image

Amsterdam start campagne over privacyregels voor deurbelcamera's

maandag 22 juli 2024, 13:45 door Redactie, 9 reacties

De gemeente Amsterdam start een informatiecampagne over de privacyregels voor deurbelcamera's. Het college van burgemeester en wethouders ziet op dit moment geen noodzaak voor aanvullende regels op bestaande wetgeving. Dat laat het college weten op vragen van de GroenLinks-fractie in de gemeenteraad.

De partij maakt zich zorgen over de opmars van deurbelcamera's en dat een groot deel daarvan de openbare weg filmt. "Daarnaast zijn er ook zorgen over wat er met de beelden gebeurt. Vrijwel alle slimme deurbellen zijn verbonden met bedrijven als Amazon (Ring) en Google (Nest). Uit onderzoek van de TU Delft en het AMS Institute blijkt dat gegevens door deze bedrijven worden gedeeld met derden of bewaard voor intern gebruik. Zo zit de app van de slimme deurbel Ring vol met trackers die persoonsgegevens verkopen aan adverteerders", aldus de partij in een brief aan het college.

De GroenLinks-fractie wilde weten of het college de privacyzorgen deelt. "Het college deelt de zorgen met betrekking tot de privacy van Amsterdammers. Slimme deurbelcamera’s filmen vaak, doordat ze bij de voordeur opgehangen worden, een gedeelte van de openbare ruimte", reageert wethouder Scholtes. "We merken op dat er veel manieren zijn om een slimme deurbel privacy-vriendelijker in te stellen, door bijvoorbeeld geen beelden op te nemen, door alleen filmopname te maken onder bepaalde omstandigheden of door de beelden kort te bewaren en goed te beveiligen."

De wethouder werd ook gevraagd welke mogelijkheden het college ziet om via lokale wetgeving regels op te stellen over het gebruik van deurbelcamera's. "Het college ziet nu geen noodzaak om in lokale wetgeving aanvullende regels op te stellen met betrekking tot slimme deurbellen, omdat er al bestaande Europese en landelijke wetgeving en handhaving bestaat wanneer deze deurbellen de openbare ruimte filmen. Wel steunt het College het initiatief om deze mogelijke juridische interventies te onderzoeken", antwoordt Scholtes (pdf).

Tijdens een raadsvergadering vorige week werd ook een motie behandeld en aangenomen waarin de gemeente wordt opgeroepen een informatiecampagne te starten (pdf). De campagne zal Amsterdammers informeren over de wettelijke regels rond deurbelcamera's, mogelijkheden om te kiezen voor privacyvriendelijkere instellingen en welke stappen genomen kunnen worden bij vragen over mogelijk onrechtmatig filmen.

Reacties (9)
Vandaag, 14:36 door Anoniem
Het is positief om te zien dat de gemeente Amsterdam actie onderneemt door een campagne te starten over de privacyregels voor deurbelcamera's. Deze campagne is van groot belang omdat deurbelcamera's, zoals die van Amazon (Ring) en Google (Nest), steeds populairder worden en bijdragen aan de veiligheid in onze wijken. Een uitstekend voorbeeld hiervan is het programma "Opsporing Verzocht", dat mede dankzij beelden van deurbelcamera's veel succes heeft geboekt bij het oplossen van misdrijven. Deurbellen die de openbare ruimte filmen, kunnen cruciale informatie vastleggen die helpt bij het identificeren van daders en het beschermen van de gemeenschap.

Het succes van "Opsporing Verzocht" hangt mede samen met o.a. deze beelden. Beelden van deurbelcamera's hebben in veel gevallen geleid tot doorbraken in lopende onderzoeken. Daarom is het belangrijk dat de keuzes die worden gemaakt op basis van de nieuwe privacyregels goed worden overwogen. Het is essentieel dat de privacy van Amsterdammers wordt beschermd, maar tegelijkertijd moeten we ook erkennen dat deze technologie een belangrijke rol speelt in de openbare veiligheid.
Vandaag, 14:37 door Anoniem
mmmm, "Vrijwel alle slimme deurbellen zijn verbonden met bedrijven als Amazon (Ring) en Google (Nest). "
Vandaag, 15:02 door Anoniem
Door Anoniem: mmmm, "Vrijwel alle slimme deurbellen zijn verbonden met bedrijven als Amazon (Ring) en Google (Nest). "
Precies. Mijn deurbelcamera slaat alleen lokaal op een SD-card op en niet in een of andere cloud.
Bovendien is de camera ook niet met mijn netwerk verbonden.
Vandaag, 15:38 door Briolet
Door Anoniem:
Door Anoniem: mmmm, "Vrijwel alle slimme deurbellen zijn verbonden met bedrijven als Amazon (Ring) en Google (Nest). "
Precies. Mijn deurbelcamera slaat alleen lokaal op een SD-card op en niet in een of andere cloud.
Bovendien is de camera ook niet met mijn netwerk verbonden.

