image

Voorstel voor chatcontrole terug op Europese politieke agenda

zondag 1 september 2024, 08:40 door Redactie, 62 reacties

Een voorstel voor de invoering van chatcontrole is terug op de Europese politieke agenda, zo blijkt uit een agendapunt voor een overleg dat op 4 september plaatsvindt. De inhoud van het voorstel is echter niet openbaar. Dat laat Patrick Breyer weten, voormalig Europarlementariër voor de Piratenpartij.

De Europese Commissie kwam een aantal jaar geleden met het plan om alle chatberichten van burgers te controleren. Europese wetgeving vindt plaats via een trialoog, waarbij de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van Ministers onderhandelen over wetgevende voorstellen. Het Europees Parlement zag het voorstel van de Europese Commissie voor chatcontrole niet zitten en kwam met een eigen voorstel, waar nog steeds kritiek op is, maar wat end-to-end versleutelde diensten uitzondert.

Eind juni wilde toenmalig EU-voorzitter België binnen de Raad over een eigen versie van het plan stemmen. België had een voorstel bedacht waardoor "hoog risicovolle" chatdiensten zouden worden verplicht om overheidssoftware toe te voegen waarmee alle berichten van Europese gebruikers worden geïnspecteerd. Dit kreeg de naam "upload moderation". Gebruikers die niet met de controle akkoord zouden gaan zouden dan geen foto's, video en url's meer via de betreffende chatapp kunnen versturen. De stemmig werd geschrapt omdat er niet voldoende voorstemmers waren.

Duitsland en Polen zijn binnen de EU de grootste tegenstanders van chatcontrole en zouden tegenstemmen. Nederland, Estland, Slovenië, Tsjechië en Oostenrijk zouden zich van stemming onthouden, aldus Breyer. Het aantal voorstemmers vertegenwoordigt 63,7 procent van de EU-bevolking. Om het voorstel goedgekeurd te krijgen is 65 procent nodig. Eerder werd al bekend dat één land het verschil maakt of het voorstel wordt aangenomen of verworpen.

Een coalitie van bijna vijftig maatschappelijke organisaties, waaronder het Nederlandse Offlimits, Bits of Freedom, Vrijschrift.org en ECNL, riepen de Europese Commissie in juli op om het voorstel voor chatcontrole in te trekken en zich te richten op maatregelen die kinderen echt beschermen. België had eerder aangegeven het voorstel te willen 'finetunen'. Nu blijkt dat Brussel zich opnieuw over het voorstel gaat buigen. "Chatcontrole is terug op de agenda. Volgende week woensdag gaan afgevaardigden van EU-regeringen door met onderhandelingen gebaseerd op een geheim document", stelt Breyer op X, die EU-burgers oproept om in actie te komen.

Reacties (62)
01-09-2024, 08:50 door Anoniem
Nederland, Estland, Slovenië, Tsjechië en Oostenrijk zouden zich van stemming onthouden
Het geeft maar weer aan hoe ziek dit land is. De natte droom van Erich Mielke!
01-09-2024, 09:13 door Anoniem
Echte democratie heeft lekken van geheimen nodig om te kunnen functioneren. Wat ik me echter afvraag dit nog leidt tot collectieve verontwaardiging die ander nieuws langdurig verdringt. Mensen consumeren liever nieuws over rellen in Engeland, vermiste toeristen, oorlogen, steekpartijen, en ICT probleempjes bij de overheid die invloed heeft op vakantievervoer.
01-09-2024, 09:30 door Anoniem
“Ze” doen hun best maar. Bij mij valt niets te halen. En wie belangstelling heeft in koetjes en kalfjes die gaat z’n gang maar.
01-09-2024, 09:44 door Anoniem
Europa doet veel goed als het gaat om de bescherming van burgers, maar bescherming van Europese burgers kan ook te ver gaan. Ik vind het controleren van berichten veel te ver gaan en een onacceptabele inbreuk op het recht van privacy. Wanneer er gerede verdenking bestaat zijn er nu al mogelijkheden om er onderzoek naar te doen. Ook in geval van end-to-end encryptie. Daar gaan echter wel toetsingen op juridisch vlak aan vooraf. Het lijkt er echter op men het 'gemakkelijker' wil maken voor opsporingsdienst door de toetsing achterwege te laten. Dat is m.i. en hellend vlak wat misbruik in de hand kan werken.
01-09-2024, 10:17 door cyberpunk
Ze gaan niet stoppen totdat ze het voor elkaar krijgen.
01-09-2024, 10:34 door Erik van Straten
Door cyberpunk: Ze gaan niet stoppen totdat ze het voor elkaar krijgen.
Met eenvoudig weerlegbare argumenten. Moeten we die elke keer opnieuw blijven weerleggen? Is het "mentaalmoeheid" van ons waar zij op hopen?
01-09-2024, 10:39 door spatieman
Winnie de XI poep en zijn CCP vriendjes vragen.
die weten perfect om de waarheid te onderdrukken...
01-09-2024, 10:50 door Anoniem
Chatcontrole is terug op de agenda. Volgende week woensdag gaan afgevaardigden van EU-regeringen door met onderhandelingen gebaseerd op een geheim document
Nu dus maar stiekem in het geheim gaan overleggen,tssss , is nou niet echt dat dat onder de noemer democratisch gewogen kan worden , staatsgeheim ivm nationale veiligheid blabla.

Iets doet me hierdoor denken aan (boek/film/animatie) Animal Farm,
We zijn allemaal gelijk...,
Macht corrumpeert.

Mocht dit er werkelijk komen, denk je dan niet dat er dark-chatrooms komen -als die er al niet zijn!- of er dus meer van komen waar overheden geen weet noch invloed op uit kan oefenen?
Wie wilt d'r nou dat er iemand meekijkt met wat je met wie-dan-ook bespreekt en dan bepaald of dat wel door de beugel kan, aannemende dat dat hele csam bs erom een drogreden is!?
01-09-2024, 10:53 door Anoniem
Gebaseerd op een geheim document... Zeer ondemocratisch.
Big brother will watch us.
1984 wordt werkelijkheid.
EU=INGSOC.
01-09-2024, 10:56 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 01-09-2024, 10:57
Voorstel voor chatcontrole terug op Europese politieke agenda
Ik laat mij niet zonder reden controleren. Wij burgers hebben namelijk ook rechten!
Als dit er door komt, dan is het afgelopen met iMessage gebruik als ik met familie en kennissen praat.

Dan schakel ik de app uit.
01-09-2024, 10:56 door Anoniem
Dan maar niet chatten.
Vroeger deden we dat ook niet.
Ik houd mijn privégesprekken liever... Privé.
Ik heb geen zin om mijn grondrechten te grabbel te gooien; mijn recht op privacy.
Schuldig totdat onschuldig bevonden via de achterdochtige, wantrouwige argusogen van overheden, daar leven we straks mee, ik niet.
Criminelen zullen hier ook een uitzondering op zijn, zij werken er gewoon omheen.
01-09-2024, 10:58 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: “Ze” doen hun best maar. Bij mij valt niets te halen. En wie belangstelling heeft in koetjes en kalfjes die gaat z’n gang maar.
Totdat er een False Positive gedetecteerd wordt en u de politie op bezoek krijgt. Want foutloos is het systeem niet.
01-09-2024, 10:59 door Anoniem
Door Cash is Koning:
Voorstel voor chatcontrole terug op Europese politieke agenda
Ik laat mij niet zonder reden controleren. Wij burgers hebben namelijk ook rechten!
Als dit er door komt, dan is het afgelopen met iMessage gebruik als ik met familie en kennissen praat.

