image

FIOD waarschuwt na aanhouding fraudeverdachte om DigiD niet te delen

vrijdag 26 juli 2024, 10:54 door Redactie, 3 reacties

De FIOD heeft een 61-jarige man uit Dordrecht aangehouden die wordt verdacht van fraude met kinderopvangtoeslag. Aanleiding voor de opsporingsdienst om mensen te waarschuwen hun DigiD-gegevens niet met anderen te delen. Volgens het FIOD blijkt uit onderzoek van DigiD-beheerder Logius en de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU) dat de verdachte diverse aanvragen voor kinderopvangtoeslag indiende bij de Dienst Toeslagen van de Belastingdienst. Hij deed dat voor andere personen en maakte daarvoor gebruik van hun DigiD-gegevens.

De Telegraaf meldt dat signalen over ’misbruik van toeslagen in georganiseerd verband’, waarbij vanaf bepaalde ip-adressen met meerdere DigiD’s werd ingelogd, begin dit jaar bij de diensten binnenkwamen. Ook lijkt er volgens de krant sprake van identiteits- of adresfraude, valse inschrijvingen bij gemeenten en valse huurcontracten. Daarnaast zouden via sociale media stappenplannen zijn gedeeld voor het aanvragen van onterechte toeslagen.

In de eigen aankondiging van de aanhouding heeft de FIOD ook een video geplaatst, waarin de opsporingsdienst mensen waarschuwt om hun persoonlijke en DigiD-gegevens nooit aan anderen te geven. Zowel de crimineel als mensen die hun gegevens laten gebruiken voor de fraude maken zich schuldig aan een ernstig strafbaar feit, aldus de dienst.

Reacties (3)
Gisteren, 11:30 door Anoniem
Ook lijkt er volgens de krant sprake van identiteits- of adresfraude, valse inschrijvingen bij gemeenten en valse huurcontracten.
Ja, dat lijkt heel sterk op de z.g. Bulgaren-fraude.
Gisteren, 12:40 door Briolet
Door Anoniem:
Ook lijkt er volgens de krant sprake van identiteits- of adresfraude, valse inschrijvingen bij gemeenten en valse huurcontracten.
Ja, dat lijkt heel sterk op de z.g. Bulgaren-fraude.

Integendeel. Er is geen enkele gelijkenis. Bij de Bulgaren-fraude werden met echte identiteitsbewijzen toeslagen aangevraagd. Het enige wat hier vervalst werd, waren soms de adressen zodat ze op papier in Nederland woonden en daardoor in aanmerking konden komen voor een toeslag. Vaak genoeg woonden ze zelfs (tijdelijk) in Nederland bij het doen van de aanvraag zodat ze zelfs geen woonadres hoefden te vervalsen.

Deze fraude kon gebeuren omdat er pas achteraf gecontroleerd werd of een aanvraag terecht was.
Gisteren, 15:16 door Anoniem
Het helpt natuurlijk ook niet dat de overheid juist directe aanvragen onmogelijk heeft gemaakt (ik weet niet of dat nu nog zo is maar het was in ieder geval wel zo) waardoor je altijd via een of ander vaag administratiekantoortje moest aanvragen.
Dat opende de mogelijkheid van fraude en verlaagt de drempel voor mensen die "het wel even voor je regelen" om mensen te overtuigen dat via hen te doen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.