image

Nederlandse scholen geadviseerd gebruik social media te heroverwegen

zaterdag 6 juli 2024, 10:53 door Redactie, 10 reacties

Nederlandse scholen en andere onderwijsinstellingen moeten het gebruik van social media heroverwegen, zo adviseren publieke ict-dienstverlener Kennisnet en SIVON, een ict-coöperatie voor het primair en voortgezet onderwijs. Vorige maand oordeelde de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) dat onderwijsinstellingen sociale media alleen mogen gebruiken als zij duidelijke afspraken maken met socialemediabedrijven over wat er met de gegevens van studenten en docenten gebeurt.

"Er zijn geen landelijke afspraken gemaakt met socialemediabedrijven. Daarom zullen scholen zelf afspraken moeten maken. Ook zal het vragen van toestemming aan ouders en leerlingen kunnen stuiten op weerstand omdat socialemediabedrijven hun persoonsgegevens voor commerciële doeleinden gebruiken", zo laten SIVON en Kennisnet in een reactie op het AP-advies weten.

Volgens de organisaties zal het in de praktijk lastig zijn om de juiste toestemming te vragen en te krijgen van leerlingen en medewerkers. "Ook is het lastig om concrete afspraken te maken met socialemediabedrijven. En het is de vraag of het bedrijf aan deze afspraken kan en wil voldoen", zo voegen ze toe. Kennisnet en SIVON adviseren onderwijsinstellingen daarom het gebruik van social media te heroverwegen en terughoudend te zijn met het plaatsen van persoonsgegevens en beeldmateriaal op social media.

Zo worden onderwijsinstellingen aangeraden om te kijken of social media wel de juiste keuze is om het beoogde doel te bereiken en of dit doel niet op een andere, meer privacyvriendelijke te bereiken is. "Voor het delen van informatie over onderwijsactiviteiten zijn er voldoende alternatieven. Denk aan schoolapplicaties en oudercommunicatieplatforms. Ook kun je bijvoorbeeld de schoolwebsite gebruiken", aldus het advies.

Ook wordt gewezen naar het ethisch perspectief en de maatschappelijke wenselijkheid om van social media gebruik te maken. "Socialemediabedrijven hebben een financieel belang en gebruiken gegevens van (minderjarige) leerlingen voor hun eigen commerciële doelen. Kinderen zijn extra kwetsbaar en daarom vraagt het gebruik van hun persoonsgegevens om een extra zorgvuldige afweging."

Mochten scholen er toch voor kiezen om social media te blijven gebruiken, moeten er aan allerlei AVG-zaken worden voldaan. Zo is voor het delen van informatie en beeldmateriaal van leerlingen en medewerkers via sociale media toestemming nodig. Ook moeten er goede contractafspraken met het socialemediaplatform worden gemaakt. "In de praktijk zal het lastig zijn om aan alle eisen voor het gebruik van sociale media te voldoen", besluiten SIVON en Kennisnet hun advies.

Reacties (10)
06-07-2024, 11:54 door Anoniem
"Voor het delen van informatie over onderwijsactiviteiten zijn er voldoende alternatieven. Denk aan schoolapplicaties en oudercommunicatieplatforms. Ook kun je bijvoorbeeld de schoolwebsite gebruiken", aldus het advies.

En dan komt er een ai-bot voorbij van een van die social media bedrijven die de schoolwebsite ondanks het robots.txt bestand gewoon indexeert om zijn kennis op te bouwen.

