image

Kamercommissie wil opheldering over Nederlands standpunt chatcontrole

vrijdag 4 oktober 2024, 11:11 door Redactie, 8 reacties

De vaste commissie voor Justitie en Veiligheid wil opheldering van minister Van Weel van Justitie en Veiligheid over het Nederlandse standpunt rond chatcontrole en heeft de bewindsman hier meer dan honderd vragen over gesteld. Volgende week wordt het onderwerp door de commissie besproken (pdf). Deze week maakte de minister bekend dat Nederland zich over een stemming voor het invoeren van chatcontrole in de EU zal onthouden. EU-voorzitter Hongarije wil, net als de Europese Commissie, dat chatdiensten verplicht kunnen worden om de inhoud van berichten die burgers versturen te controleren.

De Europese burgerrechtenbeweging EDRi is blij met het Nederlandse standpunt en vindt het tijd om voorstellen voor de invoering van chatcontrole te begraven. Daarbij wijst het ook naar de waarschuwing van de AIVD, dat chatcontrole de cybersecurity van Nederland bedreigt. "Dit is een waarschuwing die ook bij andere landen zou moeten resoneren", aldus EDRi

Volgende week zal het onderwerp door de vaste commissie voor Justitie en Veiligheid worden besproken. Leden van de commissie kwamen met meer dan honderd vragen voor de minister. "Is er een scenario denkbaar dat Nederland voor het voorstel zal stemmen zonder dat de impact precies duidelijk is, aangezien het kabinet stelt dat er op dit moment onvoldoende duidelijk is over de impact van de voorgestelde maatregelen?", aldus één van de vragen.

Ook is de minister gevraagd welke externe technische en juridische experts zijn geraadpleegd bij het opstellen van het kabinetsstandpunt. "Wat is uw reactie op de verschillende open en gerichte brieven die u heeft ontvangen van private en publieke organisaties, met zorgen over de verordening? Heeft u deze meegenomen in uw overwegingen?", wil de commissie verder weten.

"Kunt u onderbouwen waarom het verplichten van client side scanning op versleutelde privécommunicatie wat u betreft wel/niet een wettelijke verzwakking of omzeiling van end-to-endencryptie betekent? Wat betekent dit voor het grondrecht op het (digitale) briefgeheim?", is ook een vraag voor de minister. Die moet tevens duidelijk maken welke definitie van ‘end-to-end’ hij hanteert en meer specifiek, wat volgens Van Weel het begin en wat het einde is van communicatie.

Experts en burgerrechtenbewegingen waarschuwen al jaren dat, mocht chatcontrole verplicht worden, het controlesysteem dat chatdiensten moeten inbouwen ook voor andere onderwerpen is te gebruiken. "Met welke zekerheid kunt u zeggen dat het mogelijk maken van client side scanning op versleutelde privécommunicatie op termijn niet zal leiden tot het uitbreiden naar andere soorten materiaal?", wil de commissie weten.

Een ander risico waar herhaaldelijk voor is gewaarschuwd is dat mensen onterecht beschuldigd kunnen worden. Ook hier wil de commissie uitleg over. "Hoe wordt de schade ongedaan gemaakt wanneer iemand aantoonbaar onschuldig is en binnen welke termijn, gezien je bij eenmaal een 'hit' (ongeacht de ingezette middelen om tot die hit te komen), in het systeem belandt als ‘verdacht van kinderporno’ en je in verschillende databases komt? Is de ‘verdachtmaking’ omkeerbaar? Wat zijn de maatschappelijke gevolgen indien dat niet het geval blijkt?"

Reacties (8)
Vandaag, 11:48 door Anoniem
hongarije wil geen tegenstem hebben in ruil voor geen bezwaar rutte in nato.
Vandaag, 12:24 door Anoniem
Het doel is en blijft simpel: burgers in de gaten houden - en zo veel mogelijk informatie bij elkaar harken.
De tactiek is op het moment afwachten tot er zich iets voordoet waardoor mensen een groot stuk privacy opgeven voor schijnveiligheid. Kwestie van tijd met het wanbeleid van de afgelopen 30 jaar. Erich Mielke droomde er al van.
Vandaag, 13:14 door wim-bart
Alleen al de gedachte aan client side scanning. Dat maakt end-to-end encryptie overbodig. Dan kan de overheid zelfs als een overlay op ieder device scannen en controleren wat men doet. Want doen ze het bij chat applicaties, doen ze het alleen op telefoon of ook op je PC. Wie kijken er mee, hoe zit het met zakelijk verkeer?

Bedenk je iets moois, ga je in Hongarije of vakantie en voordat je een patent hebt ingediend is je idee al gestolen door een vriendje van een Hongaarse “internet controlleur”.

Dit gaat veels te ver. En wie gaat betalen voor die extra bandbreedte? Moet je extra firewall poorten voor open zetten. Thuis mag namelijk niet alles naar buiten (OpenSense). Ben je dan gelijk verdacht?
Vandaag, 14:42 door Anoniem
Beste medelezers,

Dat men het er uberhaupt al over heeft is 'not done'. Een 'politie-agent' die real-time met je meekijkt op telefoon, tablet en pc. De grote leider in Noord-Korea zou nog eens jaloers kunnen worden. De voormalige leiders van Oost Duitsland draaien zich al om in hun graf.