Dan schakel ik de app uit.
Helemaal mee eens.
Mijn telefoon gaat bij het afval, ik chatte er toch alleen maar mee.
01-09-2024, 11:02 door Anoniem
Door Anoniem: “Ze” doen hun best maar. Bij mij valt niets te halen. En wie belangstelling heeft in koetjes en kalfjes die gaat z’n gang maar.
Quote van Edward Snowden;
"Beweren dat je niet geeft om het recht op privacy omdat je niets te verbergen hebt, is niet anders dan zeggen dat je niet geeft om vrijheid van meningsuiting omdat je niets te zeggen hebt."
01-09-2024, 11:03 door Anoniem
Laat ze lekker. Mensen die hun privacy serieus nemen hebben daar tools voor. Chat controle/censuur is voor eenieder die daarmee instemt. EU is een moloch van machtsmisbruik, als een slechte sf uit de jaren '80.
01-09-2024, 11:07 door Anoniem
Door Anoniem: Echte democratie heeft lekken van geheimen nodig om te kunnen functioneren. Wat ik me echter afvraag dit nog leidt tot collectieve verontwaardiging die ander nieuws langdurig verdringt. Mensen consumeren liever nieuws over rellen in Engeland, vermiste toeristen, oorlogen, steekpartijen, en ICT probleempjes bij de overheid die invloed heeft op vakantievervoer.
Helaas wel ja, zo is het ook gegaan met de sleepwet...
Ik zal me er zelf altijd bewust van blijven, het zal bij mij voor het "chilling effect" zorgen, ik zal nooit meer iets kunnen schrijven zonder het gevoel te hebben dat er iemand potentieel over mijn schouder kijkt, daardoor zal mijn schrijfgedrag veranderen en wordt ik effectief geconditioneert.
(Net zoals die gevangenissen met die geblindeerde bewakingstorens in het midden, dan gedragen gevangenen zich anders omdat ze niet weten of ze bekeken worden)
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Chilling_effect
01-09-2024, 11:07 door Anoniem
Zoals blijkt uit de reacties hierboven,
weten de machthebbers van beide kampen,
die het daarboven waarschijnlijk dik eens zijn,
steeds het divide et impera spel naar hun bevolking toe
prachtig te spelen.

Deze bevolkingsgroepen vliegen elkander
dan wederzijds in de haren en de totale surveillance
en monitoring-machine kan steeds effectiever gaan draaien.

Mijn vraag derhalve is, waarom hebben ze dit nodig
en waar zouden ze zo bang voor zijn?

Maar daarnaast niet of zeer onvoldoende acteren
op cyber- en andere criminaliteit.

Een vreselijk inactiviteit van overheden.
Ergerlijk maar nog geen enkele tegenbeweging te ontdekken.

#laufer
01-09-2024, 11:20 door Anoniem
Men wil ongetwijfelt de metadata van onze privégesprekken pakken en via een psuedoniem verkopen.
Waarom zou men er anders zo gebeten op zijn?
Hoe dan ook; het argument "kinderen" is een deogreden.
Wikipedia:
"Denk aan de kinderen" (ook "Hoe zit het met de kinderen?") is een cliché dat is geëvolueerd naar een retorische tactiek. In letterlijke zin verwijst het naar kinderrechten (zoals in discussies over kinderarbeid). In het debat is het een pleidooi voor medelijden dat wordt gebruikt als een beroep op emotie, en daarom een logische misvatting kan worden.
https://en.wikipedia.org/wiki/Think_of_the_children
01-09-2024, 11:38 door Anoniem
Als je dit soort dingen leest weet je gelijk hoe verschrikkelijk corrupt dit proces is, het lijkt wel een cartel samengesteld door criminelen:

Europol zocht onbeperkte toegang tot data verzameld via client side scanning:
https://www.security.nl/posting/812441/%27Europol+zocht+onbeperkte+toegang+tot+data+verzameld+via+client-side+scanning%27

Europese ministers willen eigen accounts uitzonderen van chat controle:
https://www.security.nl/posting/838207/%27Europese+ministers+willen+eigen+accounts+uitzonderen+van+chatcontrole%27

Commerciële belangen bij Brussels plan voor client side scanning:
https://www.security.nl/posting/811655/%27Commerci%C3%ABle+belangen+bij+Brussels+plan+voor+client-side+scanning%27

Brussel wil lijst van experts gehoord over client side scanning niet openbaren:
https://www.security.nl/posting/817673/Brussel+wil+lijst+van+experts+gehoord+over+client-side+scanning+niet+openbaren

Brussel gebruikte microtargeting in campagne voor client side scanning:
https://www.security.nl/posting/815736/%27Brussel+gebruikte+microtargeting+in+campagne+voor+client-side+scanning%27

Signal hekelt Europees plan voor chatcontrole, hele proces corrupt:
https://www.security.nl/posting/842719/Signal+hekelt+Europees+plan+voor+chatcontrole%3A+hele+proces+corrupt
01-09-2024, 11:42 door Anoniem
De overheid is te dom om te poepen, ze snappen niet eens dat wanneer ze een weg, fietspad of verkeerlicht aanleggen dat na de levensduur deze weer vervangen moet worden en je hier dus geld voor opzij moet zetten.
Zulke overheden zijn dan echt wel te dom om massa surveillance te instigeren. Dus wie zit er dan wel achter?
01-09-2024, 11:55 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: “Ze” doen hun best maar. Bij mij valt niets te halen. En wie belangstelling heeft in koetjes en kalfjes die gaat z’n gang maar.
Quote van Edward Snowden;
"Beweren dat je niet geeft om het recht op privacy omdat je niets te verbergen hebt, is niet anders dan zeggen dat je niet geeft om vrijheid van meningsuiting omdat je niets te zeggen hebt."

Dat vindt Snowden maar wat vind je zelf? Wat is jouw mening over dit onderwerp? Of durf je geen eigen mening op te schrijven? Herhaal je uit zelfbescherming de mening van anderen?
01-09-2024, 12:25 door Anoniem
Als je als organisatie al je burgers wilt gaan controleren moet je je als organisatie welk doel je oorspronkelijk voor ogen had, of je je doel dan niet voorbij schiet en of je dan überhaupt het recht op voortbestaan hebt.

EU heette vroeger (1958) EEG ofwel Europese Economisch Gemeenschap gericht op landbouw, transport en ecnomische relaties. In 1993 ging het de verkeerde kant op toen onder andere Juridische zaken ook onder de EG werd toegevoegd. Als je dan kijkt naar de invoering van de Euro weet je genoeg: als burger wordt je buitenspel gezet. Al stem je als bevolking tegen het wordt toch wel doorgedrukt.

Dit gaat ook zo gebeuren. Machtslust, anders kan ik het niet noemen. En denk maar niet dat je als bevolking hier iets tegen kunt doen (want democratisch gekozen bestuur).
01-09-2024, 12:27 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: “Ze” doen hun best maar. Bij mij valt niets te halen. En wie belangstelling heeft in koetjes en kalfjes die gaat z’n gang maar.
Quote van Edward Snowden;
"Beweren dat je niet geeft om het recht op privacy omdat je niets te verbergen hebt, is niet anders dan zeggen dat je niet geeft om vrijheid van meningsuiting omdat je niets te zeggen hebt."

Wat hebben privacy en vrijheid van meningsuiting met elkaar te maken?
Snowden ziet kennelijk een verband.
Ik zie die connectie niet.
Maar jij kunt mij dit vast wel uitleggen.
01-09-2024, 12:54 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Echte democratie heeft lekken van geheimen nodig om te kunnen functioneren. Wat ik me echter afvraag dit nog leidt tot collectieve verontwaardiging die ander nieuws langdurig verdringt. Mensen consumeren liever nieuws over rellen in Engeland, vermiste toeristen, oorlogen, steekpartijen, en ICT probleempjes bij de overheid die invloed heeft op vakantievervoer.
Helaas wel ja, zo is het ook gegaan met de sleepwet...
Ik zal me er zelf altijd bewust van blijven, het zal bij mij voor het "chilling effect" zorgen, ik zal nooit meer iets kunnen schrijven zonder het gevoel te hebben dat er iemand potentieel over mijn schouder kijkt, daardoor zal mijn schrijfgedrag veranderen en wordt ik effectief geconditioneert.
(Net zoals die gevangenissen met die geblindeerde bewakingstorens in het midden, dan gedragen gevangenen zich anders omdat ze niet weten of ze bekeken worden)
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Chilling_effect
Heel herkenbaar, ik doe ook aan zelfcensuur. Die conditionering komt ook tot stand als bijv de redactie hier een reactie niet plaatst, terwijl ik mij afvraag wat de reden is. Met het chilling effect is overigens ook in sociale psychologie mee geëxperimenteerd. Behang met gezichten met verschillende gelaatsuitdrukkingen op verschillende plekken (ook achter de persoon) en meten of dat invloed heeft op het uitoefenen van verschillende taken op de computer.

