image

Europese Commissie dreigt financiering vrije software stop te zetten

dinsdag 20 augustus 2024, 12:24 door Redactie, 36 reacties
Laatst bijgewerkt: 20-08-2024, 13:29

De Europese Commissie dreigt de financiering van vrije software stop te zetten wat het einde van allerlei vrije softwareprojecten kan betekenen en het lastiger maakt om alternatieven voor Amerikaanse big tech te ontwikkelen, zo waarschuwt de Free Software Foundation Europe (FSFE). Sinds 2018 is het Next Generation Internet (NGI) initiatief onderdeel van het Horizon Europe programma. Via dit programma worden in de EU allerlei projecten en initiatieven gefinancierd.

Via het NGI-initiatief zijn de afgelopen jaren meer dan vierhonderd vrije softwareprojecten gefinancierd. Een groot deel daarvan zou een alternatief kunnen zijn voor bestaande marktoplossingen, aldus onderzoek. In de plannen voor Horizon Europe 2025 wordt het NGI echter niet meer vermeld. Hierdoor zullen allerlei vrije softwareprojecten zonder essentiële financiering komen te zitten, aldus de FSFE. De stichting krijgt vandaag bijval van de Europese digitale burgerrechtenbeweging EDRi dat de waarschuwing via de eigen site deelt.

"Financiering is een belangrijk onderdeel van het laten groeien van nieuwe vrije software technologieën, en maakt vaak het verschil of een vrije softwareproject kan overleven, succesvol wordt of als abandonware eindigt", zo stelt de FSFE. De organisatie maakt zich dan ook zorgen over de toekomst van veel vrije softwareprojecten. De begrotingsplannen van Brussel zijn echter nog niet definitief en de FSFE roept mensen op om zowel EC-voorzitter Ursula von der Leyen als de lidstaten op te roepen om ook de komende jaren financiering voor het NGI veilig te stellen.

Digitale soevereiniteit

Het Franse CNLL, Conseil National du Logiciel Libre, slaat ook alarm over de plannen. De belangenbehartiger voor Franse opensourcebedrijven wijst naar het belang van het NGI in het kader van digitale soevereiniteit. "Afhankelijkheid van technologieën en technologische infrastructuur van buitenlandse mogendheden kan privacy van gebruikers, dataveiligheid en technologische autonomie in gevaar brengen. Deze afhankelijkheid ondermijnt economische afhankelijkheid, maakt Europa kwetsbaar voor buitenlandse intimidatie en verstoring van logistieke ketens. Het bedreigt democratie via datamanipulatie en surveillance en tast vertrouwen van het publiek in de integriteit van verkiezingsprocessen aan."

Reacties (36)
20-08-2024, 12:44 door Anoniem
Wat een ongeloofelijke domme zet, vrije software is juist zo belangrijk, ook voor henzelf, er worden oa. ontwikkeltools gemaakt met vrije licentie waar een hoop ondersteundende taken mee gedaan zullen worden.
De EU zal gewoon vrije software blijven gebruiken, alleen achtten ze donaties blijkbaar een taboe, ze willen gewoon gratis meeliften terwijl ze zelf grootgebruikers zijn.
Het is niet illegaal, asociaal is het daarentegen wel.
Zelfs ik doneer met regelmaat aan vrije software.
En ja, het is vrijwillig, maar veel non-profit organisaties kunnen het goed gebruiken voor de ontwikkeling en updates van hun software.
Ziehier een video van Mental Outlaw die het belang van vrije software in de EU weergeeft;
https://youtube.com/watch?v=5EE80b73QVw
20-08-2024, 12:49 door Anoniem
Ik ben benieuwd wat dit betekend voor bijvoorbeeld de projecten https://nlnet.nl/project/index.html die door https://nlnet.nl/foundation/ financieel worden ondersteund.
20-08-2024, 12:52 door Anoniem
Welke lobbyist wil dit de nek omdraaien?
20-08-2024, 12:54 door walmare
Wat ik mij dan afvraag is waar het geld dan wel naar toe gaat?
Om alternatieven van de grond te krijgen is het waarschijnlijk veel effectiever om ransomware op die beruchte leverancier specifieke betaalmonocultuur meer te faciliteren.
20-08-2024, 13:02 door Anoniem
Het past volledig binnen de tirannieke koers die de EU is ingeslagen. Het is voor een overheid ook wel erg lastig natuurlijk, al die burgerlijke vrijheid en privacy. En zeker het stukje digitale vrijheid dat open source waarborgt. Het levert vooral oncontroleerbare, oncensureerbare, niet af te luisteren systemen en software op. Heel erg vervelend allemaal. Dat moet je als overheid echt niet willen. Ook botst het met corporatieve belangen die uiteindelijk aan de touwtjes trekken bij de EU. En zo is het cirkeltje weer mooi rond.

