image

Politici, organisaties en it-bedrijven waarschuwen kabinet voor chatcontrole

dinsdag 1 oktober 2024, 11:36 door Redactie, 5 reacties

Politici, maatschappelijke organisaties en cybersecuritybedrijven hebben het kabinet wederom gewaarschuwd om niet akkoord te gaan met Europese plannen voor chatcontrole, waarbij chatberichten van burgers worden gecontroleerd. Vandaag maakt het kabinet het standpunt hierover bekend. De Europese Commissie wil een wet invoeren waardoor chatdiensten verplicht worden om alle berichten van hun gebruikers te controleren.

Europese wetgeving vindt plaats via een trialoog, waarbij de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van Ministers onderhandelen over wetgevende voorstellen. Het Europees Parlement zag het voorstel van de Europese Commissie voor chatcontrole niet zitten en kwam met een eigen voorstel, waar nog steeds kritiek op is, maar wat end-to-end versleutelde diensten uitzondert.

EU-voorzitter Hongarije heeft een een nieuw voorstel bedacht waarover de EU-lidstaten binnenkort stemmen. Het kabinet heeft nog geen standpunt over dit voorstel ingenomen, zo liet minister Van Weel twee weken geleden aan de Tweede Kamer weten. Het is dan ook nog onduidelijk of een door de Tweede Kamer aangenomen motie over het tegengaan van chatcontrole wordt uitgevoerd. Wel stelde de minister dat het nieuwe voorstel onderdelen bevat die tegemoetkomen aan eerdere Nederlandse bezwaren over het zogeheten ‘detectiebevel’.

Bij een detectiebevel wordt een chatdienst verplicht om alle chatberichten van gebruikers te controleren op niet toegestane onderwerpen. Berichten die worden aangemerkt gaan naar een Europees centrum voor verdere verwerking en controle. Vorig jaar weigerde het kabinet een door de Tweede Kamer aangenomen motie uit te voeren, waarin de regering werd opgeroepen tot het tegengaan van chatcontrole.

"Vrijwillig"

"Om de Nederlandse kritiek tegemoet te komen bedacht de Hongaarse voorzitter een slimmigheid. Ze kondigde aan dat in haar voorstel het verplicht zoeken naar strafbare afbeeldingen beperkt zou worden tot foto’s waarvan bekend is dat ze strafbaar zijn. Het zoeken naar afbeeldingen die niet bekend staan als strafbaar zou vrijwillig zijn", zegt Rejo Zenger van burgerrechtenbeweging Bits of Freedom. "Maar wat is vrijwillig als zo’n platform wel verplicht worden om te investeren in de ontwikkeling van de technologie die daarvoor nodig is en elk jaar over de voortgang moet rapporteren?" Volgens Zenger is het door Hongarije gepresenteerde voorstel allesbehalve vrijwillig.

Bits of Freedom ontving een nieuwe versie van het voorstel waarbij de Europese Commissie wordt gedwongen om niet elke vijf jaar, maar elke drie jaar te evalueren of de verplichte surveillance niet al kan worden uitgebreid. "Dat zou betekenen dat de verplichte monitoring niet alleen maar gaat over bekend strafbaar materiaal, maar ook onbekend materiaal en grooming", legt Zenger uit.

Burgerrechten geschonden

Brancheorganisatie Cyberveilig Nederland, die allerlei cybersecuritybedrijven vertegenwoordigt, waarschuwt dat het voorstel burgerrechten van EU-inwoners schendt. Daarnaast is er een risico op massasurveillance en misbruik, verzwakt het de algehele beveiliging, ondermijnt het de integriteit van software, creëert het nieuwe aanvalsvectoren, wordt het basisprincipe van vertrouwelijkheid geschonden en kan het het vertrouwen van gebruikers in digitale diensten ondermijnen.

"Kortom: De cybersecuritysector beschouwd client-side scanning als een directe bedreiging voor de integriteit en veiligheid van end-to-end encryptie. Tenslotte zijn er ook nog de ernstige, destructieve gevolgen voor de burgerrechten van inwoners van de Europese Unie", zo stelt de brancheorganisatie.

'Sluwe manier'

Het Meldpunt Kinderporno, onderdeel van organisatie Offlimits, stelt dat het Hongaarse voorstel een negatieve invloed zal hebben op de effectieve Nederlandse aanpak van misbruikmateriaal. "Het Hongaarse voorstel voor de bestrijding van seksueel misbruik zal een negatieve invloed hebben op deze effectieve Nederlandse aanpak." Het Meldpunt benadrukt dat door het voorstel de deur naar het doorbreken van end-to-end encryptie wordt opengezet. "Encryptie is noodzakelijk voor de bescherming van online kinderrechten."

"Bovendien wordt in het Hongaarse voorstel - in tegenstelling tot in het eerdere voorstel - op een sluwe manier niet alleen het detecteren van bekend beeldmateriaal mogelijk gemaakt, maar ook dat van nieuw beeldmateriaal. Dit terwijl het bekend is dat de bestaande software niet in staat is om effectief nieuw beeldmateriaal van seksueel kindermisbruik te detecteren. Het risico op ontelbare false positives is groot, wat leidt tot het criminaliseren van onschuldige burgers", waarschuwt de organisatie verder. Die stelt dat er veel meer moet worden ingezet op preventie en het aanpakken van hosters (pdf).