De journalistiek vertoont steeds meer tekens van gelijkschakeling aan de politiek. Terwijl journalisten zelf maar blijven zeuren om tips of informatie, terwijl ze niet meer serieus te nemen zijn in hun onderzoekstaak in een goed werkende democratie omdat ze, samen met een grote groep acteurs, tot dat zelfde metier behoren.
01-09-2024, 12:59 door Anoniem
Wat hebben privacy en vrijheid van meningsuiting met elkaar te maken?
Je bent vast niet de enigen.
https://www.uu.nl/onderwijs/universele-verklaring-van-de-rechten-van-de-mens-75-jaar/artikel-12-privacy
01-09-2024, 13:07 door Anoniem
Door Anoniem: Laat ze lekker. Mensen die hun privacy serieus nemen hebben daar tools voor. Chat controle/censuur is voor eenieder die daarmee instemt. EU is een moloch van machtsmisbruik, als een slechte sf uit de jaren '80.
Door Anoniem: Laat ze lekker. Mensen die hun privacy serieus nemen hebben daar tools voor. Chat controle/censuur is voor eenieder die daarmee instemt. EU is een moloch van machtsmisbruik, als een slechte sf uit de jaren '80.

Het hele probleem is hierbij dat dit soort wetswijzigingen een stap dichterbij zijn dat het gebruik van die privacy tools illegaal maken. Dan wordt je dus strafbaar omdat je niet wilt dat de (r)overheid met jou meekijkt uit principe. We beginnen een beetje Chinese praktijken te krijgen met een Orwellian aanpak. Jouw comment is daarbij alleen maar helpend voor die (r)overheid.
01-09-2024, 13:09 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: “Ze” doen hun best maar. Bij mij valt niets te halen. En wie belangstelling heeft in koetjes en kalfjes die gaat z’n gang maar.
Quote van Edward Snowden;
"Beweren dat je niet geeft om het recht op privacy omdat je niets te verbergen hebt, is niet anders dan zeggen dat je niet geeft om vrijheid van meningsuiting omdat je niets te zeggen hebt."

Dat vindt Snowden maar wat vind je zelf? Wat is jouw mening over dit onderwerp? Of durf je geen eigen mening op te schrijven? Herhaal je uit zelfbescherming de mening van anderen?
Huh? Ik ben het uiteraard met Snowden eens, anders had ik het niet gepost.
Ik neem een voorbeeld om mijn eigen mening te verduidelijken, er zit niets achter ofzo.
Uiteraard is het niet een kwestie van durven of niet durven, ik begrijp uw vraag niet helemaal.
01-09-2024, 13:29 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: “Ze” doen hun best maar. Bij mij valt niets te halen. En wie belangstelling heeft in koetjes en kalfjes die gaat z’n gang maar.
Quote van Edward Snowden;
"Beweren dat je niet geeft om het recht op privacy omdat je niets te verbergen hebt, is niet anders dan zeggen dat je niet geeft om vrijheid van meningsuiting omdat je niets te zeggen hebt."

Wat hebben privacy en vrijheid van meningsuiting met elkaar te maken?
Snowden ziet kennelijk een verband.
Ik zie die connectie niet.
Maar jij kunt mij dit vast wel uitleggen.
No offence, maar nee, dat ga ik u niet uitleggen, u mag uw eigen interpretatie over me doen, en anders krijgen we weer een emotioneel geladen discussie over een nutteloos onderwerp, en dan verspillen we hier een hoop ruimte voor andere mensen die ook goede commentaren willen hebben over dit belangrijke onderwerp.
Dit zal nergens heengaan, richt u liever op diegenen die heimelijk in uw berichtjes willen snuffelen.
Bij voorbaat mijn dank.
01-09-2024, 13:38 door Anoniem
Door Anoniem: “Ze” doen hun best maar. Bij mij valt niets te halen. En wie belangstelling heeft in koetjes en kalfjes die gaat z’n gang maar.
Ja maar je begrijpt dus het probleem niet. Het gaat om grondrechten en bescherming daarvan door de wetten (rechtsstaat)
Als je dat niet hebt gaat alles naar de klote want alles gaat dan van IEDEREEN gecontroleerd worden
In Engeland ga je voor een foute(wat is dat) tweet al de bak in.Wil je in een 24/7 toezich samenleving/gevangenis/detentie
Wat is de vrijheid jouw waard behalve dat je zegt.Ik heb niets te verbergen
Lees eens:missien gaat er dan iets in beweging komen in jouw grijze hersenmassa:
https://www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/actueel/aleid-wolfsen/blog-aleid-wolfsen-niet-meer-dan-nodig
01-09-2024, 14:05 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: “Ze” doen hun best maar. Bij mij valt niets te halen. En wie belangstelling heeft in koetjes en kalfjes die gaat z’n gang maar.
Quote van Edward Snowden;
"Beweren dat je niet geeft om het recht op privacy omdat je niets te verbergen hebt, is niet anders dan zeggen dat je niet geeft om vrijheid van meningsuiting omdat je niets te zeggen hebt."

Wat hebben privacy en vrijheid van meningsuiting met elkaar te maken?
Snowden ziet kennelijk een verband.
Ik zie die connectie niet.
Maar jij kunt mij dit vast wel uitleggen.
Hert zijn grondrechten, basisrechten in onze rechtsstaat. om jouw en mij te beschermen tegen een overheid die zijn grenzen steeds minder kent.Ze consequent schendt.Daar zijn heel veel voorbeelden van inmiddels.
01-09-2024, 14:15 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: “Ze” doen hun best maar. Bij mij valt niets te halen. En wie belangstelling heeft in koetjes en kalfjes die gaat z’n gang maar.
Quote van Edward Snowden;
"Beweren dat je niet geeft om het recht op privacy omdat je niets te verbergen hebt, is niet anders dan zeggen dat je niet geeft om vrijheid van meningsuiting omdat je niets te zeggen hebt."

Wat hebben privacy en vrijheid van meningsuiting met elkaar te maken?
Snowden ziet kennelijk een verband.
Ik zie die connectie niet.
Maar jij kunt mij dit vast wel uitleggen.
Ik kan het wel uitleggen; (Niet originele poster)
Snowden vergelijkt het met een ander onderwerp omdat het resultaat op hetzelfde neerkomt.
Het gaat in dit geval dus niet om het onderwerp zelf, maar om het resultaat dat hetzelfde is.
Snowden heeft een goed punt, al klinkt de opmaak van tekst enigszins complex, ik snapte het zelf eerst ook niet, maar nu wel.
01-09-2024, 14:19 door Anoniem
Er is een grondwet (privacy) voor mensen die niks hebben misdaan, ik vraag me af hoe ze dat willen omzeilen?
Willen ze de grondwet dan aanpassen??
Of willen ze een achterdeurtje voor deze wet gebruiken zoals een maas in de wet?
Het klinkt gevaarlijk, soms vraag ik me weleens af of dit nog wel Nederland waarin we leven, ik voel alsof ik snel mijn koffers moet pakken om te emigreren buiten Europa voordat het te laat is, ben ik de enige die zich zo voelt?
01-09-2024, 14:53 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: “Ze” doen hun best maar. Bij mij valt niets te halen. En wie belangstelling heeft in koetjes en kalfjes die gaat z’n gang maar.
Quote van Edward Snowden;
"Beweren dat je niet geeft om het recht op privacy omdat je niets te verbergen hebt, is niet anders dan zeggen dat je niet geeft om vrijheid van meningsuiting omdat je niets te zeggen hebt."