Je kunt je afvragen hoe goed het is, wanneer open source projecten afhankelijk zijn van overheden. Want wie betaalt, bepaald immers. Misschien is dit een mooi moment om de open source ook te 'bevrijden' van deze dubieuze geldelijke afhankelijkheid van overheden en meer toe te werken naar een crowd sourced model?
20-08-2024, 13:05 door Bitje-scheef
Heeft er iemand dan een visie bij de EU ? Want sommige beslissingen zijn echt tenenkrommend.
20-08-2024, 13:13 door Anoniem
Nexit.
20-08-2024, 13:14 door Anoniem
Maar dit is nieuws van een maand geleden. Is het dan nog wel nieuws?
20-08-2024, 13:24 door Anoniem
In twee jaar hebben ze €27 miljoen dollar gedoneert, kan Nederland dat niet compenseren?
Ik kan niet voor een ander spreken, maar ik ben best bereid die ene €1,3 meer belasting te betalen per twee jaar. (€0.65 per jaar)
Het is voor onze vrije software die ook Nederland gebruikt.
Immers profiteren we allemaal van vrije software, ook Nederland zelf.
Tijd om dit onderwerp aan te snijden in de politiek?
Misschien een poll op security.nl om te zien of mensen dit bereid zijn te betalen via hun belastingen?
20-08-2024, 13:24 door Anoniem
Ik zie dit niet snel gebeuren. Er zijn immers verschillende Europese landen die hier belangen bij hebben.

Duitsland is bijvoorbeeld al op desktop omgevingen aan het switchen:
https://tweakers.net/nieuws/220506/duitse-deelstaat-vervangt-microsoft-diensten-door-opensourcesoftware.html
20-08-2024, 13:38 door Anoniem
Er is natuurlijk geen enkel orgaan binnen de EU welke er baat bij heeft dat iets onbenulligs als bijvoorbeeld Wireguard gefinancierd wordt.....
20-08-2024, 13:45 door Anoniem
Door Anoniem:
Je kunt je afvragen hoe goed het is, wanneer open source projecten afhankelijk zijn van overheden. Want wie betaalt, bepaald immers. Misschien is dit een mooi moment om de open source ook te 'bevrijden' van deze dubieuze geldelijke afhankelijkheid van overheden en meer toe te werken naar een crowd sourced model?
Dat is bijvoorbeeld via het internet oude NLnet.nl (die mengt zover de subsidie van NGI in de pot)
20-08-2024, 14:03 door Anoniem
Door Anoniem: Nexit.
Wat heeft dit nu weer met een Nexit te maken ?! Ieder land kan, lost van EU subsidiering, ervoor kiezen specifiek projecten te steunen.

Denk dat je vooral naar onze huidige minister van digitale zaken moet kijken, dan zul je zijn dat juist hij tegen subsidiering van bijvoorbeeld open software zal zijn en voorstander is van het afnemen van diensten bij grote amerikaanse partijen...
20-08-2024, 14:32 door Anoniem
Door Anoniem: Nexit.

Want ... ... ...

Graag een onderbouwing bij deze kreet.
Want meer is het niet.

