image

CSR: Rijk moet tekort aan cybersecurity-experts op arbeidsmarkt aanpakken

donderdag 4 juli 2024, 14:48 door Redactie, 10 reacties

De Rijksoverheid moet het tekort aan cybersecurity-experts op de arbeidsmarkt met spoed aanpakken. Daarvoor pleit de Cyber Security Raad (CSR) in een 'signaalbrief' aan het ministerie van Economische Zaken. Onlangs meldde voormalig minister Adriaansens van Economische Zaken dat het aantal ict'ers op de arbeidsmarkt stagneert en er miljoenen euro's nodig zijn voor nieuwe aanwas. Ook waarschuwde het kabinet dat door een gebrek aan vaardigheden en kennis, en de krapte op de arbeidsmarkt, het voor het mkb een uitdaging is om de juiste cybersecurity-maatregelen te nemen.

"Het terugdringen van de tekorten op de cybersecurity arbeidsmarkt is cruciaal voor de digitale weerbaarheid en de strategische digitale autonomie van Nederland", aldus de CSR. Volgens de Raad zijn er verschillende obstakels die de groei van cybersecuritypersoneel én -docenten in de weg staan. Zo wordt gesteld dat het terugdringen van de tekorten, gezien de aard en omvang van de problematiek, een 'onomwonden prioriteit' voor alle betrokken ministeries moet zijn, en niet alleen voor het ministerie van Economische Zaken.

Om de tekorten aan te pakken kijkt de Raad onder andere naar het vergroten van het aantal docenten. "Onderwijsinstellingen op MBO-, HBO- en WO-niveau spelen een rol bij het vergroten van de aanwas van jong talent. Een sterke groei van het aantal docenten is daarvoor essentieel. In dit kader is het van belang dat bestaande obstakels voor docenten uit het beroepsveld worden weggenomen, zodat er meer docenten kunnen participeren in programma’s van de onderwijs- en kennisinstellingen."

Verder moet er worden ingezet op om- en bijscholingsprogramma’s. "Door een deel van de zittende beroepsbevolking om te scholen ten behoeve van het digitale veiligheidsdomein kan het tekort op niet al te lange termijn worden verkleind", zo stelt de CSR. "Daarnaast zijn positieve prikkels, zoals het veranderen van het (technische) imago van het beroepsveld en adequate financiële renumeratie van belang, met name voor banen binnen de overheid." De Cyber Security Raad is een adviesorgaan van het kabinet en bestaat uit vertegenwoordigers van publieke en private organisaties en de wetenschap.