Wat hebben privacy en vrijheid van meningsuiting met elkaar te maken?
Snowden ziet kennelijk een verband.
Ik zie die connectie niet.
Maar jij kunt mij dit vast wel uitleggen.

Bv Het stemproces:
In het geheim (privacy) je stem ongedongen uit kunnen brengen (je vrijiheid van meningsuiting)
Als oompje Staat over je schouder mee kan kijken of een gewapend persoon naast je neerzet, ga jij dan nog een onwelvallige stem uit brengen?
01-09-2024, 15:39 door Anoniem
Door Anoniem: “Ze” doen hun best maar. Bij mij valt niets te halen. En wie belangstelling heeft in koetjes en kalfjes die gaat z’n gang maar.

Dit is een beetje een dom en kortzichtig antwoord. Iedereen heeft wat te verbergen en de overheid heeft niks te zoeken in mijn (onschuldige) privéberichten.
01-09-2024, 15:42 door Anoniem
Door Anoniem: Wat hebben privacy en vrijheid van meningsuiting met elkaar te maken?
Snowden ziet kennelijk een verband.
Ik zie die connectie niet.
Maar jij kunt mij dit vast wel uitleggen.
Andere anoniem hier die het wel even uit wil leggen.

Snowden geeft een analogie aan tussen uitspraken over die twee. Beide uitspraken hebben de vorm:

"zeggen/beweren dat je niet geeft om een recht omdat je dat recht zelf niet gebruikt"

In het ene geval is het recht privacy, in het andere vrije meningsuiting, het niet gebruiken is in het ene geval niets te verbergen hebben, in het tweede geval niets te zeggen hebben:

• Beweren dat je niet geeft om het recht op privacy omdat je niets te verbergen hebt.
• Zeggen dat je niet geeft om vrijheid van meningsuiting omdat je niets te zeggen hebt.

Het verband is dat het dezelfde manier van redeneren is en dat het op dezelfde manier niet klopt.
01-09-2024, 16:08 door Anoniem
Het niveau van EU beslissingen is af te leiden uit het besluit om plastic dopjes aan plastic flesjes vast te maken, zodat de consument het dopje niet kwijt raakt.
01-09-2024, 16:28 door Anoniem
Door Erik van Straten:
Door cyberpunk: Ze gaan niet stoppen totdat ze het voor elkaar krijgen.
Met eenvoudig weerlegbare argumenten. Moeten we die elke keer opnieuw blijven weerleggen? Is het "mentaalmoeheid" van ons waar zij op hopen?

Het is de spreekwoordelijke gestage druppel die de steen uitholt. Dat is al jaren aan de gang met nu eens een kamerlid, dan weer een politiebaas, vervolgens een minister in het binnenland, dan een figuur in een buitenland. Zo doorzichtig, zo armoedig.
Het is onbegrepen dienstbaar aan de transformatie van de markteconomie in de gedigitalisseerde samenleving.
01-09-2024, 17:23 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: “Ze” doen hun best maar. Bij mij valt niets te halen. En wie belangstelling heeft in koetjes en kalfjes die gaat z’n gang maar.
Quote van Edward Snowden;
"Beweren dat je niet geeft om het recht op privacy omdat je niets te verbergen hebt, is niet anders dan zeggen dat je niet geeft om vrijheid van meningsuiting omdat je niets te zeggen hebt."
Wat hebben privacy en vrijheid van meningsuiting met elkaar te maken?
Snowden ziet kennelijk een verband.
Ik zie die connectie niet.
Maar jij kunt mij dit vast wel uitleggen.
(nieuwe anoniem)
Ik zie dit als een spitsvondigheidje van Snowden, wat inhoudelijk niets zegt, in de trant van: waar niets is, is niets te verbergen of uit te drukken.
De crux zit 'm in het (politiek zeer bewuste) aanbrengen van een relatie tussen privacy en vrijheid van meningsuiting, welke relatie hij suggereert. Die relatie moet er dus zijn (wat jij terecht aansnijdt).
Ik vind het een moeilijke, maar ik ga de uitdaging aan.

De connectie is als volgt: zowel (het beschermen van) privacy als vrijheid van meningsuiting verwijzen naar iets van de individuele mens en i.h.b. van de mens als burger van een staat.
Vrijheid van meningsuiting en ook privacy worden bepaald in de afgrenzing van de staat in relatie tot de burger.
Het gaat om de vraag: wat is des burgers en wat is des staats (voor niet-taalkundigen: "des" betekent: "van de")? Oftewel, waar houdt de beschikking van het individu op en waar begint de beschikking van de staat?
Of nog anders geformuleerd: op welk gebied is de staat de baas en op welk gebied de individuele mens, de staatsburger.
Het is duidelijk dat dit in de praktijk een onderhandelingskwestie is tussen de burgers en de staat. Daarom verandert dit ook in de loop van de tijd.
Voorbeeld: in sommige gemeenten (= de staat) geldt tegenwoordig een aanlijngebod voor honden terwijl dat daarvoor niet bestond. Hoe je als individuele burger buitenshuis met je hond omgaat wordt dus nu meer bepaald door de staat, wat betekent dat je daar zelf minder over te zeggen hebt; je vrijheid wordt kleiner.
De relatie tussen staat en burger werkt als een zero-sum game.
Bij overtreding van het gebod volgt een boete, mits die overtreding is waargenomen door de staat in de persoon van een BOA.
Het aanlijngebod voor honden vergt het meer aanwezig zijn van BOA's op straat of van camera's die m.b.v. AI en gezichtsherkenning hond of baas op de bon slingeren en daarmee verandert de openbare ruimte: die wordt meer waargenomen door de staat en daardoor wordt deze ruimte minder vrij voor de burgers.
En hier komen we op een belangrijk punt, namelijk het waarnemen van de staat, want zonder waarneming geen handhaving van verboden.

In mijn visie is (het recht op) privacy (het recht op) niet waargenomen worden, hier: in de openbare ruimte, door de staat (en omdat ik de indruk heb, dat de hele privacykwestie pas in het digitale tijdperk urgent is geworden, vind ik analoge aanwezigheid van de staat in de openbare ruimte, dus de aanwezigheid van fysieke BOA's, uitgerust met dumb phones en een wapenstok, oké).
Dus privacy is anonimiteit t.o.v. de staat.
Daarmee wordt anonimiteit een "attribuut" van de vrijheid van de individuele mens/ burger.
De mate waarin de individuele burger anoniem kan blijven t.o.v. de staat is een maatstaf van de mate van vrijheid van (staats)burgers in een land.
Dat geldt mondiaal, dus ook voor zgn. autocratische regimes, zoals China, Noord-Korea, Iran en Rusland.

Mijn opvatting gaat terug op de visie dat burgerlijke vrijheid het recht is om met rust te worden gelaten door de staat. De visie dat vrijheid een gebied is waar de individuele burger zelf mag beschikken en waar de staat pas mag interveniëren, mag binnentreden wanneer de individuele burger schade berokkent aan de (staats)collectiviteit.
Dit nadat gebleken is dat deze schade is berokkend. Niet vóórdat de schade is berokkend omdat dit als consequentie zou hebben dat de burger (ten allen tijde) vóóraf waargenomen moet worden (preventieve risicobeheersing d.m.v. surveillance).
Hetzelfde geldt voor de mening(en) van een individuele burger: die valt in het gebied waar zelfbeschikking geldt; daar geldt dus vrijheid van uiting.
Deze vrijheid wordt begrensd daar waar de (staats)collectiviteit schade berokkend wordt, of correcter uitgedrukt: berokkend is.