Wat denk je dat een "nexit" ons zal opleveren. (In deze casus)
20-08-2024, 14:50 door Anoniem
Er stomme zet, we dienen juist veel minder afhankelijk te zijn van IT bedrijven buiten EU.
Denk aan eigen of opensource software, eigen Cloud/datacenter voor EU overheids data/diensten
20-08-2024, 15:39 door Anoniem
Door Anoniem: Nexit.
Nix Nexit, kijk naar Brexit en je weet waarom, armoe troef
20-08-2024, 16:05 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Nexit.
Nix Nexit, kijk naar Brexit en je weet waarom, armoe troef
De Brexit geeft alleen problemen omdat de Engelsen de enigen waren.
Als de hele EU uiteenspat zal er verder niks veranderen.
20-08-2024, 16:27 door Anoniem
Door Anoniem: Maar dit is nieuws van een maand geleden. Is het dan nog wel nieuws?

De zorgen werden door de FSFE.org op 19 juli jl. geuit. De EDRi.org redactie nam dat bericht pas vandaag over. Het was vakantie. De berichtgeving is van belang in de zin dat het bereik en de invloed van EDRi.org potentieel veel groter is.
20-08-2024, 16:42 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Nexit.
Nix Nexit, kijk naar Brexit en je weet waarom, armoe troef
De Brexit geeft alleen problemen omdat de Engelsen de enigen waren.
Als de hele EU uiteenspat zal er verder niks veranderen.

Dat is wensdenken; natuurlijk veranderd het allemaal wanneer de eu uit elkaar zou vallen. Er zijn dan geen afspraken meer waar we elkaar aan kunnen houden, dus minder of geen onderling vertrouwen, oplopende rentes en wisselkoersen tot gevolg. Verslechterde onderhandelingspositie met andere handelsblokken… en dit is nog maar een klein deel…. Voordat je dat stelt “daar kun je toch afspraken over maken”, waarom zou je dan de unie verlaten en wat is dan het verschil met die unie waar je al in zit. Jaja, het “handelsunie” argument komt dan zoals dat vroeger was maar daar waren toen al op veel andere vlakken ook al afspraken en dat maakte het erg omslachtig. Dat was reden om van naar een EU te gaan die een aantal lidmaatschap vormen kent. Britten zijn gewoon heel dom geweest, hadden de unie met de invloed die ze toen al hadden efficiënter kunnen gebruiken om een transitie in gang te zitten naar een eu 2.0. Nu hebben ze niets meer in te brengen en wanneer ze ooit weer lid worden zullen ze nooooit meer de voordelen genieten die ze destijds wel hadden.
20-08-2024, 16:55 door Anoniem
Dat is wensdenken; natuurlijk veranderd het allemaal wanneer de eu uit elkaar zou vallen. Er zijn dan geen afspraken meer waar we elkaar aan kunnen houden,
Nu zijn de regeltjes er wel maar landen die zich er niet aan houden worden eens lief aangekeken in de hoop dat dat voldoende is om ze zich te laten gedragen, afgelopen jaren heb je heel veel voorbeelden gezien dat dat niet werkt.
20-08-2024, 17:21 door Anoniem
Door Anoniem: Welke lobbyist wil dit de nek omdraaien?
USA lobby...
20-08-2024, 18:01 door Anoniem

Misschien een poll op security.nl om te zien of mensen dit bereid zijn te betalen via hun belastingen?

65 cent voor open source? kweet niet of het wel uit kan na 300 euro voor griekenland, 3000 euro voor defensie en Oekraine, 4000 voor oudjes die een abbo hebben op zorg, en 10.000 euro voor windows 95 licenties die al 20 jaar geleden hadden moeten kappen..
20-08-2024, 19:19 door Anoniem

Misschien een poll op security.nl om te zien of mensen dit bereid zijn te betalen via hun belastingen?

65 cent voor open source? kweet niet of het wel uit kan na 300 euro voor griekenland, 3000 euro voor Oekraine, 4000 voor oudjes die een abbo hebben op zorg, en 10.000 euro voor windows 95 licenties die al 20 jaar geleden
20-08-2024, 23:53 door Anoniem
Zie een boel geroep dat die Europese subsidie niet afgeschaft mag worden. Maar ik vraag me af wat het sinds 2018 daadwerkelijk heeft bijgedragen als Europese cloud concurrent van Google works of Microsoft 365? Welke successen zijn er in die 4/5 jaar behaald?

