/dev/null - Overig

Gratis rijles toch betalen

16-08-2024, 22:09 door Anoniem, 9 reacties
Ik heb een vraag die iets juridisch is maar ook een begrip wat je dagelijks ziet: gratis.
Bij een rijschool heb ik motorles genomen. Op de website stond een formulier om je aan te melden voor een proefles.
Een gratis proefles. Nergens staat een asterix en zijn geen kleine letters, ik heb het ingevuld en kreeg een uitnodiging voor een datum. Het beviel en ik ben blijven lessen en heb mijn eerste examen gehaald. Toen kwam de factuur 700 euro, dat was inclusief 120 euro voor de gratis proefles. Ik heb gereclameerd maar het antwoord was dat het gratis niet geldig was voor mensen die maar een paar lessen nodig hebben. Bij mij waren dat er vijf tot het eerste examen, maar ik moet nog verder. Onderzoek leert dat ik behoor tot de snellere leerlingen.


Ik beroep me op het woord gratis. Geen voorwaarden, en ik heb ook gebruik gemaakt van dat formulier voor aanmelden. Op de website van de rijschool mom ik drie pagina's tegen met die GRATIS vermelding. Zonder dat uitzonderingen genoemd worden.
Sta ik in mijn recht om de factuur te betalen met aftrek van de kosten voor de proefles?
Reacties (9)
17-08-2024, 10:02 door Anoniem
Er klopt iets niet in je verhaal.

In vrijwel alle gevallen kost een rijles tussen de 35-70 euro per les. En dan neem ik nog een ruime marge aan.
Als ik jouw berekening volg kost een proefles 120 euro en een reguliere les 145 euro (700-120)/4.

Een praktijkexamen kost in 2024 bij het CBR € 136,50, die kom ik in jouw hele verhaal niet tegen.
Jij hebt je examen gehaald voor 700 euro. Ik zou mn zegeningen tellen, want de gemiddelde kosten voor een rijbewijs halen zijn € 3.125

Misschien heeft die rijschool een fout gemaakt op omschrijving van de factuur en heeft hij (juridisch correct) je examen doorbelast ipv de eerste les. Als dat niet zo is, klopt er iets niet in je verhaal zoals je dat hier schetst. Anyway je hebt je examen behaald voor 700 euro. Veel rijplezier.
17-08-2024, 10:30 door Anoniem
Een andere mogelijkheid is dat het verhaal iets genuanceerder ligt.

Je hebt niet je praktijkexamen gehaald, maar je theorieles (je moet immers nog verder) en je vond de lessen te duur (of kon geen lessen meer betalen) en je bent tussentijds gestopt.

Dan is het volkomen logisch dat de rijschool de proefles factureert. Immers, hij houd rekening met gemiddeld 20-30 lessen per leerling en de inkomsten daarvan. Daar baseert hij de gratis proefles op. Het doel van de proefles is om te kijken of er een klik is tussen de leerling en rijschool. Je kunt ook niet bij 40 verschillende rijscholen een enkele proefles afnemen en vervolgens voor je examen opgaan. Zo werkt het niet.

Op de vraag mag jij zelf die 120 euro van je factuur afhalen? Nee. Dat staat echt al een miljoen keer beschreven op allerlei consumentensites. Het eerst betalen en dan proberen juridisch je gelijk te halen.
17-08-2024, 14:11 door Anoniem
bel je rechtsbijstandsverzekering of die van je pa, en leg het hele verhaal uit zonder zaken samen te vatten of weg te laten.

niet betalen=deurwaarder, met alle kosten daarvan voor jou. tel je zegeningen, en of je voor 120 euro al dit gezeik wilt meemaken. Als motorrijder moet je ergens geleerd hebben dat voorrang iets is dat je krijgt, en niet hebt.


Wie weet heb je hier gelijk, maar wat kost het je om dat gelijk te halen.

also... dit is Security.nl, geen gratisadviseurs.nl
17-08-2024, 15:12 door Anoniem
Door Anoniem:
Jij hebt je examen gehaald voor 700 euro. Ik zou mn zegeningen tellen, want de gemiddelde kosten voor een rijbewijs halen zijn € 3.125
OP geeft aan nog door te moeten en heeft z'n rijbewijs dus nog niet. Waarschijnlijk is het "eerste examen" waar OP van spreekt de tussentijdse toets.
17-08-2024, 15:18 door Anoniem
Door Anoniem: Een andere mogelijkheid is dat het verhaal iets genuanceerder ligt.

Je hebt niet je praktijkexamen gehaald, maar je theorieles (je moet immers nog verder) en je vond de lessen te duur (of kon geen lessen meer betalen) en je bent tussentijds gestopt.

Dan is het volkomen logisch dat de rijschool de proefles factureert. Immers, hij houd rekening met gemiddeld 20-30 lessen per leerling en de inkomsten daarvan. Daar baseert hij de gratis proefles op. Het doel van de proefles is om te kijken of er een klik is tussen de leerling en rijschool. Je kunt ook niet bij 40 verschillende rijscholen een enkele proefles afnemen en vervolgens voor je examen opgaan. Zo werkt het niet. .