"Kinderen beschermen en misbruikers pakken moet topprioriteit zijn, maar het EU-voorstel aanpak beelden kindermisbruik maakt Nederland onveilig, is massasurveillance en helpt geen kind. Nederland moet tegen stemmen zeggen experts!", laat GroenLinks-PvdA-Kamerlid Kathmann op X over het voorstel weten.

Reacties (5)
Vandaag, 11:53 door Anoniem
Bij een detectiebevel wordt een chatdienst verplicht om alle chatberichten van gebruikers te controleren op niet toegestane onderwerpen.
Niet toegestane onderwerpen, met het oog op "veiligheid", "openbare orde" en de "privacy" van ministers:
- zijn uithuisgeplaatste kinderen van Toeslagenaffaireslachtoffers al weer terug bij hun ouders?
- verdwenen bonnetjes en smsjes op ministeries?
- de risico's van mRNA-vaccins?
- sommige oorzaken van oversterfte? (andere oorzaken mogen wel worden genoemd)
- politiegeweld tegen demonstranten (tegen vaccinatiedruk, Just Stop Oil)?
- rechterlijke dwalingen waarbij onschuldigen zijn veroordeeld tot lange gevangenisstraffen (het "vertrouwen" in de rechterlijke macht mag niet worden ondermijnd)?

Berichten die worden aangemerkt gaan naar een Europees centrum voor verdere verwerking en controle.
Gaat een Hongaar beoordelen wat een Nederlander mag zeggen?

Vorig jaar weigerde het kabinet een door de Tweede Kamer aangenomen motie uit te voeren, waarin de regering werd opgeroepen tot het tegengaan van chatcontrole.
Het Nederlandse kabinet handelde nu al in de geest van de Hongaarse leider Viktor Orban. Parlement is er om te gehoorzamen, niet om de regering te controleren.
Vandaag, 12:04 door Anoniem
"Vrijwillig" in de trant dat men de terms and agreements van de desbetreffende chat app ondertekent waarin staat dat ze je mogen bespioneren.

Het is een zeer slinkse en ondemocratische manier om de grondwet te omzeilen.

Het is vooral jammer dat ze op deze ontransparante en geniepige wijze te werk gaan omdat het anders niet gedoogd wordt door het volk.
Vandaag, 12:27 door Anoniem
Bits of Freedom ontving een nieuwe versie van het voorstel waarbij de Europese Commissie wordt gedwongen om niet elke vijf jaar, maar elke drie jaar te evalueren of de verplichte surveillance niet al kan worden uitgebreid. "Dat zou betekenen dat de verplichte monitoring niet alleen maar gaat over bekend strafbaar materiaal, maar ook onbekend materiaal en grooming", legt Zenger uit.
Het is nog niets eens doorgevoerd of de schaal begint al te glijden, naar meer meer meer....
Vandaag, 12:35 door Anoniem
Door Anoniem:
Bits of Freedom ontving een nieuwe versie van het voorstel waarbij de Europese Commissie wordt gedwongen om niet elke vijf jaar, maar elke drie jaar te evalueren of de verplichte surveillance niet al kan worden uitgebreid. "Dat zou betekenen dat de verplichte monitoring niet alleen maar gaat over bekend strafbaar materiaal, maar ook onbekend materiaal en grooming", legt Zenger uit.
Het is nog niets eens doorgevoerd of de schaal begint al te glijden, naar meer meer meer....
Inderdaad, het is een glijdende schaal.
Naomi Brockwell heeft een goede video gemaakt over hoe de baseline elke keer verschuift bij iedere nieuwe privacy-schendende wet.
Elke generatie heeft op deze manier minder privacy, maar achtten dat normaal.

The new normal
https://youtu.be/aXhXkXcMXyM
Vandaag, 16:29 door Anoniem
Door Anoniem: Elke generatie heeft op deze manier minder privacy, maar achtten dat "normaal".

The new normal
https://youtu.be/aXhXkXcMXyM

The “shifting baseline" syndrome

Een wetenschapper, Daniel Pauly, realiseerde zich dat onderzoekers die vispopulaties bestudeerden een grote fout maakten bij het bepalen van een acceptabele vangstgrootte. Het was niet zo dat wetenschappers de afnemende vispopulaties niet herkenden. Ze realiseerden zich alleen niet hoe groot de daling was. Elke generatie wetenschappers had een andere basislijn waarmee ze de huidige statistieken vergeleken, en de basislijn van elke opeenvolgende generatie was lager. Internetsurveillance, en het daaruit voortvloeiende verlies van privacy, volgt hetzelfde traject.

How Online Privacy Is Like Fishing
In the wake of a Microsoft spying controversy, it’s time for an ecosystem perspective

by Barath Raghavan & Bruce Schneier, 3 June 2024

https://spectrum.ieee.org/online-privacy
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.