image

Autoriteit Persoonsgegevens krijgt volgend jaar budget van 49 miljoen euro

dinsdag 17 september 2024, 16:42 door Redactie, 5 reacties

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) krijgt volgend jaar een budget van 49 miljoen euro. Zes miljoen meer dan vorig jaar begroot was, zo blijkt uit de Rijksbegroting van het ministerie van Justitie en Veiligheid voor 2025. Vorig jaar werd er voor 2025 nog uitgegaan van een bedrag van 43 miljoen euro. De privacytoezichthouder heeft herhaaldelijk gesteld dat er structureel honderd miljoen euro per jaar nodig is om alle taken goed uit te kunnen voeren. Tot en met 2029 is in de begroting echter een bedrag van zo'n 49 miljoen euro per jaar opgenomen.

"Persoonsgegevens worden op grote schaal gedeeld en verhandeld terwijl toezicht steeds ingewikkelder wordt en andere technologieën zoals AI en gezichtsherkenning nog volop in ontwik­keling zijn. Deze ontwikkelingen, in combinatie met risico’s zoals het in verkeerde handen vallen van persoonsgegevens, hebben tot gevolg dat burgers vaker in hun rechten kunnen worden geschonden", aldus de begroting.

In de begroting staat ook dat veel gegevensbeschermingsvraagstukken verschillende ministeries en uitvoeringsorganisaties raken. "Met de onafhankelijke toezichthoudende autoriteit, de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) spreken we veelvuldig over diverse onderwerpen zodat we toezicht voldoende kunnen waarborgen. Door met al deze partijen samen te werken zorgen we voor draagvlak en brengen we beleid en wetgeving tot stand. Zo versterken we de rechtsstaat en herstellen we deels het vertrouwen bij de burger."

Reacties (5)
17-09-2024, 17:48 door Anoniem
Hmmm, de AP adviseert wel actief de overheid (financier) maar het bedrijfsleven moet maar uitzoeken hoe ze de avg moeten implementeren? Altijd ontwijkende antwoorden gehad van de AP want kunnen niet op individuele zaken ingaan. Frustratie van menig FG.
17-09-2024, 18:12 door Anoniem
Druppel op een gloeiende plaat. Dit gaat niet over privacybescherming, maar over palliatieve sedatie. Ook dit kabinet is weer een vijand van privacy.
18-09-2024, 08:11 door karma4
Door Anoniem: Hmmm, de AP adviseert wel actief de overheid (financier) maar het bedrijfsleven moet maar uitzoeken hoe ze de avg moeten implementeren? Altijd ontwijkende antwoorden gehad van de AP want kunnen niet op individuele zaken ingaan. Frustratie van menig FG.

De AP heeft inderdaad niets met privacy ze gebruiken het enkel als argument om de overheid die ze ook zelf zijn te ondermijnen. Als handhaver horen er duidelijk instructies te zijn hoe handhaving plaatsvindt.
De AP heeft de taak naar zich toegetrokken om over andere handhavers te oordelen echter ze volgen zelf niet wat ze anderen opleggen en er is geen toezichthouder over dat falen van de AP op hun GDPR taak.
18-09-2024, 09:46 door Anoniem
Door Anoniem: Hmmm, de AP adviseert wel actief de overheid (financier) maar het bedrijfsleven moet maar uitzoeken hoe ze de avg moeten implementeren? Altijd ontwijkende antwoorden gehad van de AP want kunnen niet op individuele zaken ingaan. Frustratie van menig FG.
Je doelt neem ik aan hierop, en de beperkingen die daar worden genoemd:
https://www.autoriteitpersoonsgegevens.nl/fg-informatie/contactgegevens-ap-voor-fgs

Ik kan me voorstellen dat het knap frustrerend is als AP bij een concrete vraag niet de diepte ingaat maar bij een klacht over exact hetzelfde opeens wel. Maar het gaat hier wel over "gegevensbeschermingsvraagstukken [die] verschillende ministeries en uitvoeringsorganisaties raken". Dat klinkt alsof het niet over individuele zaken gaat, maar alsof er al een hoop voorwerk is gedaan om klassen van problemen te kunnen bespreken. Een veel abstracter niveau, dus, over meerdere overheidsorganisaties heen. Een vergelijkbare overkoepelende aanpak in het bedrijfsleven lijkt me meer iets voor een branchevereniging dan voor individuele bedrijven. Misschien iets om aan te zwengelen als het nog niet gedaan wordt?

Verder vermoed ik dat AP het zelf knap frustrerend vindt om met een financier te zitten die na vele jaren pas zo ver is dat die (net niet) de helft van het budget verschaft dat AP zelf nodig zegt te hebben om zijn werk goed te kunnen doen. Dat is nogal een beperking. Ik kan me voorstellen dat AP zelf een stuk minder frustrerend zou zijn zonder die beperking. De AVG schrijft trouwens voor dat elke lidstaat zorgt voor de financiële middelen nodig om de taken en bevoegdheden effectief uit te voeren (artikel 52, 4e lid). Als de landelijke politiek dat structureel verzuimt houdt die zich daarmee zelf niet aan de AVG.
24-09-2024, 16:23 door Anoniem
De AP is een machtsbeluste overheidsorganisatie die de goedwillenden zou moeten beschermen maar in praktijk de regels zover heeft geïmplementeerd dat kwaadwillenden onder het mom "privacy" ongestoord hun gang kunnen gaan. Typisch Nederlands is de rigide manier waarop bij ons regels worden geïmplementeerd.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.