image

Ryanair onderzocht wegens biometrische controle bij boeken vlucht

vrijdag 4 oktober 2024, 16:21 door Redactie, 1 reacties

De Ierse privacytoezichthouder DPC is een onderzoek naar Ryanair gestart, omdat de vliegmaatschappij klanten die via een reisbureau of andere partij boeken verplicht een biometrische controle te ondergaan. De DPC ontving talloze klachten dat Ryanair aanvullende identiteitsverificatie verplicht van klanten die tickets via third-party websites boeken, in tegenstelling tot wanneer er direct via de website van Ryanair wordt geboekt.

Eerder dit jaar diende privacyorganisatie noyb al een klacht in bij de Spaanse privacytoezichthouder dat klanten die bij een derde partij hun vliegticket boeken een gezichtsscan moeten ondergaan. Volgens de luchtvaartmaatschappij is dit nodig als onderdeel van een verificatieproces en heeft het een gerechtvaardigd belang om dit te doen. Het doel is echter niet duidelijk zo stelt noyb.

De DPC gaat nu kijken of de werkwijze van Ryanair wel aan de AVG voldoet. "De DPC heeft talrijke klachten ontvangen van Ryanair-klanten in de EU die na het boeken van hun vluchten vervolgens verplicht werden om een verificatieproces te ondergaan. De verificatiemethoden die Ryanair gebruikt bestaan uit het gebruik van gezichtsherkenningstechnologie, waarbij de biometrische gegevens van klanten worden gebruikt. Dit onderzoek zal uitwijzen of het gebruik van de verificatiemethoden door Ryanair aan de AVG voldoet", zegt Graham Doyle van de DPC.

Reacties (1)
Vandaag, 19:17 door Anoniem
Het zal me benieuwen, DPC zit al op schoot bij de grote bedrijven, of hier ietsvmeer als een symbool gebaar uit voortkomt
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.