image

Kabinet akkoord met voorstel voor uitvoering Europese Dataverordening

zondag 1 september 2024, 09:32 door Redactie, 8 reacties

Het kabinet is akkoord gegaan met een wetsvoorstel van minister Beljaarts van Economische Zaken dat de Europese Dataverordening in Nederland moet implementeren. De European Data Act (Dataverordening) moet gebruikers meer controle over hun gegevens geven. Leveranciers moeten ervoor zorgen dat gebruikers hun data uit het product kunnen halen of delen met een ander. Daarnaast moeten aanbieders van clouddiensten zorgen dat gebruikers niet worden belemmerd bij het overstappen en diensten aan elkaar kunnen koppelen.

De Data Act legt ook spelregels vast voor het delen van data. Zoals een vergoeding aan bedrijven voor het beschikbaar stellen van data, geschillenbeslechting en de aanpak van eventuele oneerlijke contractvoorwaarden. "Consumenten en bedrijven beschikken dus nog niet over hun eigen gegevens en kunnen deze ook niet naar eigen inzicht delen. Ik wil dat wel mogelijk maken", zegt minister Beljaarts. Het voorstel gaat eerst voor advies naar de Raad van State en zal dan door de Tweede en Eerste Kamer worden behandeld.

Reacties (8)
01-09-2024, 09:39 door Anoniem
Zonder het te lezen: de burger gaat weer meer in de gaten gehouden worden. Al klinkt bovenstaand artikel op zich best goed.
01-09-2024, 12:59 door Anoniem
Tja het moet niet kunnen,dat als je geen toestemming geeft je data te delen,dat het dan toch stiekem via een omweg wel gebeurd. Maar goed het is al tijden zo dat het bigbrother is watching you een rol speelt. De minder ontwikkelde burger die weet niet hoe hij zich moet beveiligen met zijn data,zij vinden alles best als zijn computer of telefoon maar werkt en internet kan gebruiken. De ontwikkelde gebruiker weet meer hoe hij zijn eigen gegevens beter kan beveiligen. Dit door vpn zijlings te gebruiken met zijn eigen geïnstalleerde beveiligings programma’s op de computer of telefoon.
01-09-2024, 16:25 door Anoniem
Door Anoniem: Zonder het te lezen: de burger gaat weer meer in de gaten gehouden worden. Al klinkt bovenstaand artikel op zich best goed.

Je hebt hem al goed door. Van de factsheet


Bovendien krijgt de overheid dankzij de dataverordening toegang tot data van de particuliere sector en kan die data ook gebruiken. Zo kan de overheid helpen om te reageren op noodsituaties, zoals overstromingen en bosbranden.
01-09-2024, 22:54 door Anoniem
Vorderen is leuk maar dan moet er wel eerst bewezen zijn of aannemelijk gemaakt dat je data hebt. En dan nòg hoef je er niet aan mee te werken. Daarom heet het ook vorderen. Omdat binnenvallen enkel kan als je ergens medeplichtig aan bent en het is ernstig genoeg. Het klinkt allemaal wel stoer maar het blijft wachten bij de deur zijn. Je kunt duizend redenen hebben om niet op een vordering in te gaan. Je bent in eerste instantie niet eens verplicht om je reden te geven. Zeker als je helemaal niet weet waar het over gaat.
02-09-2024, 07:38 door Anoniem
Dus de AVG bleek de opzet voor een sigaar uit eigen doos?
02-09-2024, 08:34 door Anoniem
Door Anoniem: Je hebt hem al goed door. Van de factsheet


Bovendien krijgt de overheid dankzij de dataverordening toegang tot data van de particuliere sector en kan die data ook gebruiken. Zo kan de overheid helpen om te reageren op noodsituaties, zoals overstromingen en bosbranden.
Het was even zoeken, maar je hebt dit niet uit een factsheet maar uit een nieuwsbericht van de Europese commissie:
https://commission.europa.eu/news/data-act-enters-force-what-it-means-you-2024-01-11_nl
Die pagina linkt wel weer naar een factsheet, maar daar staat het dus niet in.

En het kan nooit kwaad om even het betreffende wetsartikel zelf te lezen om te kijken wat er nou eigenlijk staat. Hier is het:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/HTML/?uri=OJ:L_202302854&qid=1725255604231#d1e2745-1-1
Het gaat om een uitzonderlijke noodzaak, op het reageren op noodsituaties, en dan alleen als men de daarvoor benodigde gegevens niet op een andere manier tijdig en doeltreffend kan krijgen. De mogelijkheden zijn ruimer voor gegevens die niet-persoonsgebonden zijn, dat zijn expliciet gegevens die volgens de AVG geen persoonsgegevens zijn. Zie daarvoor de definities in de dataverordening, waar ook staat dat een noodsituatie een in tijd beperkte uitzonderlijke situatie is met risico op ernstige en blijvende gevolgen.

Kan je uitleggen waarom je vindt dat dit betekent dat de burger meer in de gaten gehouden gaat worden?
02-09-2024, 11:37 door Joep Lunaar - Bijgewerkt: 02-09-2024, 11:42
Terzijde, het gaat hier om een Europese verordening - dat is wetgeving met *directe* werking, geen Europese richtlijn, indirecte wetgeving, die eerst door de verdragsstaten elk in in de eigen wetgeving moet worden geïmplementeerd.

Deze verordening (Verordening 2023/2854 van 13 december 2023 ) treedt vanaf 11 januari 2024 gefaseerd in werking. De (nationale) uitvoeringswet "regelt dat de ACM de toezichthouder wordt op naleving van de DGA, en ook de bevoegde autoriteit wordt voor databemiddelingsdiensten en data-altruïstische organisaties. De bevoegdheden van de ACM mogen volgens de DGA geen afbreuk doen aan de bevoegdheden van ándere autoriteiten, zoals de gegevensbeschermings- of cybersecurity-autoriteit." (citaat uit advies van de Raad van State op het wetsvoorstel).

Omdat handhaving van grote invloed is op de effectiviteit van wetgeving doet het er wel toe hoe dat (nationaal) geregeld is. De ACM is bij andere wetgeving vaak weinig effectief gebleken, o.a. bij het Besluit eindapparaten (vrije keuze eigen apparatuur voor Internet) heeft de ACM er meer dan 5 jaar over gedaan om een beleidsrichtlijn vast te stellen voor de uitoefening van haar handhavingsbevoegdheid wat onder meer te maken had met het eindeloos ruimte bieden voor lobbywerk van grote aanbieders van Internet, met name KPN en Ziggo die faliekant tegen die vrijheid gekant waren. Ook de Dataverordening is wetgeving waar meerdere grote bedrijven niet al te enthousiast over zijn ;-(
03-09-2024, 09:51 door Anoniem

Bovendien krijgt de overheid dankzij de dataverordening toegang tot data van de particuliere sector en kan die data ook gebruiken. Zo kan de overheid helpen om te reageren op noodsituaties, zoals overstromingen en bosbranden.
[/quote]
What can go wrong....?
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.