Door Anoniem: Door Anoniem: Door Anoniem: Die computers uit de jaren 1995 met een 150-200 W voeding die hadden ook een aansluiting voor de monitor (CRT)
Die had een power in en power out.
De monitor (CRT) die vrat al snel 100 W dus reken maar uit je winst.
De aansluiting voor een CRT monitor heet VGA. Je had ook TFT's met een VGA connector, ik heb er hier een staan. En later had je DVI-I, waar de VGA gewoon nog in zit. Hierdoor kon je simpel een CRT aansluiten op een videokaart met een DVI-I aansluiting.
Ik heb pas later de overstap van CRT naar TFT gemaakt, en het grootste voordeel is dat deze makkelijker op je bureau past. Het 4:3 formaat in plaats van 16:9 vind ik geen nadeel. Ik heb geen rechthoekige ogen.
Anoniem 18:51
Nee, de aansluiting voor de CRT heet niet VGA. Dat is niet wat ik bedoelde.
Voedings uit die tijd (AT voeding) hadden 1 stroom input en 1 stroom output. Veel CRTs vooral in de begin jaren hadden geen eigen stroomplug maar een male stroomplug voor de female stroom uitgang op de voeding.
De volledige CRT voeding verliep dus via de voeding van de PC (de PSU)
PSUs uit die tijd waren misscihen 250w maar zo'n CRT verbruikte ook veel stroom. Ik weet nog dat mijn zwaarte CRT 20 kilogram was, maar hoeveel stroom? In ieder geval meer dan de TFTs en LCD schermen die veel later kwamen.
Dat had iemand anders ook al uitgelegd , maar toch.
Het vermogen van de voeding slaat alleen maar op het deel dat naar PC gaat als laagspanning/gelijkspanning.
Zo'n voeding kon dus 250W aan 5V en 12V gebruikers leveren .
Een CRT ('glasbak') gebruikt inderdaad meer stroom dan een tft/led scherm , maar die doorgeluste connector ervoor kwam direct vanaf de 230V ingang.
Met alleen de fysieke aan/uit schakelaar op de voeding ertussen .
Je zou er in plaats van een CRT ook een frituur mee kunnen voeding, qua vermogen.
De voeding was er gewoon een powerstrip-met-1-speciale-connector voor.
Even gezocht - een Philips Brilliance 109P4 monitor ,19" CRT gebruikte 120W 'typical'.
Bij aanzetten trekt zo'n CRT trouwens even _heel_ veel stroom om de buis te de-magnetiseren .
Als in een computerzaal de stroom uitgevallen was moesten ze allemaal even uit gezet worden en één voor één weer aan, want de stroom er weer opzetten leidde meteen tot het opnieuw uitvallen van de zekeringautomaat.
Maar in elk geval telt dat vermogen op die extra 230V connector niet mee bij de "max 250W" van de voeding.
Wat jij bedoelt , VGA, dat is alleen voor het videosignaal. Dat was een 15 polige SUB-D connector (male aan CRT kant, female PC kant) die je op je GFX kaart inprikte. Dus er gingen van een monitor 2 kabels naar de achterkant van de computer: de VGA en de stroomkabel.
Mid jaren 90 kregen monitoren steeds vaker een eigen stroomconnector , en in die tussenperiode zaten er ook vaak 2 kabelsoorten in de box van een nieuwe monitor , namelijk de directe AC wallsocket plug en de male/female PC-naar-monitor kabel.
De pc-naar-monitor kabel (stroom dus, niet VGA) was gebruikelijk op de PC XT en PC AT , op de originele modellen , en derivaten. Men heeft deze "industrie standaard " nog jaren gekopieerd in ieder geval.
Het is een C13-C14 kabel, in connector-terminologie . Ik noem ook nog steeds "monitor stroomkabel".
Nu ook veel gebruikt nog als connector op een UPS of powerswitch , naar de apparatuur toe.
[..]