Dit is echt zelf verzonnen onzin! Een gratis proefles is een gratis proefles, het doel van hun is om mensen te lokken. Zie het als reclame. Als men die proefles neemt maar er verder vanaf ziet kan hij ook niet ineens geld gaan vragen. Dat is inderdaad niet hoe het werkt.
17-08-2024, 16:29 door Anoniem
Je hoeft niet voor me in te vullen.. het verhaal is volledig. Het eerste examen is bijzondere verrichtingen. Dat kost bij CBR € 79,- de rijschool vraagt extra 190€ voor gebruik van motor en tijd. Prima. Het gaat me om GRATIS. De proefles. Ik ga geen naam noemen maar de factuur ligt voor mijn neus. Een rijles motor is twee uur. Dat kost €120.

Misschien kan iemand ingaan op gratis zonder voorwaarden op de website?
17-08-2024, 16:40 door Anoniem
Neem contact op met de ACM over de belofte van de gratis rijles. Er kunnen achteraf geen voorwaarden worden gesteld.
https://www.consuwijzer.nl/stel-uw-vraag-aan-acm-consuwijzer

Via deze link kun je vragen wat je kan doen.

Wat is de tekst op de site die de gratis les aanbiedt? Als de naam van het bedrijf er in voorkomt kun je die vervangen door bijvoorbeeld "bedrijf".

@Vandaag, 10:02 door Anoniem
@Vandaag, 10:30 door Anoniem

Enorm veel aannamens en verkeerde informatie. Het gaat hier over motorrijlessen, jij hebt het kennelijk over autorijles.
17-08-2024, 16:42 door Anoniem
Die miljoen keer beschreven situatie( consumentensites) kan ik niet terug vinden. Ik lees dat als je meent terecht een factuur te betwisten de crediteur moet aantonen dat je in de minne zit. In mijn geval is er geen overeenkomst maar uitnodiging tot les via de agenda. Voorop staat dat de gratis proefles ( eerste les) ook gratis moet zijn als er geen uitzonderingen of voorwaarden bij staan. Achteraf noemen van beperkende voorwaarden waarom de je de proefles toch betaald wil zien zijn willekeurig.

Daarbij dit is de eerste factuur. Er moeten nog afspraken komen voor afrijden en de lessen om daar op voor te bereiden. Theorie had ik al.
17-08-2024, 18:30 door Anoniem
Door Anoniem: Die miljoen keer beschreven situatie( consumentensites) kan ik niet terug vinden. Ik lees dat als je meent terecht een factuur te betwisten de crediteur moet aantonen dat je in de minne zit. In mijn geval is er geen overeenkomst maar uitnodiging tot les via de agenda. Voorop staat dat de gratis proefles ( eerste les) ook gratis moet zijn als er geen uitzonderingen of voorwaarden bij staan. Achteraf noemen van beperkende voorwaarden waarom de je de proefles toch betaald wil zien zijn willekeurig.

Daarbij dit is de eerste factuur. Er moeten nog afspraken komen voor afrijden en de lessen om daar op voor te bereiden. Theorie had ik al.

De factuur suggereert sterk dat er al (bijna) een overeenkomst is.

In een andere reply heb ik je vooral verteld dat je juridische vragen aan juristen moet stellen. Ik ben dat niet.

Een paar dingen die je nog wel eens in juridische zaken ziet terugkomen (ik lees het wel als het eens langskomt) is dat het rechtssysteem (en de kantonrechter) ervan uit gaan dat als twee partijen "handelen ALSOF er een opdracht is" feitelijk betekent dat die opdracht er is, en aanvaard is.
Natuurlijk zijn in dat soort situaties de afspraken onduidelijk - en in de zaak (re)construeert de kantonrechter dan de intenties en wijst daarop vonnis. Ook zonder harde handtekening .

Als je vanwege het kijken naar Amerikaanse series denk dat je helemaal nergens aan vast zit zolang je je krabbel niet op papier gezet : zo werkt dat niet in Nederland.

Als je je aannemer laat (door)werken zonder verdere afspraak of handtekening moet je 'm nog steeds betalen .
Als je als werkgever je jaarcontracter niet expliciet wegstuurt na een jaar maar hij blijft komen en je laat 'm werken word je geacht z'n jaarcontract verlengd te hebben.

En als jij bent gaan (en blijven ?) tuffen met een instructeur achter je ben je ook zonder je handtekening een overeenkomst aangegaan , zo denk ik.
Ik denk dat op basis van gratis en proefles je waarschijnlijk wel (had kunnen) opzeggen na exact die ene gratis proefles.
"sorry maar motorrijden is toch niks voor mij" .
Waar je qua (totaal)factuur recht op hebt als je daarna bent doorgegaan - geen idee.

Maar reken jezelf niet vrij omdat je 'nergens getekend hebt' .
Nogmaals - vraag het een echte jurist met ALLE gegevens .
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.