedoe van Apple.
03-07-2024, 18:31 door Anoniem
Pak ook Google aan met zijn controle over apps. Veel belangrijke apps werken niet zonder playstore al heb je het ergens anders gehaald? Kan niet dat Google iedereen mag controleren. Altijd verplicht Google moet stoppen. Apple is een merk en kies je voor en maak geen andere keuze juist helemaal niet zoveel uit? Android is vrije keuze in alles maar Google is dictator.
03-07-2024, 19:07 door Anoniem

Hopelijk dan geen gezeik meer met allerlei vage meldingen en onduidelijke instellingen.
Hoop is goed.
03-07-2024, 23:33 door Anoniem
Door Anoniem: Ieder z'n voorkeur maar gesloten is zeker niet beter.
Fabrikanten maken hun apparaten softwarematig trager zodat jij nieuwe moet kopen. Of ze zeggen dat je sowieso een nieuwe moet omdat ze hun oude hardware niet meer willen ondersteunen, kan je een perfect apparaat weggooien (milieu?)
En controleren kan je het niet omdat het... gesloten is. En veiliger is het ook niet, tenzij je in security through obscurity gelooft.
En je komt er niet vanaf, dankzij vendor lock-ins. Wie dat anno 2024 nog niet doorheeft is gewoon minder snel dan ik. :)

Apple zou gewoon ook een virusscanner moeten hebben op hun systemen, dan kan je gewoon apps van iedereen installeren als je hun certificaat vertrouwt. Wat is daar mis mee, anderen doen dat ook al lang zo. Ouderwets gedoe van Apple.
Grappig dat je zegt dat mensen minder snel zijn maar zelf de achterhaalde gedachte verkondigd dat Apple een virusscanner nodig heeft voor zijn systemen want die zit er gewoon in. https://support.apple.com/en-gb/guide/security/sec469d47bd8/web
Die certificaat controle zit er dus in sterker nog met een MDM kun je dat ook zelf opzetten.
En dat sinds 2012 dus wie is hier nu minder snel?

En hoe zo kom je er niet van af? Ben je verslaafd aan je apparaat? Ik had jaren een Macintosh tot ze in mijn ogen echt garbage gingen opleveren in de pro series dus ben ik teruggegaan naar Windows. Heeft me geen cent extra gekost want vendor lock in gebeurd alleen als je het zelf toelaat en ik kocht geen applicaties die ik nodig zou hebben x jaar later en als die er wel waren dan was het multiplatform only.

Ik heb nog wel een iPhone omdat ik meer vertrouw op Apple met basis device dan Google maar geloof me dat ik dat weg donder als er iets beters op de markt komt out of the box. Ik bel er amper mee ik heb er chat op voor contact en ik browse onderweg mijn dagelijkse sites op. Dat is alles wat het moet kunnen. Voor de rest heb ik alles wat mogelijk is eraf gedonderd of opslot gezet met een MDM profiel.

En laten we kappen met die onzin van planned obsolescence dat gebeurt inderdaad maar heel weinig in electronica omdat het een veel te dure grap is in die sector. Dat doe je bij producten die makkelijke te maken zijn zoals kleding of lampen niet bij iets waar de grondstoffen schaars van zijn en logistieke nachtmerrie is. Meeste fabrikanten maken niet eens alle eigen onderdelen dus hoezo maakt planned obsolescence any sense. Het geintje wat ze wel hebben geprobeert en dat ze op zijn teruggefloten zijn nagware meldingen. Behalve heel curious niet in de printermarkt. Als we het over scams willen hebben dan heb je daar de grootste zitten met chip based cartridges en niet in telefoon of pc markt.

Laten we even de houdbaarheid van Apple als voorbeeld nemen.
Ios 17 draait op alle toestellen vanaf 2018 dat is zes jaar softwarematige constante ondersteuning. De policy is 8 tot 10 jaar bij Apple in meeste software gevallen. De onderdelen als in hardware na stoppen van consumenten productie gaat nog vijf jaar door voor partners met een uitbreiding van nog eens twee jaar afhankelijk van wat voor voorraad er is in de wereld.

En wat als een apparaat geen directe updates meer krijgt dan stopt het ook niet met werken het krijgt alleen geen nieuwe functies. Er zijn dan altijd nog thirdparties die daar brood inzien die tegen een bedrag functies ondersteunen. Ik heb nog een iphone 4 hier liggen als backup telefoon werkt prima accu is natuurlijk stuk minder maar kan nog prima mee bellen kan nog alle apps draaien die ik ooit gekocht heb die niet afhankelijk zijn van een server.

Waarom zou planned obsolescence sowieso nodig moeten zijn? De meeste consumenten trappen in de simpele marketing strategie van hogere nummertjes. Zeker bij Apple heb je daar een hele cult following van schaapjes lopen. Dus je kan kiezen als fabrikant of peperdure resources verbruiken en logistieke kosten tegen een minimum redesign en bshit marketing campagne. Welke denk jij dat een fabrikant kiest? Ineens is planned obsolescence een hele silly gedachte als je het vanuit een investeerder in plaats van technische kan ziet niet?


Wat wel zo is is dat reparatie altijd een nachtmerrie is met dit soort apparaten en dat zit hem in simpele feit dat het goedkoper is om te produceren die manier minder onderdelen die je moet bijhouden. En dat heeft helaas consequenties voor reparatie bureaus. Probleem is we hebben geen viable alternatief. Er zijn initatieven geweest met snap in parts en die hebben allemaal hilarisch gefaald want geen non power user intereseert het dat ze een camera kunnen swappen als losse unit.