Fijn weekend allemaal!
06-07-2024, 14:05 door MathFox
Door Anoniem: En dan komt er een ai-bot voorbij van een van die social media bedrijven die de schoolwebsite ondanks het robots.txt bestand gewoon indexeert om zijn kennis op te bouwen.
Zo'n robot kan beter naar een school gaan dan zijn kennis proberen op te doen op eX-Twitter of een andere site vol met trollen.
06-07-2024, 18:41 door Anoniem
het zou al verboden moeten zijn, want amerikaanse bedrijven houden zich per definitie niet aan AVG en nederlandse wetten zoals keer op keer blijkt met apple, google en microsoft.
Gisteren, 18:15 door Nescio
Begin eens op de apenrots in de Tweede Kamer met verbieden van sociale media is veel beter dan dan kinderen lastig vallen.
Gisteren, 19:47 door Anoniem
Door Nescio: Begin eens op de apenrots in de Tweede Kamer met verbieden van sociale media is veel beter dan dan kinderen lastig vallen.
Grote stappen, snel thuis.
Al gedacht aan de mogelijkheid om scholen - staan immers onder staatstoezicht - het gebruik van social media te verbieden in plaats van voor de hele bevolking te bepalen hoe die mag communiceren?
Vandaag, 07:35 door Anoniem
Door Anoniem: Al gedacht aan de mogelijkheid om scholen - staan immers onder staatstoezicht - het gebruik van social media te verbieden in plaats van voor de hele bevolking te bepalen hoe die mag communiceren?
Vind je het wel in orde dat die social mediabedrijven voor de hele bevolking bepalen hoe die communiceren? Vroeger, bij usenet bijvoorbeeld, had je standaards die maakten dat verschillende gebruikers bij verschillende providers konden zitten en toch probleemloos met elkaar konden communiceren. Nu moet je om met gebruikers die bij Facebook zitten te communiceren via dat medium zelf ook bij Facebook zitten. Idem voor TikTok. Communicatie wordt gestuurd door die bedrijven, misschien niet om een bepaalde politieke agenda te pushen maar wel om mensen zo opgewonden en impulsief mogelijk te laten reageren, want dat genereert veel interacties en dus veel advertentie-inkomsten. Ook met alleen een commerciële agenda heeft dat een grote impact op de samenleving. Is dat in orde? Zo nee, wie anders dan overheden zijn in een positie om daar wat aan te doen?
Vandaag, 09:40 door Anoniem
Door Nescio: Begin eens op de apenrots in de Tweede Kamer met verbieden van sociale media is veel beter dan dan kinderen lastig vallen.

In de 2e kamer zitten meerderjarigen, die moeten het zelf weten of ze hun privacy verkwanselen.
Vandaag, 10:54 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Nescio: Begin eens op de apenrots in de Tweede Kamer met verbieden van sociale media is veel beter dan dan kinderen lastig vallen.

In de 2e kamer zitten meerderjarigen, die moeten het zelf weten of ze hun privacy verkwanselen.

dat zeiden ze ook over roken, drugs, alcohol, vuurwapens... snelheid op de snelweg (ja, ik ben zo oud dat ik nog zonder maximum snelheid heb mogen rijden buiten de bebouwde kom, en ik heb het overleefd met remblokken gemaakt van kurk en autobanden die 1/4 van de breedte van mijn motorband hebben).
inmiddels mogen we niet meer roken, ook al is opa 100 geworden, mogen we geen drugs doen, behalve op 1 van de miljoen uitzonderingen, is alcohol verboden in de auto, motor, bus, maar mag je nog wel straalbezopen op een boot en vuurwapens zijn alleen voor sporters of mensen die in winkelcentra willen gamen.

dus ja... schijnbaar mogen/moeten we bepaalde dingen landelijk verbieden, ook al zijn er uitzonderingen die er wel mee om kunnen gaan.
Vandaag, 11:41 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Nescio: Begin eens op de apenrots in de Tweede Kamer met verbieden van sociale media is veel beter dan dan kinderen lastig vallen.
Grote stappen, snel thuis.
Al gedacht aan de mogelijkheid om scholen - staan immers onder staatstoezicht - het gebruik van social media te verbieden in plaats van voor de hele bevolking te bepalen hoe die mag communiceren?