Reacties (10)
04-07-2024, 15:41 door Anoniem
Straks wordt in het onderwijs het lezen van literatuur verboden omdat dat teveel afwijkt van het lezen van computercodes.
04-07-2024, 16:48 door Anoniem
De arbeidsmarkt werkt in Nederland toch op basis van marktwerking? Blijkbaar hebben mensen meer financiële prikkels nodig om (cyber)security-expert te worden. Ik denk niet dat de overheid dit moet sturen.
04-07-2024, 20:02 door Anoniem
Bij de overheid in cybersecurity werken is voor mensen die graag in een museum werken. Veel oude troep waar geen eer aan te behalen is..laat staan veilig te maken.. Ik kom dagelijks 15 tot 20 jaar oude systemen tegen die niet fatsoenlijk kunt beveiligen. Kansloos..
04-07-2024, 23:01 door Anoniem
Lekker goedkoop. Een groot deel van de mensen loopt altijd te zeuren dat de overheid niet goed is, het nooit goed kan doen, alles maar aan de markt moet laten. Nu kan de markt het blijkbaar zelf niet en mag de overheid alsnog helpen. Dus beste markt: vraag en aanbod, u wilt cybersecurity experts? Als u nu wat beter betaalt, zult u merken dat mensen het wel willen.
Gisteren, 07:55 door Anoniem
Aanvullend, zorg dat je je bestaande cybersecurity mensen juist in de organisaties positioneert (onder bestuur), beter gaat belonen en niet het gevoel geeft dat ze aan een dood paard trekken en tegen de stroom in moeten zwemmen de hele dag. Uit onderzoek blijkt dat het overgrote deel op zoek is naar een andere baan buiten het cybersecurity domein.
Gisteren, 08:02 door Anoniem
Kan je nu al vertellen dat de meeste ict-docenten geen kaas hebben gegeten van Cybersecurity....
Gisteren, 10:11 door Anoniem
De overheid meer luisteren naar & mandaat geven aan Cybersecurity experts i.p.v. wel inhuren en vervolgens alleen maar zwartmaken en ondermijnen; dat zou wonderen doen voor de weerbaarheid van de overheid.
Gisteren, 10:54 door Anoniem
Door Anoniem: Lekker goedkoop. Een groot deel van de mensen loopt altijd te zeuren dat de overheid niet goed is, het nooit goed kan doen, alles maar aan de markt moet laten. Nu kan de markt het blijkbaar zelf niet en mag de overheid alsnog helpen. Dus beste markt: vraag en aanbod, u wilt cybersecurity experts? Als u nu wat beter betaalt, zult u merken dat mensen het wel willen.
Blijkbaar komt niemand meer op het idee dat een heleboel mensen totaal geen affiniteit hebben met IT of zelfs met computers, maar die min of meer noodgedwongen accepteren omdat alles tegenwoordig met computers moet.
De overheid sluit al helemaal de ogen voor deze realiteit en meent iedereen te kunnen ombouwen tot informatici....desnoods met dwang (bijvoorbeeld met bijscholingen voor leraren) - op dat idee zal ze in de toekomst nog komen.
Het is volkomen absurd om te denken dat je de aanleg van de meerderheid van de bevolking kunt veranderen (en dan ook nog verwachten dat je een enigszins acceptabel resultaat krijgt).
IT is deskundigenwerk, een SPECIALISME, net zoals dat van een arts of een ingenieur.
Je moet er op z'n minst een bèta-denkwijze voor hebben: technisch, logisch, secuur, consequent, ééndimensionaal, dingen máken, extreem toepassingsgericht e.d.
Er komt géén sociaal invoelingsvermogen, empathie, zingeving, multidimensionaliteit en algemeen menselijke hulpverlening, maatschappelijke probleemoplossing en gevoel bij kijken.
Ik zet het hier even ideaaltypisch tegenover elkaar om duidelijk te maken dat dit overall digitaliseringsproject voor heel veel menselijke problemen gaat zorgen omdat in feite maar een heel klein gedeelte van de bevolking ermee in haar element is.
Dat de overheid hier stoïcijns doof voor is verandert daar niets aan en dat zal steeds manifester worden.
Gisteren, 14:46 door Anoniem
Er wordt al tijden geroepen dat er krapte is op de arbeidsmarkt. Bedoeld wordt echter een krapte aan (op papier) kundige personen die zich willen laten onderbetalen terwijl ze doelen worden opgelegd die aan allerlei kanten gefrustreerd worden, en daar dient bij voorkeur belastinggeld (niet eigen geld) in gepropt te worden.

Vraag eens aan, bijvoorbeeld, mensen die werkzaam zijn in de lagere echelons van de zorg, hoe dat gesubsidieerd leren en werken in de praktijk bevalt.
Gisteren, 18:22 door Anoniem
Door Anoniem: Kan je nu al vertellen dat de meeste ict-docenten geen kaas hebben gegeten van Cybersecurity....
WoW! WAT een geweldig inzicht, ik ben benieuwd uit welke data je deze vergaande conclusie baseert. Als docent (freelance, naast mijn security werk) ken ik nl. alleen collega's die hun best doen om bij te blijven in dit uitdagende vakgebied.

Impliciet geef je aan dat je zelf wel kaas hebt gegeten van Cybersecurity. Ik ben dan ook benieuwd of je zelf docent bent om de BV NL te helpen meer deskundig te worden op dat gebied. Zelf vermoed ik van niet, gezien je niet-opbouwende en niet onderbouwde opmerking "... ik kan je nu al vertellen". Negatief commentaar is te makkelijk, nou nog even verantwoordelijkheid nemen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.