image

Celstraf voor bewust aanbieden van versleutelde chatdienst aan criminelen

donderdag 12 september 2024, 10:50 door Redactie, 6 reacties

Drie mannen die volgens de rechter bewust cryptotelefoons en een versleutelde chatdienst aan criminelen aanboden zijn veroordeeld tot gevangenisstraffen van respectievelijk 4,5 jaar, een jaar en tien maanden en anderhalf jaar. De IronPhone en chatapplicatie Ironchat lieten gebruikers versleuteld met elkaar communiceren. De telefoons, die vijftienhonderd euro per half jaar kostten, konden alleen worden gebruikt voor het versturen van chatberichten. Daarnaast beschikten ze over een "paniekknop" waarmee het toestel kon worden gewist.

De politie maakte eind 2018 bekend dat het gelukt was om de versleutelde chatberichten tussen deze telefoons te onderscheppen en gedurende enige tijd live mee te kijken. Volgens het OM wisten de verdachten dat hun klantenkring uit criminelen bestonden en werden er geen maatregelen genomen om dit tegen te gaan. "De verdachten garandeerden volledige anonimiteit aan de criminele klanten, door doelbewust geen enkele gegevens bij de verkoop van apparatuur en abonnementen te registreren. Ze werkten ook niet mee aan vorderingen van justitie", aldus het OM.

Blackbox Security, het bedrijf dat de telefoons leverde, bood klanten via een helpdesk de mogelijkheid om accounts te verwijderen of te blokkeren. "Via deze helpdesk zouden zestien accounts op verzoek zijn gewist, nadat gebruikers zich hadden gemeld dat er arrestaties hadden plaatsgevonden. De verdachten waren hiervan op de hoogte", zo liet het OM verder weten, dat Blackbox Security als een criminele organisatie beschouwde.

Volgens de rechter stond bij het verkopen van deze producten anonimiteit centraal. "Om die reden werden er geen gegevens van de klanten gevraagd en betaalden de klanten vrijwel alleen maar met contant geld. De mannen ontwikkelden hiermee een product die vervolgens op de markt werd gebracht dat aantrekkelijk was voor criminelen." Voor de rechtbank staat vast dat de mannen wisten dat het product dat zij verkochten op grote schaal door criminelen werd gebruikt.

Daarnaast staat voor de rechtbank vast dat de mannen op verzoek een account wisten wanneer een gebruiker was opgepakt door de politie. "Hiermee werd voorkomen dat de opsporingsinstanties belastende informatie uit de telefoon konden halen", aldus de rechter. Die stelt verder dat de mannen met elkaar een criminele organisatie vormden. De leider en oprichter van de organisatie, een 52-jarige man uit Huissen, kreeg met een celstraf van 4,5 jaar de hoogste straf opgelegd. Het OM had een gevangenisstraf van 5,5 jaar geëist.

Reacties (6)
12-09-2024, 11:34 door Anoniem
Audi directie per direct op pakken... de Audi RS3 staat bekend om dat alleen criminelen met pinautomaten in de kofferbak hiervan gebruik maken.
12-09-2024, 12:30 door Anoniem
Door Anoniem: Audi directie per direct op pakken... de Audi RS3 staat bekend om dat alleen criminelen met pinautomaten in de kofferbak hiervan gebruik maken.

Je vergelijking slaat kant noch wal. Een hamer kan worden gebruikt als inbrekersgereedschap, maar dit is niet per definitie het geval. In dit geval is er mogelijk genoeg ander ondersteunend bewijs aangetroffen waardoor de organisatie kan worden aangemerkt als criminele facilitator. Het herhaaldelijk niet voldoen aan een vordering is er al een van.
12-09-2024, 13:13 door Anoniem
1500 euro betalen voor een 'cryptotelefoon' waarvan de berichten gekraakt zijn, dus waarschijnlijk zonder E2E encryptie of slechte encryptie. Deze cryptotelefoons draaien vaak ook zwaar verouderde android versies, dus vol met beveiligingslekken.
12-09-2024, 13:38 door Anoniem
Zware jongen kunnen beter een pixel phone kopen en daar het grapheneOS op installeren.
12-09-2024, 15:10 door Anoniem
Door Anoniem: Zware jongen kunnen beter een pixel phone kopen en daar het grapheneOS op installeren.

daar heb je een leuke businesscase.
12-09-2024, 15:19 door Anoniem
Door Anoniem: Zware jongen kunnen beter een pixel phone kopen en daar het grapheneOS op installeren.

Als ze zo slim waren waren ze waarschijnlijk ook geen zware jongen geworden.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.