Privacy is dus (het recht op) een eigen, niet door de staat waarneembaar gebied, een gebied waar de eigen beschikking van de individuele mens geldt (= vrijheid). Meningsuiting ligt op datzelfde gebied.
01-09-2024, 17:49 door Anoniem
Als men echt kinderen wil beschermen is campagne voor ouders om ze beter op hun kinderen te laten letten en te voorkomen dat kinderen veel te jong op chatplatforms belanden waar ze met vreemden in contact komen.
Daarnaast is het niet de bedoeling dat overheden verplichtingen van ouders gaan overnemen, en al helemaal niet ten koste van privacy van iedereen in Europa.
Als men besluit kinderen te nemen moeten ze daar voornamelijk zelf verantwoordelijk over zijn, het is niet de bedoeling dat onze grondrechten in het geding komen omdat mevrouw X en meneer Y besloten samen in bed te kruipen, zeker niet met al die gluiperige methoden omtrent. (Zie de links van anoniem 11:38)
Er zouden betere wettelijke regels moeten komen ivm. kinderen en het digitale leven.
Net als met roken en alcohol, kinderen mogen dat niet totdat ze een bepaalde leeftijd bereiken.
Dat zou daadwerkelijk verschil maken in plaats van de overgrote meerderheid false-positives wiens privacy ten onrechte wordt verbroken.
Er zullen gigantisch veel (volwassen) tieners die met elkaar aan sexting doen het slachtoffer worden van deze false-positives, evenals naaktbelden, false-positive grooming in pkatte tekst en meer.
Allemaal achter de gesloten deuren van de geheime diensten, hoeveel er fout gaat zullen we nooit duidelijk weten, net zoals met de sleepwet.
Het grootste kindermisbruik komt van de overheden die hieraan meedoen, immers zullen kinderen hier eveneens veelal slachtoffer worden van deze privacy inbreuk.
En dan nog maar niet te spreken over wat voor effect het heeft op de manier hoe we met elkaar comminuceren... (Zie anoniem van 11:07)
Het is ook vreemd dat men geen andere methodes in de praktijk brengt alvorens met deze enorme inbreuk op te komen dagen.
Criminelen doen een stapje opzij en gebruiken hin zelfgecompileerde apps en middelen of doen het op een totale andere manier, intussen blijft het volk met deze wetten zitten, zij worden uiteindelijk slachtoffer van deze vorm van terrorisme.
01-09-2024, 18:07 door Anoniem
Uiteindelijk zitten de grootste terroristen achter een bureau bij de geheime diensten, en ook al beseffen ze het zelf niet eens, ze stichten met wetten zoals deze de grootste terreur door heel Europa.
Dit is tevens de reden dat Snowden vertrok bij de inlichtendienst, hij wou het volk/het land verdedigen, niet aanvallen.

Men is door deze vorm van terrorisme niet alleen geschokt, maar veel onschuldige mensen zullen ook langdurig in angst blijven leven aangezien ze weten dat ze overal in chats bespied worden.
Een gesprek met je vriend of vriendin krijgt zo ineens een heel andere lading.

Terrorisme is niet alleen maar het neerhalen van gebouwen, maar voornamelijk waar het woord naar vernoemd is; Het stichten van terreur op een zo groot mogelijke schaal.

En inderdaad, crimelen halen hun schouders op en gaan elders hun heil zoeken, de rest blijft ermee zitten.
Overheden trekken op deze wijze teveel macht naar zich toe en misbruiken deze, net zoals met de sleepwet.

Vaak wordt een maas in de wet gebruikt om zich om de grondwet heen te glibberen als een slang.
Men ondertekent zelf de kleine lettertjes van de app waarin onder andere staat dat de derde partij waarme ze zaken doen al hun data mag delen met partijen zoals geheime diensten.

Vaak krijgen deze partijen een gag-order (knevelbevel) waardoor ze er nils over mogen zeggen, en ze worden gedwongen zelf een onderdeel te worden van de geheime diensten door metadata-leverancier van geheime diensten te worden.

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Terrorisme
01-09-2024, 18:43 door Anoniem
Door Anoniem: ....

En inderdaad, crimelen halen hun schouders op en gaan elders hun heil zoeken, de rest blijft ermee zitten.
Overheden trekken op deze wijze teveel macht naar zich toe en misbruiken deze, net zoals met de sleepwet.

Vaak wordt een maas in de wet gebruikt om zich om de grondwet heen te glibberen als een slang.
Men ondertekent zelf de kleine lettertjes van de app waarin onder andere staat dat de derde partij waarme ze zaken doen al hun data mag delen met partijen zoals geheime diensten.

Vaak krijgen deze partijen een gag-order (knevelbevel) waardoor ze er nils over mogen zeggen, en ze worden gedwongen zelf een onderdeel te worden van de geheime diensten door metadata-leverancier van geheime diensten te worden.

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Terrorisme

Precies dit. Aangifte doen tegen iets waar politie en justitie zelf hebben zitten rommelen met alle middelen denkbaar, gaat je niet lukken. Criminele groeperingen kunnen zich hierbij aansluiten of een zijpad kiezen. Journalisten niet geïnteresseerd als de lolligheid van hun collega's in twijfel getrokken wordt of gewezen worden op hun eigen rol.

Burgers blijven met dit probleem zitten, omdat ze terechte grieven hebben tegen al deze partijen.
MIVD is dienstverlener voor allerlei overheidsinstanties als het om digitaal lastig vallen gaat, ook verzoeken uit het buitenland.
Hier wringt de schoen natuurlijk door het recente verleden. Oorlogen in de westerse wereld zijn er pas sinds 2022.

Uit 2019, vanaf 46:00 over het Defensie Cyber Commando over het inzetten van draconische middelen tegen burgers.
https://npo.nl/start/serie/wnl-op-zondag/seizoen-16/wnl-op-zondag_142/afspelen
01-09-2024, 19:47 door Anoniem
Op 28 augustus zegt premier Schoof dat kwetsbaarheden in cruciale IT-systemen niet altijd te voorkomen zijn. https://www.security.nl/posting/855600/

Op 1 september blijkt dat de overheid opnieuw aanstuurt op een IT-systeem waarmee alle inwoners van Europa bespioneerd worden.

What can go wrong?

Oh wacht, het gaat alleen fout voor de bevolking, niet voor de EU-technocraten. Nou, dan is er toch niks aan de hand. /s
02-09-2024, 00:17 door Anoniem
"Het aantal voorstemmers vertegenwoordigt 63,7 procent van de EU-bevolking"
Dat is moeilijk aan te nemen, ik neem aan dat men een vorm van volksvertegenwoordigers bedoelen?
Net zoals in Amerika; Dan laten ze bij het stemmen de "votesmen" uiteindelijk de doorslag bepalen in plaats van het volk, maar in dit geval nog erger.
Ik heb zeer veel moeite met de gedachte dat 63,7 procent van de daadwerkelijke bevolking zichzelf graag wil laten bespioneren op zijn/haar privéberichtjes.
En dan dat woord "content moderation"... Dan klinkt het niet zo ingrijpend zoals "chatcontrole"...
Er is hier een heel duister plannetje gaande waar Nederland zich absoluut niet aan mag vergrijpen!
In mijn opninie mag hier een justitieel onderzoek naar gestart worden, want dit en wat anoniem van 11:38 vernoemde noemt men namelijk "corruptie", maar dan op grote schaal.
We hebben hier, als volk zijnde niet voor gekozen, we willen een trias politica (een scheiding der machten) in deze democratie, en dat is nou juist aan het verzwakken.
02-09-2024, 05:11 door Anoniem
Door Cash is Koning:
Door Anoniem: “Ze” doen hun best maar. Bij mij valt niets te halen. En wie belangstelling heeft in koetjes en kalfjes die gaat z’n gang maar.
Totdat er een False Positive gedetecteerd wordt en u de politie op bezoek krijgt. Want foutloos is het systeem niet.