Bottomline is meeste consumenten willen gewoon een product dat werkt zodra ze op de aan knop drukken en verder geen bijzonderheden. WIj powerusers willen van alles maar we zijn nog geen 5% van het markt aandeel waarom zou een fabrikant ooit moeten geven om zo kleine groep gebruikers tegen bijna geen enkele winst die er mee te behalen valt.
Wij doen er commercieel niet aan toe dat is gewoon de realiteit en dat gaat nooit veranderen. Wil je meer opties neem zakelijke product lijnen want daar zien fabrikanten wel brood in.

En aan een kant wees maar blij dat we maar zo kleine groep zijn want als iedereen technisch onderlegt was had de gros hier geen baan meer gehad in de techniek. Al gaan we daar hoe dan ook naar maximale selectie als in dat ITers die niet A.I gaan leren op dieper niveau over 10 jaar waarschijnlijk nergens meer aan de bak komen.

Wij Iters zijn eerder onderhevig aan obsolescence door hardware en software dan andersom. Food for thought.
Gisteren, 00:44 door Anoniem
Ze verkopen niet al te goedkope spulletjes waarvan dan blijkt dat ze nooit echt van jezelf zijn.

Er is vooralsnog niemand die dat echt aan de wortel durft aan te pakken.

Maar dat komt nog wel een keer.
Gisteren, 08:59 door majortom - Bijgewerkt: Gisteren, 09:16
Oef, wat een stelletje Apple gelovigen hier.
Het probleem is, dat als je Apple toestaat om dit gedrag te vertonen, de anderen snel zullen volgen. Ook Android zal dan alleen nog maar met Google's playstore te gebruiken zijn. Je ziet bij Microsoft die beweging ook al en zelfs sommige Linux distributies proberen je te laten "wennen" aan een app store achtig mechanisme. Hierdoor zal de keuzevrijheid drastisch afnemen en uiteindelijk alleen closed eco-systemen ontstaan: dat lijkt me niet een wenselijke situatie.

Het is de analogie die ook speelt bij bijvoorbeeld banken. Er wordt nu toegestaan dat banken volledig app-based worden, met als drogreden door o.a. het Kifid dat je de mogelijkheid hebt om over te stappen naar een bank die nog wel niet-app-based diensten biedt (overigense overstappen naar een bank om de zaken analoog te regelen is er al niet meer bij). Tenslotte blijft er 1 bank over die het nog wel biedt: deze zal of torenhoge tarieven gaan rekenen voor klanten die niet via de telefoon bankieren of gaan klagen dat er een oneerlijke concurrentiepositie is ontstaan. Uiteindelijk gevolg: je kunt alleen nog maar bankieren via de telefoon.
Gisteren, 09:13 door Anoniem
Door majortom: Oef, wat een stelltje Apple gelovigen hier.
Het probleem is, dat als je Apple toestaat om dit gedrag te vertonen, de anderen snel zullen volgen. Ook Android zal dan alleen nog maar met Google's playstore te gebruiken zijn. Je ziet bij Microsoft die beweging ook al en zelfs sommige Linux distributies proberen je te laten "wennen" aan een app store achtig mechanisme. Hierdoor zal de keuzevrijheid drastisch afnemen en uiteindelijk alleen closed eco-systemen ontstaan: dat lijkt me niet een wenselijke situatie.

Het is de analogie die ook speelt bij bijvoorbeeld banken. Er wordt nu toegestaan dat banken voldig app-based worden, met als drogreden door o.a. het Kifid dat je de mogelijkheid hebt om over te stappen naar een bank die nog wel niet-app-based diensten biedt (overigense overstappen naar een bank om de zaken analoog te regelen is er al niet meer bij). Tenslotte blijft er 1 bank over die het nog wel biedt: deze zal of torenhoge tarieven gaan rekenen voor klanten die niet via de telefoon bankieren of gaan klagen dat er een oneerlijke concurrentiepositie is ontstaan. Uiteindelijk gevolg: je kunt alleen nog maar bankieren via de telefoon.
Nieuwsflits dat doen ze allemaal al jaren.

Er had hier net zo goed Google kunnen staan en dan was de reactie niet veel anders geweest.
Apple is een leverancier van matige hardware met bovenmatige software. Als je denkt dat de meeste hier Apple gelovigen zijn dan zou ik zeggen lees even de berichten opnieuw want Apple
wordt hier zeker niet de hemel ingeprezen. We kunnen lastig zeggen dat het niet eerlijk is tegenover X als het om Y gaat.
Gisteren, 09:37 door Anoniem
kan je een perfect apparaat weggooien (milieu?)
Als je echt iets om het milieu geeft dan doe je die smartphone weg, ga eens op onderzoek uit hoe milieu onvriendelijk
die dingen zijn. Denk ook aan datacenters, mijnen in bijvoorbeeld in Afrika en ga zo maar verder.
Gisteren, 12:55 door Anoniem
Door Anoniem:
kan je een perfect apparaat weggooien (milieu?)
Als je echt iets om het milieu geeft dan doe je die smartphone weg, ga eens op onderzoek uit hoe milieu onvriendelijk
die dingen zijn. Denk ook aan datacenters, mijnen in bijvoorbeeld in Afrika en ga zo maar verder.
Fairphone is een goed begin voor wie zo'n ding moet hebben van de baas.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.