Minister Uitermark van Binnenlandse Zaken heeft e-mails over het niet uitvoeren van een door de Tweede Kamer aangenomen motie, waarin het kabinet werd opgeroepen om niet in te stemmen met de Raadsconclusie over de Europese digitale identiteit, gedeeltelijk vrijgegeven. In de motie werd gesteld dat zorgen van de Kamer, zoals over de opslag van data en betrouwbare technologieën, onvoldoende zijn weggenomen.
Eind 2022 maakte het kabinet bekend de motie niet te zullen uitvoeren. Begin vorig jaar hadden meerdere partijen in de Tweede Kamer felle kritiek op het kabinet voor het instemmen met de plannen voor een Europese digitale identiteit, terwijl de regering via de motie was verzocht dit niet te doen. Het kabinet is niet verplicht om aangenomen moties uit te voeren, maar toenmalig staatssecretaris Van Huffelen voor Digitalisering stelde dat dit wel uitzonderlijk is.
"In dit specifieke geval ben ik van mening dat we een goede reden hadden om deze motie niet uit te voeren", aldus Van Huffelen destijds. Volgens de toenmalige staatssecretaris zou Nederland zich met een tegenstem in het vervolg van de onderhandelingen buitenspel zetten. Afgelopen mei ontving minister Uitermark een Woo-verzoek. Via de Wet open overheid (Woo) kunnen burgers informatie bij de overheid opvragen.
Met het verzoek werd informatie over lobbygesprekken rond de Europese digitale identiteit opgevraagd. Die informatie is er niet, zo schrijft de minister, maar wel e-mails over 'afstemming op laagambtelijk niveau' (pdf). Die documenten zijn nu deels openbaar gemaakt (pdf).
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.