Laten we hopen dat dit ook gebeurt. Anders leren ze toch niet.
02-09-2024, 07:49 door Anoniem
Chat controle een overheid die volledig mee wil lezen met wat iedere burger denkt en bespreekt met zijn naasten,censuur op social media andere meningen zijn niet langer geaccepteert , twitter wat door braziliaans gerechtshof eventjes geblokkerd wordt met een boete van 8000 euro voor iedereen die hun bezoekt en een vpn gebruik telegram oprichter opgepakt, kimdotcom die internet verkeer wilde versleutelen om de privacy te waarborgen wordt door nieuwzeeland uitgeleverd aan de VS. Censuur op zoek machines. Alleen het door de overheid gepromote narratief is nog vindbaar bij grote zoekmachines als google en bing, de russische yandex geeft helaas blijkt eerlijkere resulaten als je op zoek bent naar een censuur vrije ervaring. Het is opmaat naat 1984 en ik hoop dat het tij gekeerd zal worden.
02-09-2024, 07:49 door Lezertje
We zullen eens masaal gaan vragen aan alle overheids diensten om alles weer op papier thuis te krijgen. Net als aan de banken en verzekerings bedrijven. Zou een mooi reactie te weeg kunnen brengen.
02-09-2024, 08:07 door Anoniem
Er is een grondwet (privacy) voor mensen die niks hebben misdaan, ik vraag me af hoe ze dat willen omzeilen?
Willen ze de grondwet dan aanpassen??
Of willen ze een achterdeurtje voor deze wet gebruiken zoals een maas in de wet?
Het klinkt gevaarlijk, soms vraag ik me weleens af of dit nog wel Nederland waarin we leven, ik voel alsof ik snel mijn koffers moet pakken om te emigreren buiten Europa voordat het te laat is, ben ik de enige die zich zo voelt?
Nee!
maar waar dan? is er leven op pluto... , want op heel terra is t een zooi!
en zo blijft ook deze kikker nog in het aangenaamste warme water afwachten (totdat, jawel, het te laat is :(
02-09-2024, 08:07 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Door Anoniem: “Ze” doen hun best maar. Bij mij valt niets te halen. En wie belangstelling heeft in koetjes en kalfjes die gaat z’n gang maar.
Quote van Edward Snowden;
"Beweren dat je niet geeft om het recht op privacy omdat je niets te verbergen hebt, is niet anders dan zeggen dat je niet geeft om vrijheid van meningsuiting omdat je niets te zeggen hebt."
Wat hebben privacy en vrijheid van meningsuiting met elkaar te maken?
Snowden ziet kennelijk een verband.
Ik zie die connectie niet.
Maar jij kunt mij dit vast wel uitleggen.
(nieuwe anoniem)
Ik zie dit als een spitsvondigheidje van Snowden, wat inhoudelijk niets zegt, in de trant van: waar niets is, is niets te verbergen of uit te drukken.
De crux zit 'm in het (politiek zeer bewuste) aanbrengen van een relatie tussen privacy en vrijheid van meningsuiting, welke relatie hij suggereert. Die relatie moet er dus zijn (wat jij terecht aansnijdt).
Ik vind het een moeilijke, maar ik ga de uitdaging aan.

De connectie is als volgt: zowel (het beschermen van) privacy als vrijheid van meningsuiting verwijzen naar iets van de individuele mens en i.h.b. van de mens als burger van een staat.
Vrijheid van meningsuiting en ook privacy worden bepaald in de afgrenzing van de staat in relatie tot de burger.
Het gaat om de vraag: wat is des burgers en wat is des staats (voor niet-taalkundigen: "des" betekent: "van de")? Oftewel, waar houdt de beschikking van het individu op en waar begint de beschikking van de staat?
Of nog anders geformuleerd: op welk gebied is de staat de baas en op welk gebied de individuele mens, de staatsburger.
Het is duidelijk dat dit in de praktijk een onderhandelingskwestie is tussen de burgers en de staat. Daarom verandert dit ook in de loop van de tijd.
Voorbeeld: in sommige gemeenten (= de staat) geldt tegenwoordig een aanlijngebod voor honden terwijl dat daarvoor niet bestond. Hoe je als individuele burger buitenshuis met je hond omgaat wordt dus nu meer bepaald door de staat, wat betekent dat je daar zelf minder over te zeggen hebt; je vrijheid wordt kleiner.
De relatie tussen staat en burger werkt als een zero-sum game.
Bij overtreding van het gebod volgt een boete, mits die overtreding is waargenomen door de staat in de persoon van een BOA.
Het aanlijngebod voor honden vergt het meer aanwezig zijn van BOA's op straat of van camera's die m.b.v. AI en gezichtsherkenning hond of baas op de bon slingeren en daarmee verandert de openbare ruimte: die wordt meer waargenomen door de staat en daardoor wordt deze ruimte minder vrij voor de burgers.
En hier komen we op een belangrijk punt, namelijk het waarnemen van de staat, want zonder waarneming geen handhaving van verboden.

In mijn visie is (het recht op) privacy (het recht op) niet waargenomen worden, hier: in de openbare ruimte, door de staat (en omdat ik de indruk heb, dat de hele privacykwestie pas in het digitale tijdperk urgent is geworden, vind ik analoge aanwezigheid van de staat in de openbare ruimte, dus de aanwezigheid van fysieke BOA's, uitgerust met dumb phones en een wapenstok, oké).
Dus privacy is anonimiteit t.o.v. de staat.
Daarmee wordt anonimiteit een "attribuut" van de vrijheid van de individuele mens/ burger.
De mate waarin de individuele burger anoniem kan blijven t.o.v. de staat is een maatstaf van de mate van vrijheid van (staats)burgers in een land.
Dat geldt mondiaal, dus ook voor zgn. autocratische regimes, zoals China, Noord-Korea, Iran en Rusland.

Mijn opvatting gaat terug op de visie dat burgerlijke vrijheid het recht is om met rust te worden gelaten door de staat. De visie dat vrijheid een gebied is waar de individuele burger zelf mag beschikken en waar de staat pas mag interveniëren, mag binnentreden wanneer de individuele burger schade berokkent aan de (staats)collectiviteit.
Dit nadat gebleken is dat deze schade is berokkend. Niet vóórdat de schade is berokkend omdat dit als consequentie zou hebben dat de burger (ten allen tijde) vóóraf waargenomen moet worden (preventieve risicobeheersing d.m.v. surveillance).
Hetzelfde geldt voor de mening(en) van een individuele burger: die valt in het gebied waar zelfbeschikking geldt; daar geldt dus vrijheid van uiting.
Deze vrijheid wordt begrensd daar waar de (staats)collectiviteit schade berokkend wordt, of correcter uitgedrukt: berokkend is.

Privacy is dus (het recht op) een eigen, niet door de staat waarneembaar gebied, een gebied waar de eigen beschikking van de individuele mens geldt (= vrijheid). Meningsuiting ligt op datzelfde gebied.

Bedankt voor jouw diepgaande visie op de uitspraak van Snowden.
En ook alle andere reageerders bedankt voor de reactie op mijn vraag.
02-09-2024, 08:52 door Anoniem
(nieuwe anoniem)
Ik zie dit als een spitsvondigheidje van Snowden, wat inhoudelijk niets zegt, in de trant van: waar niets is, is niets te verbergen of uit te drukken.
De crux zit 'm in het (politiek zeer bewuste) aanbrengen van een relatie tussen privacy en vrijheid van meningsuiting, welke relatie hij suggereert. Die relatie moet er dus zijn (wat jij terecht aansnijdt).
Ik vind het een moeilijke, maar ik ga de uitdaging aan.

