image

Overheid gaat tijdelijk passagiersgegevens alle intra-EU vluchten verwerken

dinsdag 1 oktober 2024, 11:53 door Redactie, 9 reacties

De overheid gaat wegens de NAVO-top in Den Haag volgend jaar en 'huidige terroristische dreiging' van alle intra-EU vluchten passagiersgegevens verwerken. De vorig jaar ingevoerde selectie van intra-EU vluchten op Nederlandse luchthavens wordt opgeheven. Dat laat minister Van Weel van Justitie en Veiligheid aan de Tweede Kamer weten (pdf). Een intra-EU vlucht is een vlucht door een luchtvaartmaatschappij die vanuit een andere lidstaat, zonder tussenlandingen op het grondgebied van een derde land, aankomt in Nederland of vanuit Nederland vertrekt.

De Europese PNR-richtlijn (Passenger Name Record) verplicht luchtvaartmaatschappijen om passagiersgegevens aan de overheid te verstrekken. Vrijwel alle EU-lidstaten hebben de PNR-richtlijn tot nationale wetgeving verwerkt. In Nederland zorgt de wet ervoor dat gegevens van vliegtuigpassagiers met vertrek of aankomst in Nederland vijf jaar lang worden bewaard in een database van de eenheid Passagiersinformatie Nederland (Pi-NL). Het gaat dan om reserverings- en check-in-gegevens, zoals naam- en adresgegevens, telefoonnummers, e-mailadressen, geboortedata, reisdata, ID-documentnummers, bestemmingen, medepassagiers en betaalgegevens.

Het Hof van Justitie van de Europese Unie oordeelde in 2022 dat de geldigheid van de richtlijn niet in het geding is, maar dat er wel moet worden voldaan de fundamentele mensenrechten. Daardoor moest de PNR-richtlijn zo worden geïnterpreteerd dat er belangrijke beperkingen gelden voor het verwerken van persoonlijke gegevens. Het kabinet kondigde daarop verschillende aanpassingen aan. Zo zou de Passagiersinformatie-eenheid Nederland alleen nog intra-EU vluchten van geselecteerde Nederlandse luchthavens verwerken.

Volgens minister Van Weel is het vanwege de NAVO-top die volgend jaar juni in Den Haag plaatsvindt en de 'huidige terroristische dreiging in Nederland' nodig om van alle intra-EU vluchten de passagiersgegevens te verwerken. "Met deze opschorting wordt enerzijds beoogd om voorbereidingshandelingen van terroristen tijdig te onderkennen, in het bijzonder het in-en uitreizen van mogelijke terroristen via de lucht. Anderzijds worden deze passagiersgegevens gebruikt in het kader van opsporen, onderzoeken en vervolgen, indien er ondanks alle inspanningen toch een aanslag plaatsvindt", aldus de bewindsman.

De opschorting van een selectie op intra-EU vluchten geldt ten minste tot de zomer van volgend jaar. Daarna wordt geëvalueerd of er nog steeds sprake is van een 'reële en actuele of voorzienbare dreiging'. "Indien er géén sprake meer is van dergelijke dreiging, zal in de zomer van 2025 een selectie gemaakt worden van intra EU-vluchten" stelt de minister.

Reacties (9)
Vandaag, 12:00 door Anoniem
We zijn allemaal gevangenen geworden, we staan constant onder toezicht terwijl we "vrij" reizen in de EU. Voor gewone mensen had de EU twee voordelen: minder geld wisselen en vrij reizen. Dat vrije reizen is nu al veranderd in bewaakt reizen en de digitale euro zorgt straks ook voor bewaakt betalen.

Gevangenis EU. En het Hof van Justitie van de Europese Unie vindt dat op zich prima. Die rechters zijn veranderd in hulpjes van de cipiers.

De meeste gewone mensen vinden het trouwens ook prima. Die willen graag in een gevangenis wonen, als ze op zondag maar voetbal kunnen kijken.
Vandaag, 12:01 door Anoniem
Het zal mij niets verbazen als er voldoende reden zijn om na juni 2025 deze regeling voort te zetten. De wereld is almaar verder aan het verzinken in (inter)nationale conflichten. En het zal mij helemaal niet verbazen als Europa in de naaste toekomst weer in een pan-Europees gewapend conflict raakt verwikkeld, al of niet mede veroorzaakt door bemoeienissen van statelijke actoren buiten Europa.
Vandaag, 12:12 door Anoniem
Typisch gevalletje Leugens Van De EU.
Als ze iets "tijdelijk" noemen, dan kan je er al van uit gaan dat het permanent wordt...
Vandaag, 12:20 door Anoniem
"Tijdelijk"
Vandaag, 12:43 door Anoniem
Door Anoniem: "Tijdelijk"
Kwartje van Kok? iemand?
Vandaag, 12:46 door Anoniem
Door Anoniem: We zijn allemaal gevangenen geworden, we staan constant onder toezicht terwijl we "vrij" reizen in de EU. Voor gewone mensen had de EU twee voordelen: minder geld wisselen en vrij reizen. Dat vrije reizen is nu al veranderd in bewaakt reizen en de digitale euro zorgt straks ook voor bewaakt betalen.

Gevangenis EU. En het Hof van Justitie van de Europese Unie vindt dat op zich prima. Die rechters zijn veranderd in hulpjes van de cipiers.

De meeste gewone mensen vinden het trouwens ook prima. Die willen graag in een gevangenis wonen, als ze op zondag maar voetbal kunnen kijken.

je kunt anders nog redelijk anoniem de grens over
Vandaag, 14:03 door Anoniem
Gewoon een aantal dagen (week) eerder met de auto de grens over.
Vandaag, 14:50 door Anoniem
Door Anoniem: Gewoon een aantal dagen (week) eerder met de auto de grens over.

Met je connected car.... langs alle ANPR camera's... en "tijdelijke" grenscontroles...
Vandaag, 15:24 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: "Tijdelijk"
Kwartje van Kok? iemand?
Ja, lees dit eens:
https://historiek.net/het-kwartje-van-kok-1991/121641/
Kort samengevat:
• Kok was minister van Financiën in het kabinet-Lubbers III, maar het voorstel kwam niet van hem maar van twee CDA'ers: minister van Verkeer Hanja May-Weggen en staatssecretaris Marius van Amelsvoort van Financiën.
• BOVAG en ANWB, allebei tegen, hebben het frame "kwartje van Kok" bedacht.
• Er is niet beloofd dat het tijdelijk zou zijn. Kok: "Ik sluit het niet uit…. maar ik zeg het ook niet toe".

Kok was erbij betrokken, hij was minister van Financiën tenslotte, maar sla niet over dat het een CDA-idee was in een kabinet waar CDA de grootste partij was. Kok wordt door PvdA-afzeikers maar al te graag zwartgemaakt voor het niet nakomen van een belofte die hij niet eens gedaan heeft, die heeft hij juist uitdrukkelijk niet gedaan.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.