image

Minister verwacht dit jaar geen politiek akkoord over digitale euro

dinsdag 27 augustus 2024, 13:47 door Redactie, 4 reacties

Minister Heinen van Financiën verwacht dat de EU dit jaar niet komt tot een politiek akkoord over de digitale euro. Dat schrijft de bewindsman in een verslag over de Eurogroep en Ecofinraad die onlangs plaatsvonden. De Eurogroep is een informeel orgaan waarin de ministers van de landen van de eurozone samenkomen om euro-aangelegenheden te bespreken. De Raad Economische en Financiële Zaken (Ecofin) is verantwoordelijk voor economisch beleid, belasting­vraagstukken en regelgeving inzake financiële diensten.

Vorige maand kwamen beide organen bijeen. De digitale euro stond niet op de agenda. "De verwachting is dat de Raadsonderhandelingen op ambtelijk niveau eind september worden hervat. De agenda daarvoor is nog niet bekend", aldus Heinen (pdf). "Ik ga ervan uit dat er onder het Hongaarse voorzitterschap weer goede voortgang zal worden geboekt, maar waarschijnlijk nog geen politiek akkoord wordt bereikt." De onderhandelingen binnen de Europese Raad en het Europees Parlement over de digitale euro moeten eerst zijn afgerond voordat een eventuele uitrol kan volgen.

Verschillende politieke partijen zijn kritisch over de digitale euro. Zo werd afgelopen april bekend dat de PVV, NSC en SGP willen dat nationale parlementen moeten besluiten of de digitale euro wel of niet wordt ingevoerd. Binnen de Europese besluitvorming wordt echter gewerkt met een gekwalificeerde meerderheid en heeft Nederland geen veto.

Reacties (4)
Gisteren, 16:01 door Anoniem
Dat besluit is toch al lang genomen? Het wordt ons door de strot gedrukt om mensen beter in de gaten te kunnen houden.
Blijkbaar moet er nog even op een 'passend' moment gewacht worden zodat er niet teveel ruchtbaarheid aan gegeven wordt en de schaapjes lekker verder slapen.
Gisteren, 16:59 door Anoniem
Tsja, de invoering van de euro in 2002 - na een paar jaar boekhoudkundig proefdraaien- ging met veel meer optimistisch tromgeroffel van de politiek. Iets doet mij vermoeden dat de digitale euro ook al boekhoudkundig enige jaren aan het proefdraaien is.
Gisteren, 18:05 door Anoniem
Banken vinden de digitale euro niet leuk. Zullen nog wel een paar jaar uitstel willen.
Gisteren, 18:29 door Anoniem
Ik zie persoonlijk de functie van een digitale euro niet zo goed. Het doet me denken aan mijn tandarts van vroeger, die vond dat al mijn verstandskiezen eruit moesten want die hadden toch geen functie. Uiteindelijk maar laten doen en daarna stortte heel de boekenkast in.

Ik zou echt niet weten wat ik met een digitale euro zou moeten of willen. Wat ik er aan zou kunnen hebben. Wat het gemakkelijker zou kunnen maken.

Ik zie de functie ervan nog niet zo meteen.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.