Heb ook de lijst van “Vandaag, 12:49 door Anoniem“ bekeken en zie voornamelijk een boel kleine technologische projecten die internationaal interessant zijn maar geen specifiek voordeel voor de Europese (cloud) gebruiker opleveren.

Dit is geen OS bashen maar oprechte interesse!
21-08-2024, 00:42 door Anoniem
Door Anoniem: Welke lobbyist wil dit de nek omdraaien?

Een clown, das zeker. Een die zijn eigen zakken vult ten koste van de hele samenleving en democratie. Zoals meerdere dat doen.
21-08-2024, 07:21 door Anoniem
Door Anoniem:Misschien een poll op security.nl om te zien of mensen dit bereid zijn te betalen via hun belastingen?

Dit geld komt al uit onze belastingen.
21-08-2024, 08:28 door Anoniem
Door Anoniem: Ik ben benieuwd wat dit betekend voor bijvoorbeeld de projecten https://nlnet.nl/project/index.html die door https://nlnet.nl/foundation/ financieel worden ondersteund.

Als ik zo snel even kijk zijn het geen van alle projecten waar van je kan zeggen nou die hebben echt de markt veranderd.
Een Nederlands project als Blender staat er bijvoorbeeld niet op.

Ik ben zeker voorstander van vrije software vooral als deze uit Europa komt. Maar het moet wel zinvol zijn. De 2000e code editor is niet zinvol.
21-08-2024, 08:37 door Anoniem
Door Anoniem: Nexit.

En wat gaat dat oplossen? Gaat er dan wel geld naar de ontwikkeling naar vrije software? Natuurlijk niet. Bij een NExit vervalt Nederland in een diepe economische crisis.
21-08-2024, 11:20 door _R0N_
Ondanks dat ik helemaal voor vrije software maar aan de andere kant.. is die software wel vrij als het geld kost vanuit de staat?

Wie betaalt bepaalt.
21-08-2024, 11:28 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Welke lobbyist wil dit de nek omdraaien?

Een clown, das zeker. Een die zijn eigen zakken vult ten koste van de hele samenleving en democratie. Zoals meerdere dat doen.

Interessant.. Dus "Big Tech" die er geen geheim van maakt dat ze je data gebruiken is enger dan een overheid die software ontwikkeling aanstuurt?

Wat een betere oplossing is, is geen cent vanuit de EU of overheid overmaken, maar een aantrekkelijker investeringsklimaat scheppen voor echte geldschieters. wat 27M per 2 jaar over 1000 projecten is 13.5K per jaar per project. Daar ga je de wereld niet mee redden.
Linksom of rechtsom, vrij en gratis bestaat niet. Net zo min als eenhoorns die rondvliegen en viooltjes uitpo*pen.
21-08-2024, 11:53 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Ik ben benieuwd wat dit betekend voor bijvoorbeeld de projecten https://nlnet.nl/project/index.html die door https://nlnet.nl/foundation/ financieel worden ondersteund.

Als ik zo snel even kijk zijn het geen van alle projecten waar van je kan zeggen nou die hebben echt de markt veranderd.
Een Nederlands project als Blender staat er bijvoorbeeld niet op.

Ik ben zeker voorstander van vrije software vooral als deze uit Europa komt. Maar het moet wel zinvol zijn. De 2000e code editor is niet zinvol.