De connectie is als volgt: zowel (het beschermen van) privacy als vrijheid van meningsuiting verwijzen naar iets van de individuele mens en i.h.b. van de mens als burger van een staat....[voor de leesbaarheid]... datzelfde gebied.

Hulde! Mooi verwoord en dank voor deze bijdrage!
02-09-2024, 09:02 door Anoniem
Door Anoniem: “Ze” doen hun best maar. Bij mij valt niets te halen. En wie belangstelling heeft in koetjes en kalfjes die gaat z’n gang maar.
Als ik dit soort reacties lees denk ik altijd: of een simpele ziel, of een AIVDer.
We zijn met zn alle heel druk bezig om een hele enge technische infrastructuur aan te leggen.
Onze huidige opperhoofden zijn er nog niets engs (a la CCP) mee van plan, maar is dat over 5, 10 of 20 jaar ook het geval?
Die garantie heeft *niemand*... de enige garantie die je nu hebt is tegenstemmen/protesteren.
02-09-2024, 09:19 door Anoniem
Dit voorstel is lachwekkend als IT'er.
De EU leeghoofden weten niet waar ze aan beginnen.
Het enige wat hier hinder ondervindt is Whatsapp en
andere grote bedrijven.
Niks aan de hand, een project gedoemd te falen.
02-09-2024, 09:21 door Anoniem
En waar zit de cybercriminaliteit al niet overal binnen?
Het systeem is reeds inherent 'verrot' en net als bij vis,
stinkt die van de kop naar de staart.

Het tij keren, kan al vrijwel niet meer,
animo ontbreekt bij deugd mensen
en ongeïnteresseerde massa.

Dus de graaier kan door graaien
en de kluit blijven be.......

luntrus
02-09-2024, 10:52 door Anoniem
Door Anoniem:
Nederland, Estland, Slovenië, Tsjechië en Oostenrijk zouden zich van stemming onthouden
Het geeft maar weer aan hoe ziek dit land is. De natte droom van Erich Mielke!

Inderdaad... ondertussen is Oost-Duitsland 'wakker' geworden en zij hebben nu AfD gestemd. Niet bepaald ideaal, wel een signaal.

Wat vroeger communistisch was zit nu meer in de alt-right sfeer. En wat vroeger rechts was (VVD CDA) is nu liberaal/marxistisch.

Ondertussen zien steeds meer burgers het niet meer zitten, raken verward en gaan door de ellende in de maatschappij zich maar entertainen met complot theorien. Ken steeds meer mensen die geloven dat hun leven gescript is
02-09-2024, 11:16 door Anoniem
Door cyberpunk: Ze gaan niet stoppen totdat ze het voor elkaar krijgen.

Alles alvast wettelijk regelen en de systemen optuigen zodat het slot erop kan zodra teveel mensen wakker worden.

Tijdens de prikweken van Covid hebben we eigenlijk al teveel gezien van hoe het achter de schermen er aan toe gaat.

Je hebt het over Snowden maar er zijn vast mensen, ook in Nederland, die op specifieke informatie zitten waarmee het collectieve menselijk leed verzacht kan worden , dat bij het lezen bepaalde mensen die het moeilijk hebben een soort "aha moment" hebben en duiding krijgen , om hun eigen leven/missie zin te geven...

Maar ja ... er is een Intelligent iemand voor nodig om geloofwaardig over te komen want de 'duiding' van de Sanoma Group onder andere is het stigmatisering van elke waarheid, om vervolgens over koetjes en kalfjes te berichten (het liefst zo min mogelijk nieuws met zoveel mogelijk reklame en trackers!)
02-09-2024, 11:32 door Lighthouse
Installeer en gebruik SimpleX.
SimpleX is een alternatief voor WhatsApp, Signal en Telegram, en is net als Bitcoin gedecentraliseerd. Je hebt de mogelijkheid om je eigen SimpleX-server te draaien.

https://simplex.chat/

Installeer en gebruik Nostr.
Nostr is een alternatief voor Twitter, maar biedt veel meer functionaliteiten. Het werkt ook gedecentraliseerd, waardoor censuur niet mogelijk is. Er is geen groot IT-bedrijf dat de eigenaar is; het is open source. Een goede app om mee te beginnen is Primal. Voor beginners die meer willen leren over Nostr, is het aan te raden om bijvoorbeeld deze video te bekijken.

https://nostr.com/
https://primal.net/
https://www.youtube.com/watch?v=NVm_jGdwTjQ
02-09-2024, 12:19 door EersteEnigeEchte M.J. - EEEMJ - Bijgewerkt: 02-09-2024, 12:51
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Nederland, Estland, Slovenië, Tsjechië en Oostenrijk zouden zich van stemming onthouden
Het geeft maar weer aan hoe ziek dit land is. De natte droom van Erich Mielke!

Inderdaad... ondertussen is Oost-Duitsland 'wakker' geworden en zij hebben nu AfD gestemd. Niet bepaald ideaal, wel een signaal.

Wat vroeger communistisch was zit nu meer in de alt-right sfeer. En wat vroeger rechts was (VVD CDA) is nu liberaal/marxistisch.

Ondertussen zien steeds meer burgers het niet meer zitten, raken verward en gaan door de ellende in de maatschappij zich maar entertainen met complot theorien. Ken steeds meer mensen die geloven dat hun leven gescript is

Inderdaad niet bepaald ideaal, maar wel een signaal. Maar dat signaal wordt nog steeds niet echt opgepakt, getuige deze reactie van een Franse politica:

'A dark day for Germany is a dark day for Europe': European liberals react to German state elections

Valérie Hayer, a French politician who serves as president of the liberal Renew Europe, has said that “a dark day for Germany is a dark day for Europe. The election result in Thuringia and Saxony is unprecedented.”

“We shall not let Europe give in to racist, antisemitic, misogynist and homophobic movements,” she said.

Bron: https://www.theguardian.com/world/live/2024/sep/02/germany-state-elections-afd-europe-latest-politics-news

Geen woord van deze politica over de nood (materieel maar vooral ook geestelijk) en de jarenlange vernedering en het isolement van mensen onder het huidige kapitalistische en technocratische systeem, waaruit deze stem voor AfD onder andere óók voortkomt. Het systeem dat door de "liberalen" op volle kracht uitgerold wordt over Europese samenlevingen, met chatcontrole als één onderdeel van de massa-surveillance.

Ik ben zelf vrijheidslievend, daarom vind ik het vreselijk om te zien dat het hoofd van al die zogenaamde "liberalen" in beton gegoten zit. Ze willen niet in de spiegel kijken, willen hun eigen aandeel in de ontstane situatie niet zien en niet werkelijk analyseren. Ze zitten al jaren op ramkoers met essentiële onderdelen van de realiteit, dus op ramkoers met de wal die het schip op enig moment op zeer onaangename wijze gaat keren. En dan nog zullen ze de schuld voor de ramp, als die dan gebeurt, proberen te wijten aan iedereen behalve zichzelf.

Zowel "liberalen" als AfD-stemmers zouden er goed aan doen om The Fear of Freedom (Erich Fromm) te lezen, voor het eerst gepubliceerd in 1942 (en dat tijdstip was niet toevallig!). Dat boek biedt een diepere sociaal-psychologische verklaring voor wat er ook nu weer aan het gebeuren is. Glashelder geschreven. Heb ik de illusie dat men dit ook werkelijk gaat lezen? Nee, men gaat hoogstwaarschijnlijk op een heel andere manier "lezen", namelijk door in overgrote meerderheid ("liberalen" èn AfD-stemmers) weer keihard op die wal af te stevenen en vervolgens, na de grote kladderatsj, het resulterende puin te inventariseren. En dan weer decennia lang plechtig kransen te gaan leggen met de woorden: "Dat nooit weer."

Weerzinwekkend.

M.J.