Een deurbel camera hoeft helemaal niets op te slaan. Je wilt alleen weten wie er nu voor de deur staat en of je dus de deur veilig op afstand kunt openen. (Of de aanbeller een mededeling doen).

Dat het meestal via een cloud loopt heeft er vooral mee te maken dat de gemiddelde gebruiker geen verstand van netwerken heeft en dit met een cloud wordt vergemakkelijkt. En het is een natuurlijk verdienmodel, want via een abonnement creëer je een permanente inkomstenbron.
Vandaag, 15:49 door Anoniem
Door Anoniem:[...] bijdragen aan de veiligheid in onze wijken

Ik voel me eigenlijk steeds onveiliger met al die camera's in de buurt. Ik ga ze zoveel mogelijk uit de weg, omdat ik niet wil dat mijn biometrische gegevens door Amazon of Google (of eigenlijk: wie dan ook) worden verwerkt. Ik vraag me weleens af of er gericht geadverteerd wordt op straat, ik zie ze echt bij bosjes tegelijk in dezelfde straat opkomen als ik met de hond loop.

Over hond gesproken - die is er wel blij mee, want de vaste looproutes worden door alle camera-vermijdende maatregelen steeds langer. Dat dan weer wel.
Vandaag, 16:46 door Anoniem
Door Anoniem: Het is positief om te zien dat de gemeente Amsterdam actie onderneemt door een campagne te starten over de privacyregels voor deurbelcamera's. Deze campagne is van groot belang omdat deurbelcamera's, zoals die van Amazon (Ring) en Google (Nest), steeds populairder worden en bijdragen aan de veiligheid in onze wijken. Een uitstekend voorbeeld hiervan is het programma "Opsporing Verzocht", dat mede dankzij beelden van deurbelcamera's veel succes heeft geboekt bij het oplossen van misdrijven. Deurbellen die de openbare ruimte filmen, kunnen cruciale informatie vastleggen die helpt bij het identificeren van daders en het beschermen van de gemeenschap.

Het succes van "Opsporing Verzocht" hangt mede samen met o.a. deze beelden. Beelden van deurbelcamera's hebben in veel gevallen geleid tot doorbraken in lopende onderzoeken. Daarom is het belangrijk dat de keuzes die worden gemaakt op basis van de nieuwe privacyregels goed worden overwogen. Het is essentieel dat de privacy van Amsterdammers wordt beschermd, maar tegelijkertijd moeten we ook erkennen dat deze technologie een belangrijke rol speelt in de openbare veiligheid.

Moeten we Amazon en Google dan ook maar camera's in al onze woon- en slaapkamers laten ophangen? Dat levert vast ook doorbraken in lopende onderzoeken op.

De privacyregels zijn duidelijk: niet de openbare weg filmen. Dit wordt door talloze mensen welbewust aan hun laars gelapt en wat doet de gemeente Amsterdam? Die start een "informatiecampagne" en verwijst naar de flinterdunnen pretentie van "handhaving" door de AP die geen budget heeft en eigenlijk vooral "signalen registreert".

Deze campagne is een afleidingsmanoeuvre om niet echt wat te hoeven doen. "Het is essentieel dat de privacy van Amsterdammers wordt beschermd"... maar dat gaan we vooral niet doen, want we vinden surveillance belangrijker. Het klinkt alsof de bijdrage waarop ik reageer, door een communicatiemedewerker van de gemeente Amsterdam is geschreven.
Vandaag, 17:50 door Anoniem
Hinderlijk, de deurbelcamera en de fatbike.
Ze worden op de markt gebracht en verkocht en niemand vraagt zich af of het wel legaal en wenselijk is.
Wat mij betreft een misser van de overheid die ons tegen onwenselijke producten moet beschermen.
Vandaag, 19:52 door karma4
Amsterdam heeft meer ernstige problemen voor privacy dan wat cameras als deurbellen.
Groen-links is behoorlijk afgedwaald naar de duistere krochten van de samenleving
Vandaag, 21:27 door Anoniem
De wiki is wat kort, maar als er iets Amsterdams is, dan was het wel het spionnetje. Een spiegel of twee om heel de straat de kunnen zien. Of begluren. Bestreken heel de straat, niet enkel de voordeur. Je kunt er tegen zijn maar het is wel Amsterdamse cultuur en die van andere grote steden.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Spionnetje
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.