/dev/null - Overig

Is "Intel Default Settings" de dieselgate van CPU land?

05-08-2024, 17:49 door Anoniem, 9 reacties
Ik las dat Intel sinds 2016 (I7 6700k) de boel geflest had in de strijd tegen AMD, ARM en NVIDIA.
Door te zeggen dat hun TDP van hun CPU's maar 100 of 120W was, terwijl deze in werkelijkheid meer dan 350W kon zijn...
Sjoemel CPU's...

Al die tijd hebben ze wel de concurente, en WEER met name AMD besodemieterd... en ermee weg gekomen...
Zo was het eerst dat MHz-en de baseline waren, totdat AMD met de DX40 er overheen vlamde, toen waren het de single-core stats, totdat AMD eroverheen clockte, toen was het TDP omdat AMD daar altijd goed in was en nu blijkt dat ook een grove leugen te zijn van INTEL..
Kan je een class-action suite tegen intel instellen voor onnodige stroom kosten? (hier in nederland kostte 1kWh op een gegeven moment 1 euro... Intel computertje 24u/dag aan laten staan kostte dan ineens 20 euro per dag ipv 5...
Reacties (9)
05-08-2024, 18:07 door Anoniem
De TDP van een Intel processor is niet wat hij voortdurend verbruikt! Het is meer een soort limiet-waarde, als de power dissipatie boven de TDP komt dan wordt de klok na een paar seconden teruggeregeld en zakt de snelheid dus.
Ieder CPU type heeft default waardes (bepaald door de letter van het typenummer) en je kunt dit handmatig aanpassen.
Een CPU met een TDP van 65W gebruikt "idle" maar iets van 10% daarvan!
05-08-2024, 20:35 door Anoniem
(quote]

The thermal design power (TDP), sometimes called thermal design point, is the maximum amount of heat generated by a computer chip or component (often a CPU, GPU or system on a chip) that the cooling system in a computer is designed to dissipate under any workload. [/quote]
dit impliceert toch wel dat de TDP maximaal 50% mag afwijken van de maximale waarde, niet 350%....

Until around 2006 AMD used to report the maximum power draw of its processors as TDP. Intel changed this practice with the introduction of its Conroe family of processors.[10] Intel calculates a specified chip's TDP according to the amount of power the computer's fan and heatsink need to be able to dissipate while the chip is under sustained load.

dit geeft aan dat stroomverbruik onder load genomen moet worden en dat de TDP dus daadwerkelijk het verbruik onder ECHTE belasting moet weergeven.

het is dus geen gemiddelde, dat is de ACP index, niet de TDP index.
06-08-2024, 08:54 door Anoniem
Door Anoniem: (quote]
Hint: gebruik de preview-functie en kijk of het er staat zoals je het bedoelt, dan merk je dit soort foutjes op voordat het te laat is om ze nog te corrigeren.
06-08-2024, 10:33 door Anoniem
Door Anoniem: Ik las dat Intel sinds 2016 (I7 6700k) de boel geflest had in de strijd tegen AMD, ARM en NVIDIA.
Door te zeggen dat hun TDP van hun CPU's maar 100 of 120W was, terwijl deze in werkelijkheid meer dan 350W kon zijn...
Sjoemel CPU's...
Kan je er een link bij geven naar waar je dat las?

Door Anoniem:
The thermal design power (TDP), sometimes called thermal design point, is the maximum amount of heat generated by a computer chip or component (often a CPU, GPU or system on a chip) that the cooling system in a computer is designed to dissipate under any workload.

dit impliceert toch wel dat de TDP maximaal 50% mag afwijken van de maximale waarde, niet 350%....
Ik vind het niet duidelijk hoe je aan die 50% komt. Het gaat erom dat de processor niet te heet wordt, en daartoe moet het in het citaat genoemde koelsysteem de warmte die de processor produceert kunnen afvoeren.

