image

Kabinet investeert miljoenen euro's in digitale opsporing politie

dinsdag 17 september 2024, 16:29 door Redactie, 7 reacties

Het kabinet gaat miljoenen euro's investeren in de digitale opsporing en aanpak van cybercrime door de politie. Dat blijkt uit de vandaag gepresenteerde miljoenennota en begroting. "De politie moet blijven in verbinding staan met de samenleving. Daarom zetten we in op een zichtbare politie, zowel fysiek als digitaal. De politie mag in het digitale domein en in technologische zin niet achterop raken bij criminelen en moet online haar taken goed kunnen uitvoeren", zo staat in de Rijksbegroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Het kabinet investeert honderdtachtig miljoen euro in vernieuwing bij de politie en maakt vandaag bekend nog eens honderd miljoen euro uit te trekken. De precieze besteding van de honderd miljoen wordt op een later moment door de minister van Justitie en Veiligheid bekendgemaakt. "Ik ben blij met investeringen in onder meer de digitale opsporing en de aanpak van cybercrime. We hebben nog niet altijd een goed antwoord op digitale criminaliteit, terwijl de impact op slachtoffers groot is", zegt korpschef Janny Knol.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid stelt in de Rijksbegroting dat het internet geen vrijhaven mag zijn voor criminelen. "Daarom is stevige opsporing nodig. We versterken de aanpak van digitale dreigingen door statelijke actoren en cybercriminelen en bevorderen de intensieve samenwerking tussen overheid, veiligheidsdiensten, wetenschap en bedrijfsleven."

Volgend jaar zouden er vierhonderd opsporingsonderzoeken naar cybercrime moeten worden uitgevoerd en 43 (grote) fenomeenonderzoeken. Het aantal high tech crimeonderzoeken blijft op twintig staan. "Voor gedigitaliseerde criminaliteit hebben we een verhoging opgenomen van het aantal reguliere opsporingsonderzoeken van 2450 in 2024 naar 2700 in 2025. Hierbij gaat het om fraude met online handel, online fraude met betaalproducten, online voorschotfraude en online identiteitsfraude", zo laat de Rijksbegroting verder weten.

Reacties (7)
17-09-2024, 16:52 door Anoniem
De politie loopt altijd achter op criminelen. Als ze voor zouden lopen dan zouden ze van een misdaad weten voordat die gepleegd wordt. Eerst is er de misdaad, en dan is er de reactie van de politie.

Preventie van digitale criminaliteit is natuurlijk een nobel streven. Maar of je dan voorloopt?
17-09-2024, 17:02 door Anoniem
Zolang de politie onderzoek doet waar van toepassing vind ik het prima.
Zolang ze maar niet de geheime diensten achterna gaan en er onschuldige mensen bij gaan betrekken met massaspionage, maar ik denk dat het in dit geval wel meevalt.
Ben alleen wel bezorgd over die gezichtsherkenning die ze overal op straat willen, hopelijk blijven ze dat ook doen binnen proportie en alleen waar veel misdaad is.
17-09-2024, 17:49 door Anoniem
Kijk maar uit wat je op twitter post
17-09-2024, 18:43 door Anoniem
Ja, laten we vooral investeren in dweilen, terwijl we het ook hadden kunnen stoppen in het dichten van de lekkende kraan…
18-09-2024, 07:17 door Anoniem
Door Anoniem: Ja, laten we vooral investeren in dweilen, terwijl we het ook hadden kunnen stoppen in het dichten van de lekkende kraan…
Vertel, hoe kan de lekkende kraan gedicht worden als het over cybercrime en digitale criminaliteit gaat?
18-09-2024, 09:02 door Anoniem
Gisteren, 17:49 door Anoniem
Kijk maar uit wat je op twitter post
En hier en nu.nl en geenstijl.nl en tweakers.net en yuotube, oh wacht , denk dat ze álle online fora in de gaten houden, (of heet dat) monitoren, of hebben ze ook toegang tot bijbehorende IP bij wat er wordt gepost en wordt er een profiel opgebouwd per IP voor alle -'buitensporige'- reacties, waarbij je zelf maar moet invullen wat er onder buitensprorig valt!
18-09-2024, 10:35 door Anoniem
waarbij je zelf maar moet invullen wat er onder buitensprorig valt!
Als jouw zelfcensuur te mild corrigeert hun moderatie-robot dat wel.
Het is niet eens ironie, maar realiteit.
En wellicht heb ik in 2029 spijt van deze opmerking.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.