precies verbieden die troep, de directies van scholen zijn over het algemeen 0 geinformeerd over privacy

heb vaak genoeg aan tafel gezeten met die lui toen ze weer leuk aan het posten waren zonder toestemming
Vandaag, 15:46 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Al gedacht aan de mogelijkheid om scholen - staan immers onder staatstoezicht - het gebruik van social media te verbieden in plaats van voor de hele bevolking te bepalen hoe die mag communiceren?
Vind je het wel in orde dat die social mediabedrijven voor de hele bevolking bepalen hoe die communiceren?
Dat bepalen ze niet. Niemand is verplicht om bij Facebook of TikTok een account met hun uitbuitende gebruiksvoorwaarden te openen. Er zijn alternatieven: de bevolking kan ook op Telegram (bijvoorbeeld) gaan zitten.
Hoe Facebook gerund wordt bepaalt Zuckerberg, hij is de eigenaar. Hij wordt beschermd door de wetten van private eigendom.
En daarom is het kwalijk wanneer scholen hun "cliënten" verplichten om daarvan gebruik te maken. Een school is een groep waar je op een bepaalde leeftijd verplicht deel van uitmaakt (schoolplicht). Wanneer bij het lidmaatschap van deze groep hoort dat je een account bij Zuckerberg moet hebben dan is dat onderwijs niet meer vrij, maar wordt het beïnvloed door Zuckerberg (hetzelfde geldt voor Gates, oftewel, het gebruik van Microsoft producten in het onderwijs).
Tegen deze beïnvloeding, belangenverstrengeling, zou de staat moeten optreden want zij bepaalt wat scholen wel en niet mogen (wij hebben staatsscholen).
Vroeger, bij usenet bijvoorbeeld, had je standaards die maakten dat verschillende gebruikers bij verschillende providers konden zitten en toch probleemloos met elkaar konden communiceren. Nu moet je om met gebruikers die bij Facebook zitten te communiceren via dat medium zelf ook bij Facebook zitten. Idem voor TikTok.
Daar heb ik geen moeite mee, Zuckerberg heeft dat zo bepaald, het is zijn communicatiemiddel en hij bepaalt wanneer iemand mee mag doen. Hij heeft een gesloten groep gemaakt waarin je pas toegelaten wordt wanneer je aan bepaalde eisen voldoet, die hij bepaalt.
Dat mag hij van mij. Zolang het een vrije keuze is om in zijn groep te gaan zitten.
Ik vind niet dat de overheid moet gaan afdwingen dat Zuckerberg de exclusiviteit van zijn groep openbreekt.
Communicatie wordt gestuurd door die bedrijven, misschien niet om een bepaalde politieke agenda te pushen maar wel om mensen zo opgewonden en impulsief mogelijk te laten reageren, want dat genereert veel interacties en dus veel advertentie-inkomsten. Ook met alleen een commerciële agenda heeft dat een grote impact op de samenleving.
Klopt.
Is dat in orde?
Nee.
Zo nee, wie anders dan overheden zijn in een positie om daar wat aan te doen?
- De bevolking zelf door te weigeren eraan mee te doen.
En (de niet-Facebookers) door luidkeels te verkondigen hoe Facebook werkt en waarmee je je dan inlaat.
Bewustwording dus.
Willen mensen er dan toch nog op, ja, dan kan ik ze ook niet meer helpen.
Volgens mij vinden Facebookers het ook geen probleem dat ze niet met TikTokkers kunnen communiceren want die gaan gewoon óók op TikTok zitten èn op Instagram èn op WhatsApp èn op X en op weet ik wat nog meer.
Kuddegeest. En dol op 24/7 communiceren.
- En daar waar de staat wat te zeggen heeft (scholen) te verbieden om Facebook, Microsoft etc. te gebruiken.
- En door via de democratische weg de staat te dwingen om andere wetgeving (mèt handhaving) aan te nemen, wetgeving die grenzen stelt aan het kapitalistische verdienmodel.
Daaronder valt m.i. niet het voorkomen dat Zuckerberg & Co gesloten groepen oprichten waardoor je als Facebooker niet met een TikTokker kunt communiceren.
Dat moet mogelijk blijven want wat krijg je als je het oprichten van gesloten groepen verbiedt? Geslotenheid is ook afscherming en daarmee bescherming (vergelijk de appstore van Apple tot voor kort).
Het verzet tegen het kapitalisme kan nog wel eens heel hard gesloten groepen nodig hebben!
Een begrenzing werkt immers naar twee kanten: het beschermt de groep ook tegen de (vijandige) omgeving.
Dat Zuckerberg & Co die begrenzing alleen gebruiken om zelf rijk (en dus machtig) te worden betekent niet dat het concept "begrenzing" slecht is.
Het is maar hoe je het inzet.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.