Ik stel me voor dat het als volgt werkt bij een luchtgekoeld systeem — ik kan me zelfs niet goed voorstellen dat het niet zo zou werken. De processor kan snel warmte kwijt aan de koelvin, daartoe dient de warmtegeleidende koelpasta waarmee die op de processor geplakt wordt. Met een goede interne warmtegeleiding, een hoge soortelijke warmte en voldoende massa kan de koelvin zelf de afgegeven warmte snel opnemen. De afgifte door de koelvin aan lucht gaat een stuk moeizamer, en daarom wordt er met een groot koeloppervlak en een ventilator gewerkt. De warmtecapaciteit van de koelvin zelf maakt het mogelijk dat die pieken in de warmteproductie op kan vangen. De warmte stroomt snel van de processor naar het metaal. Op zich stroomt het tijdens zo'n piek trager door van het metaal naar de lucht, maar het metaal van de koelvin warmt door zijn warmtecapcaciteit relatief langzaam op, zodat er speelruimte ontstaat. De koelvin vormt dus een warmtebuffer, en die maakt het mogelijk dat een processor tijdelijk meer warmte produceert dan de TDP.

Als ik dat allemaal goed zie kan een CPU qua warmteproductie gemiddeld niet over de TDP heengaan, dan raakt hij na enige tijd oververhit, maar is er wel ruimte om er kortstondig overheen te gaan, als dat maar gecompenseerd wordt met een tijdige warmteproductie lager dan de TDP. Dan zie ik niet in waarom een kortstondige vermogensuitbarsting niet 350% van de TDP zou kunnen zijn, als de warmte maar snel genoeg wordt afgevoerd naar het metaal van de koelvin, en als de CPU het maar aankan in andere opzichten dan de warmtehuishouding.
06-08-2024, 11:23 door Anoniem
Door Anoniem: Dan zie ik niet in waarom een kortstondige vermogensuitbarsting niet 350% van de TDP zou kunnen zijn

Het is niet duidelijk wat de TS nou wil claimen en of hij het wel helemaal snapt.
Hij lijkt aan te sturen op "jouw computer met Intel CPU kan wel 350W verbruiken de hele dag en dat kost je een hoop geld" maar dat klopt helemaal niet, de CPU verbruikt niet meer dan de TDP als je hem de hele dag 100% laat werken, tenzij je natuurlijk aan de RAPL (Running Average Power Limit) parameters hebt lopen knutselen.
Het idee is inderdaad zoals je schrijft dat er kortstondige pieken in performance en power dissipatie mogelijk zijn, echter niet langdurig want de CPU wordt dan terug geregeld in snelheid. Zodat de warmte afvoer voldoende is.
Je kunt CPU's kopen van hetzelfde type met verschillende TDP waardes (T, geen letter, K), echter dat zijn dezelfde CPU's waarbij de default settings van RAPL anders staan. Met een tooltje kun je zelf de TDP aanpassen naar gelang je minder of meer warmte kunt afvoeren (passief, fan, water).
07-08-2024, 12:24 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik las dat Intel sinds 2016 (I7 6700k) de boel geflest had in de strijd tegen AMD, ARM en NVIDIA.
Door te zeggen dat hun TDP van hun CPU's maar 100 of 120W was, terwijl deze in werkelijkheid meer dan 350W kon zijn...
Sjoemel CPU's...
Kan je er een link bij geven naar waar je dat las?

Waarschijnlijk slaat dat op de gen 13/gen14 CPUs (Raptor Lake) die inderdaad (oa) een thermisch probleem hebben.
Of meer : te lang op te hoog voltage draaien.

https://community.intel.com/t5/Processors/July-2024-Update-on-Instability-Reports-on-Intel-Core-13th-and/m-p/1617113

(en een hoop tech you tubers.
bv https://www.youtube.com/watch?v=QzHcrbT5D_Y

Het is normaal dat CPUs kortstondig performance boosten (hogere klok, en wat hogere voltages) - en zelf weer terugschakelen als ze te heet worden.
07-08-2024, 13:48 door Anoniem
Door Anoniem: Het idee is inderdaad zoals je schrijft dat er kortstondige pieken in performance en power dissipatie mogelijk zijn, echter niet langdurig want de CPU wordt dan terug geregeld in snelheid. Zodat de warmte afvoer voldoende is.
Dank voor de bevestiging.
07-08-2024, 13:54 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Kan je er een link bij geven naar waar je dat las?

Waarschijnlijk slaat dat op ...
Dank!
08-08-2024, 11:10 door Anoniem
https://tweakers.net/reviews/12320/hoeveel-trager-worden-intel-processors-door-de-nieuwe-default-settings.html
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.