Nog even en Europa heeft straks een echte dictator aan de macht.
Vandaag, 14:43 door Anoniem
Door wim-bart: Alleen al de gedachte aan client side scanning. Dat maakt end-to-end encryptie overbodig. Dan kan de overheid zelfs als een overlay op ieder device scannen en controleren wat men doet. Want doen ze het bij chat applicaties, doen ze het alleen op telefoon of ook op je PC. Wie kijken er mee, hoe zit het met zakelijk verkeer?

Goedkope personen die ingehuurd zijn door een of andere uitvoeringsdienst van de EU. Mogelijk zelf uitzendkrachten.
Ook het xakelijk verkeer wordt gecontroleerd. We hebben binnen de EU to hh niets te verbergen?
Bedrijfsgeheimen hangen we als EU allemaal aan de grote klok. Bedrijfsspionage en concurremtievervalsing negeren we in de EU. Dat bestaat gewoon niet meer.


Door wim-bart: Bedenk je iets moois, ga je in Hongarije of vakantie en voordat je een patent hebt ingediend is je idee al gestolen door een vriendje van een Hongaarse “internet controlleur”.

Zie boven.
De EC vertrouwt erop dat leden van de EU zich netjes gedragen en niets van elkaar af snoepenof stelen.
De EC heeft zo'n vetrouwen in de Europese medemensen dat de CSAM-maateregel geen noemenswaardig aantal aan incidenten en KP-daders zal opleveren.
Het is gewoon arbeidsverschaffing voor goedkope krachten.
Die paar daders die gevonden worden, sturen naar werk-, nee sorry dat moet zijn, vakantiekampen in het hoge noorden.

Door wim-bart: Dit gaat veels te ver. En wie gaat betalen voor die extra bandbreedte?

Jijzelf. De EU is geen charitatieve instelling.

Door wim-bart: Moet je extra firewall poorten voor open zetten. Thuis mag namelijk niet alles naar buiten (OpenSense). Ben je dan gelijk verdacht?

Ja, dan kom je bovenaan de lijst te staan. "Eerlijke" mensen hebben niets te verbergen.
Kijk naar de EC-leden en politci in het algemeen. Die zijn open en eeerlijk over hun doen en laten.
Zo ook over de manier waarop de CSAM wetgeving tot stand komt en wie daar allemaal belang bij hebben.
Daarom is er ook een aapassing in de maatregelen om politici buiten de CSAM-controle te houden.
Want zij zijn eerlijk en doen nooit iets misdadigs. Dus hoeven ze niet gecontroeerd te worden.

Toch?


/s
Vandaag, 14:46 door Anoniem
Door Anoniem: hongarije wil geen tegenstem hebben in ruil voor geen bezwaar rutte in nato.
Wil je dit even toelichten? Dit is mij wat te cryptisch.
Vandaag, 14:53 door Anoniem
Door Anoniem: Het doel is en blijft simpel: burgers in de gaten houden - en zo veel mogelijk informatie bij elkaar harken.
De tactiek is op het moment afwachten tot er zich iets voordoet waardoor mensen een groot stuk privacy opgeven voor schijnveiligheid. Kwestie van tijd met het wanbeleid van de afgelopen 30 jaar. Erich Mielke droomde er al van.
Een update van N.Y. 9-11.
Laat je fantasie eens werken: naar wat voor soort gebeurtenis moeten we uitkijken?

En dit is géén sarcasme, maar bloedserieus.
Vandaag, 16:32 door Anoniem
Alsof we de hond zijn van de overheid, met hondenriem en al.
Uiteraard de overheid die ons aanstuurt alsof we hun slaaf zijn.
Jammer dat nu onderzoek niet alleen bij criminelen gebeurd, maar bij iedereen.

We staan straks 24/7 onder controle, dat is geen prettig idee, want als men het gevoel heeft dat er iemand meekijkt gaan mensen zich anders gedragen, andere dingen zeggen en bij alles wat je zegt nadenken, het veroorzaakt angst, en dat is een ernstige vorm van terreur, en dan al helemaal bij kwetsbare mensen.
Het is een vorm van conditioneren.

Het wantrouwen van de overheid reflecteert op het volk alsof ze een spiegel voorhouden, we beginnen elkaar nu echt te haten.
Hoeveel moeten we nog pikken van deze dolgedraaide EU?

De EU wil een ministerie van waarheid, (desinformatie aanpakken) alle persoonlijke berichtjes kunnen lezen, (chat control) DNA van pasgeboren baby's afnemen: https://www.security.nl/posting/857970/Regeerprogramma%3A+digitale+weerbaarheid%2C+gegevensdeling+in+de+zorg+en+AI bij volgende genaties en iederen taggen en volgen met een gecentraliseerde munt en identiteit (gecentraliseerde EU-ID en EU-Munt)
En als je de plannen van het WEF bekijkt wordt je al helemaal kotsmisselijk:
https://assets.weforum.org/editor/7evFMfKW0fXMKYd8FmjYQKOJMQ2r3iNW2r2VMNy55rM.png
Het lijkt wel alsof we in een nachtmerrie zijn beland.
Meestal bedenken alleen mensen met een alu-hoedje zulke ideeën, maar het ziet er naar uit dat de Europese unie haar volk in een digitale terreurgevangenis gaat zetten.
De grootste terroristen zijn politici, ze gaan zich zo langzamerhand gedragen zoch als de gestapo die iedereen met argusogen volgt.
De spanning die mensen daarbij voelen is extreem schadelijk voor de veiligheid en de vrijheid van dit land.
Mensen willen het massaal niet, maak dan ook een democratische beslissing tegen te stemmen en dit niet door te voeren.
Bedenk wat beters zonder dat daarbij onschuldige mensen in het geding komen... Waar een wil is is een weg.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.