image

Politie start meldpunt voor agenten met vragen over datalek

zondag 29 september 2024, 09:33 door Redactie, 4 reacties

De politie is naar aanleiding van het datalek dat vrijdag bekend werd gemaakt een meldpunt gestart waar politiemedewerkers met vragen terecht kunnen. "Natuurlijk moet iedereen binnen en buiten de politie erop kunnen rekenen dat de gegevens die de politie heeft, in veilige handen zijn. Ik realiseer me heel goed dat deze hack bij collega’s tot vragen en zorgen leidt. We hebben daarom een speciaal meldpunt opgericht waar zij terecht kunnen", zegt korpschef Janny Knol.

Volgens Knol worden de omvang en impact van het datalek onderzocht om tot concrete antwoorden te komen. "Vanzelfsprekend worden alle mogelijke maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen. Mijn allergrootste prioriteit is de bescherming van politiecollega’s en het voorkomen van verdere schade." Ook premier Schoof liet na afloop van de ministerraad weten geschrokken te zijn van het datalek.

"Want dat raakt alle politiemedewerkers, maar men is nog natuurlijk volop nog in het onderzoek. Dus er zijn 65.000 mensen waar alle e-mailgegevens bekend zijn geworden, dus niet de NAW-gegevens, maar wel alle emailgegevens. En dat is buitengewoon schadelijk en de minister van Justitie en Veiligheid is ook enorm geschrokken. De politie ook. En ja, dat is, echt gewoon erg", aldus de premier.

Schoof noemde het enige goede nieuws dat het in ieder geval geen naam en adresgegevens zijn van mensen. "Dus niet waar ze wonen of de precieze gegevens wie ze zijn, dat staat er allemaal niet bij, omdat het om die e-mailgegevens gaat. Maar ik ga er dus ook vanuit dat mensen geen gevaar lopen, maar nogmaals: het onderzoek loopt nog. En ik heb ook geconstateerd dat ook bij de politie, en vanzelfsprekend ook uitermate begrijpelijk, er ook onrust is."

Reacties (4)
Vandaag, 10:01 door Erik van Straten
Volgens Knol worden de omvang en impact van het datalek onderzocht om tot concrete antwoorden te komen. "Vanzelfsprekend worden alle mogelijke maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen. Mijn allergrootste prioriteit is de bescherming van politiecollega’s en het voorkomen van verdere schade."
Ik ben benieuwd of het betalen van losgeld wordt overwogen - vóór of nadat daar mogelijk om gevraagd wordt.
Vandaag, 10:19 door Anoniem
...Schoof noemde het enige goede nieuws dat het in ieder geval geen naam en adresgegevens zijn van mensen...

Godzijdank.
Vandaag, 10:32 door Anoniem
Is de naam dan niet simpel te herleiden van email adres?
Vandaag, 11:24 door Anoniem
Door Erik van Straten:
Volgens Knol worden de omvang en impact van het datalek onderzocht om tot concrete antwoorden te komen. "Vanzelfsprekend worden alle mogelijke maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen. Mijn allergrootste prioriteit is de bescherming van politiecollega’s en het voorkomen van verdere schade."
Ik ben benieuwd of het betalen van losgeld wordt overwogen - vóór of nadat daar mogelijk om gevraagd wordt.

Ja inderdaad!
Want als het om anderen gaat staat de politie altijd te kakelen dat je nooit losgeld moet betalen "omdat dat de criminaliteit in stand houdt", daarbij geheel voorbij gaand aan het persoonlijk belang van de getroffenen.
En ook komt er (ook hier) wel de dooddoener "zelfs als je losgeld betaalt heb je nog geen garantie" voorbij.

Nu ben ik ook benieuwd of het lekken van die 65000 namen en hoe die agenten zich nu voelen ineens WEL een reden is om te betalen. En of men dan inziet hoe naief dat advies eigenlijk is.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.