Niet alle project zullen op korte termijn impact hebben (maar dat doen projecten in het "bedrijfsleven" waarschijnlijk ook niet...), maar het gaat erom dat je op lange termijn iets bereikt. Ken ze ook niet allemaal, maar eentje die ik bijvoorbeeld zelf gebruik en ook een aantal van mijn klanten is bijvoorbeeld LibreOffice/Collabora Online dat op LibreOffice een web GUI heeft gebouwd met hulp van NLNet als kickstart, zodat je een web based editor hebt die je met verschillende oplossingen kunt integeren. Dat gebeurd dus ook veelkvuldig, waardoor verchillende open source en closed source oplossingen hiervan gebruik kunnen maken. Voorbeeld van praktische toepassingen zijn Nextcloud Office, Opentext Filr, etc zie oa https://www.collaboraonline.com/integrations/

NLNet: https://nlnet.nl/project/LO-Accessible/
21-08-2024, 12:06 door Anoniem
Door _R0N_: Ondanks dat ik helemaal voor vrije software maar aan de andere kant.. is die software wel vrij als het geld kost vanuit de staat?

Wie betaalt bepaalt.
De licentie bepaalt of de software onder de definitie van vrije software valt, dat wordt niet door de manier van financieren bepaald. Het is al meerdere keren vertoond dat als een project dat de koers en/of licentievoorwaarden veranderde er een fork werd gemaakt waar de meeste mensen die bijdroegen naar overstapten. Zo is bijvoorbeeld xfree86 marginaal geworden en is de wereld met x.org verder gegaan, en dat is lang niet het enige voorbeeld. Een belangrijke waarborg voor de vrijheid van FLOSS is dat dat gewoon kan en als het nodig is ook gebeurt.
21-08-2024, 12:17 door Anoniem
Door Anoniem: Zie een boel geroep dat die Europese subsidie niet afgeschaft mag worden. Maar ik vraag me af wat het sinds 2018 daadwerkelijk heeft bijgedragen als Europese cloud concurrent van Google works of Microsoft 365? Welke successen zijn er in die 4/5 jaar behaald?

Heb ook de lijst van “Vandaag, 12:49 door Anoniem“ bekeken en zie voornamelijk een boel kleine technologische projecten die internationaal interessant zijn maar geen specifiek voordeel voor de Europese (cloud) gebruiker opleveren.

Dit is geen OS bashen maar oprechte interesse!
Het gaat ook helemaal niet over een OS! dat is maar een vlaggenschip. Even de juiste bril opzetten dan gaat er een wereld voor je open. Ontwikkelaars hebben dat al lang ontdekt en wat er achter de schermen gebeurd zien gewone gebruikers niet, omdat die windows opgedrongen krijgen. Bij IBM hadden ze de keuze. Men koos massaal voor een UNIX desktop/laptop. Bij Google is het zelfs verboden om windows te gebruiken, na een inbraak in het verre Oosten via zo'n desktop.
21-08-2024, 12:20 door Anoniem
Door _R0N_: Ondanks dat ik helemaal voor vrije software maar aan de andere kant.. is die software wel vrij als het geld kost vanuit de staat?

Wie betaalt bepaalt.
Verdiep je er eerst eens in wat vrijheid betekent! IK weet het het is lastig als fan van dat andere systeem
21-08-2024, 14:02 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: Welke lobbyist wil dit de nek omdraaien?

Een clown, das zeker. Een die zijn eigen zakken vult ten koste van de hele samenleving en democratie. Zoals meerdere dat doen.

Interessant.. Dus "Big Tech" die er geen geheim van maakt dat ze je data gebruiken is enger dan een overheid die software ontwikkeling aanstuurt?

Wat een betere oplossing is, is geen cent vanuit de EU of overheid overmaken, maar een aantrekkelijker investeringsklimaat scheppen voor echte geldschieters. wat 27M per 2 jaar over 1000 projecten is 13.5K per jaar per project. Daar ga je de wereld niet mee redden.
Linksom of rechtsom, vrij en gratis bestaat niet. Net zo min als eenhoorns die rondvliegen en viooltjes uitpo*pen.

