image

Brussel gewaarschuwd voor risico's online leeftijdsverificatie

maandag 16 september 2024, 15:41 door Redactie, 3 reacties

Een coalitie van meer dan zestig burgerrechtenbewegingen, privacyexperts, advocaten en academici hebben de Europese Commissie in een open brief voor de grote risico's van online leeftijdsverificatie gewaarschuwd. Verschillende Europese landen pleiten voor online leeftijdsverificatie voor social media of zijn inmiddels met verschillende oplossingen aan het testen (pdf).

"Er is een legitieme en dringende behoefte om kinderen online te beschermen. Tegelijkertijd is er een gebrek aan bewijs dat bestaande online leeftijdsverificatietools dit doel kunnen bereiken", aldus de briefschrijvers. "In plaats daarvan hebben we gezien hoe leeftijdsverificatietools fundamentele rechten van alle gebruikers ondermijnen, structurele discriminatie verergeren en een vals gevoel van veiligheid geven."

De briefschrijvers waarschuwen dat door het najagen van leeftijdsverificatie als wondermiddel om de behoeften van kinderen online tegemoet te komen, beleidsmakers fundamentele rechten van kinderen en volwassenen ondermijnen, zonder dat hun veiligheid en welzijn wordt verbeterd. Afhankelijk van de gekozen oplossingen zijn die te omzeilen, of worden gevoelige persoonlijke gegevens, zoals biometrische informatie of browsegeschiedenis, blootgesteld. Daarnaast is leeftijdsverificatie foutgevoelig, laat de brief verder weten.

De briefschrijvers roepen de Europese Commissie op om naar een 'meer holistische aanpak' voor kindveiligheid te kijken en in te zetten op het combineren van oplossingen en minder indringende maatregelen. "Het combineren van minder invasieve tools met andere maatregelen, anders dan alleen technische leeftijdsverificatietools die documenten of schattingen gebruiken, zorgt voor een meer holistische en proportionele aanpak." De brief is mede ondertekend door Bits of Freedom, Defend Democracy, Privacy First, Sekswerkexpertise en Vrijschrift.org.

Reacties (3)
Gisteren, 15:50 door Anoniem
Laat de ouders lekker zelf verantwoordelijk zijn voor hun kinderen zeg, waarom moet de rest van het volk worden lastiggevallen als mevrouw X met meneer Y in bed besluiten te duiken met als gevolg een privacyramp voor de rest van het volk, hoepel toch lekker op met die onzin, er zijn zat kinderfilters voir internet, gebruik die gewoon lekker, cloudflare heeft een makkelijk instelbare via hun DNS systeem.
Gisteren, 16:30 door Anoniem
Dit is toch juist het soort scenario waar ITSME voor bedacht is?
Gisteren, 17:23 door Anoniem
Door Anoniem: Dit is toch juist het soort scenario waar ITSME voor bedacht is?
Wil je echt dat je naam/telefoonnummer/rijksregister bekend wordt op elke site die jij gebruikt en waar kinderen niets te zoeken hebben.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.