P.S. Daarom vind ik de opkomst van BSW (Bündnis Sahra Wagenknecht) interessant, wat je ook van sommige van Wagenknechts standpunten mag vinden. Het lijkt mogelijk iets nieuws te zijn dat zich onttrekt aan de pseudo-tegenstelling tussen het technocratisch neoliberalisme (CDU, SPD, FDP en de Grünen) versus AfD.
02-09-2024, 15:18 door Anoniem
Door Anoniem:
Door cyberpunk: Ze gaan niet stoppen totdat ze het voor elkaar krijgen.

Alles alvast wettelijk regelen en de systemen optuigen zodat het slot erop kan zodra teveel mensen wakker worden.

Tijdens de prikweken van Covid hebben we eigenlijk al teveel gezien van hoe het achter de schermen er aan toe gaat.

Je hebt het over Snowden maar er zijn vast mensen, ook in Nederland, die op specifieke informatie zitten waarmee het collectieve menselijk leed verzacht kan worden , dat bij het lezen bepaalde mensen die het moeilijk hebben een soort "aha moment" hebben en duiding krijgen , om hun eigen leven/missie zin te geven...

Maar ja ... er is een Intelligent iemand voor nodig om geloofwaardig over te komen want de 'duiding' van de Sanoma Group onder andere is het stigmatisering van elke waarheid, om vervolgens over koetjes en kalfjes te berichten (het liefst zo min mogelijk nieuws met zoveel mogelijk reklame en trackers!)

Hoewel intelligent, het lukt sommigen niet om geloofwaardig overkomen.
In Nieuwsuur was hoogleraar cybersecurity governance te gast. 8:00-13:15 min.
Inhoudelijk gaat dit over de storing van vorige week woensdag, maar hoe deze ter zake kundige vrouw het woord redundantie uitspreekt, doet mijn haren overeind gaan staan. Je zal haar maar tegenover je hebben staan, als student. (Collega's onderling hebben uiteraard wel lol om newsspeak uit de beperkte Haagse Kring op nationale televisie)

https://npo.nl/start/serie/nieuwsuur/seizoen-2024/nieuwsuur_4833/afspelen
02-09-2024, 20:22 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem:
Nederland, Estland, Slovenië, Tsjechië en Oostenrijk zouden zich van stemming onthouden
Het geeft maar weer aan hoe ziek dit land is. De natte droom van Erich Mielke!

Inderdaad... ondertussen is Oost-Duitsland 'wakker' geworden en zij hebben nu AfD gestemd. Niet bepaald ideaal, wel een signaal.

Wat vroeger communistisch was zit nu meer in de alt-right sfeer. En wat vroeger rechts was (VVD CDA) is nu liberaal/marxistisch.

Ondertussen zien steeds meer burgers het niet meer zitten, raken verward en gaan door de ellende in de maatschappij zich maar entertainen met complot theorien. Ken steeds meer mensen die geloven dat hun leven gescript is

Als ze dat zogenaamde spelletje -de ICTwedloop- eenmaal door hebben wel. Dan zijn ze teleurgesteld. In electronica, wetenschap, opleiding, mensen, internet, alles. Was er maar betere kennis verspreid over wat er aan de hand was op het gebied van privacy, politieke tendenzen en door politiek ingezette middelen. En de natuurkunde natuurlijk.
04-09-2024, 10:31 door Erik van Straten
Voor geïnteresseerden (die de Engelse taal machtig zijn): gisteren publiceerde Jaap-Henk Hoepman (*) vanaf https://someone.elses.computer/@xot/113073880787624337 een tweetal toots (Mastodon's voor "tweets") over het Hongaarse voorstel voor Chatcontrol / CSS (Client Side Scanning).

In reactie daarop beschreef ik in https://infosec.exchange/@ErikvanStraten/113075518670257012 mijn belangrijkste bezwaren.

(*) Jaap-Henk Hoepman is een gerenommeerde privacy prof: https://www.cs.ru.nl/J.H.Hoepman/
04-09-2024, 16:39 door EersteEnigeEchte M.J. - EEEMJ - Bijgewerkt: 04-09-2024, 16:55
Door Erik van Straten: Voor geïnteresseerden (die de Engelse taal machtig zijn): gisteren publiceerde Jaap-Henk Hoepman (*) vanaf https://someone.elses.computer/@xot/113073880787624337 een tweetal toots (Mastodon's voor "tweets") over het Hongaarse voorstel voor Chatcontrol / CSS (Client Side Scanning).

In reactie daarop beschreef ik in https://infosec.exchange/@ErikvanStraten/113075518670257012 mijn belangrijkste bezwaren.

(*) Jaap-Henk Hoepman is een gerenommeerde privacy prof: https://www.cs.ru.nl/J.H.Hoepman/

Dank voor deze attendering. Mee eens.

Ik had ooit een gesprek met Hoepman waarin hij aangaf persoonlijk prioriteit te geven aan digitalisering boven privacy-bescherming. Daar was ik het niet mee eens - zie ook overweging (15) van de AVG over het vereiste van techniekneutraliteit bij privacy-bescherming. Dat onderdeel van de wet wordt in de praktijk grootschalig genegeerd en terzijde geschoven - ook door rechters.

Het leek Hoepman echter een losing battle (noem het: "MJ's losing battle") om te gaan zeggen dat implementatie van digitale systemen alleen mag voorzover het geen schade toebrengt aan de privacy van mensen vergeleken met een bestaande, analoge situatie. Ik zei dat hij daar realistisch gezien tot dusverre gelijk in had, omdat de meeste mensen dachten zoals hij, als gevolg waarvan die digitalisering er dus gewoon door die meerderheid doorgedramd werd - ook als dit de privacy van mensen schaadde.

Hij gaf toen ook aan dat bepaalde vormen van privacy-bescherming bij gebruik van digitale systemen realistisch gezien niet echt haalbaar/mogelijk zijn. Op dat punt waren we het eens.

Nu, een aantal jaren later, zie ik dat Hoepman zijn uiterste best doet om binnen digitale omgevingen toch respect voor privacy te verdedigen, bijvoorbeeld in dit geval van CSS. Helaas lijkt het bijna alsof niet alleen ik destijds een "losing battle" voerde, maar alsof hij dat nu ook doet.

Misschien moet het eerst uitgeprobeerd worden om privacy in digitale omgevingen te verdedigen (noem het "Hoepman's battle"), voordat steeds meer mensen erachter komen dat dat niet gaat lukken en dus weer voor analoge omgevingen gaan kiezen. Dat zou betekenen dat "MJ's battle" weliswaar een losing battle was, maar dat de wal het schip op dit punt alsnog deels gaat keren.

Als het zo zou gaan, dan zou dat bij mij een vreemde mix van gevoelens oproepen.

M.J.
Gisteren, 16:02 door Anoniem
Door Anoniem: Het niveau van EU beslissingen is af te leiden uit het besluit om plastic dopjes aan plastic flesjes vast te maken, zodat de consument het dopje niet kwijt raakt.
Er worden op straat veel losse doppen zonser fles gevonden.
Hetbis dusbmeee dat de doppen hun fles niet kwijtraken.
Gisteren, 16:06 door Anoniem
Door Anoniem: Er is een grondwet (privacy) voor mensen die niks hebben misdaan, ik vraag me af hoe ze dat willen omzeilen?
Willen ze de grondwet dan aanpassen??
Of willen ze een achterdeurtje voor deze wet gebruiken zoals een maas in de wet?
Het klinkt gevaarlijk, soms vraag ik me weleens af of dit nog wel Nederland waarin we leven, ik voel alsof ik snel mijn koffers moet pakken om te emigreren buiten Europa voordat het te laat is, ben ik de enige die zich zo voelt?

De grondwet is op z'n best een advies en leidraad voor de wetgever = 2e kamer en eerste kamer. Het is een rechter bij wet verboden om de grondwet als uitgangspunt te gebruiken.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.