Dat is een beetje ongenuanceerd appels met peren vergelijken; het credo van open source is niet voor niets "Free as in Freedom, not as in Free Beer" ofwel je hebt de vrijheid de code in te zien, aan te passen en opnieuw te gebruiken op een manier die jouw (bedrijf, organistie) past (hierin zijn wel verschillende tussen de diverse open source licenties). Maar het is niet als "gratis bier" ofwel iemand zet zicht vrijwillig in en dat kost hem/haar dus vrije tijd, of een bedrijf/organisatie investeerd tijd en/of geld door middel van sponsering/donatie/in dienst hebben van personen die aan deze open source projecten werken. Voor niets gaat de zon op is niet voor niets een speekwoord. Daarnaast gaat het in open source projecten niet enkel om ontwikkelaars, maar hbe je een hele groep mensen nodig die aan vertalingen, documentatie, testen, organisatie, etc etc werken. Succesvolle projecten bestaan vrijwel nooit uit iemand die "op zijn zolderkamertje" iets in zijn eenje doet (uitzonderingen daargelaten<g>).

Wie betaald bepaald klopt dan tot op zekere hoogte ook, degene die eraan werk kan het maken zoals hij.zij dat wil. In geval van sponseing door NLNet moet er aan bepaalde voorwaarden worden voldaan en daarmee bepaald de betaler dus ook.

Alles aan de mark overlaten dmv "investeerders" is gewoonweg niet reeel, er zijn tal van onderzoeken die via het onderwijs en non profit (als je het zo wilt noemen) sector worden uitgevoerd die niet direct altijd iets opleveren maar soms evolueren naar een bedrijft (spin off) uit zo'n sector. Daar zijn tal van voorbeelden van. Daarnaast kan de informatie die uit onderzoek gewonnen wordt worden gebruikt binnen andere sectoren (open data). Juist de overheid en het geld dat wij via de overheid uitgeven moet resulteren in oplossingen en informatie die (als dat kan) voor eenieder beschikbaar zijn om verder mee te kunnen werken. Open source is daar slechts een voorbeeld van.
21-08-2024, 14:10 door Anoniem
Door Anoniem: Zie een boel geroep dat die Europese subsidie niet afgeschaft mag worden. Maar ik vraag me af wat het sinds 2018 daadwerkelijk heeft bijgedragen als Europese cloud concurrent van Google works of Microsoft 365? Welke successen zijn er in die 4/5 jaar behaald?

Heb ook de lijst van “Vandaag, 12:49 door Anoniem“ bekeken en zie voornamelijk een boel kleine technologische projecten die internationaal interessant zijn maar geen specifiek voordeel voor de Europese (cloud) gebruiker opleveren.

Dit is geen OS bashen maar oprechte interesse!

Zie mijn eerdere brijdage:
Niet alle project zullen op korte termijn impact hebben (maar dat doen projecten in het "bedrijfsleven" waarschijnlijk ook niet...), maar het gaat erom dat je op lange termijn iets bereikt. Ken ze ook niet allemaal, maar eentje die ik bijvoorbeeld zelf gebruik en ook een aantal van mijn klanten is bijvoorbeeld LibreOffice/Collabora Online dat op LibreOffice een web GUI heeft gebouwd met hulp van NLNet als kickstart, zodat je een web based editor hebt die je met verschillende oplossingen kunt integeren. Dat gebeurd dus ook veelkvuldig, waardoor verchillende open source en closed source oplossingen hiervan gebruik kunnen maken. Voorbeeld van praktische toepassingen zijn Nextcloud Office, Opentext Filr, etc zie oa https://www.collaboraonline.com/integrations/

NLNet: https://nlnet.nl/project/LO-Accessible/

Dit project wordt door verschillende cloud instances ook ingezet voor email en file hosting integratie, dat gaat over miljoenen gebruikers alleen al binnen de EU. Zie oa https://www.youtube.com/watch?v=FXsgYgV8ZIM hoe en waarom deze integratie.
Daarnaast is een overheidsvoorbeeld dat recent aangegeven heeft over te gaan van MS oplossingen naar open source met Linux op server en desktop, Nextcloud en LibreOffice voor de documentbeheer waar dus ook Nextcloud Office (Collabora Online) zal worden gebruikt dat via NLNet een kickstart heeft gehad.
https://www.security.nl/posting/836636/Duitse+deelstaat+wil+digitale+soevereiniteit%2C+migreert+30_000+pc%27s+naar+LibreOffice
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.