image

Minister geeft e-mails vrij over niet uitvoeren motie Europese digitale ID

donderdag 10 oktober 2024, 12:21 door Redactie, 2 reacties

Minister Uitermark van Binnenlandse Zaken heeft e-mails over het niet uitvoeren van een door de Tweede Kamer aangenomen motie, waarin het kabinet werd opgeroepen om niet in te stemmen met de Raadsconclusie over de Europese digitale identiteit, gedeeltelijk vrijgegeven. In de motie werd gesteld dat zorgen van de Kamer, zoals over de opslag van data en betrouwbare technologieën, onvoldoende zijn weggenomen.

Eind 2022 maakte het kabinet bekend de motie niet te zullen uitvoeren. Begin vorig jaar hadden meerdere partijen in de Tweede Kamer felle kritiek op het kabinet voor het instemmen met de plannen voor een Europese digitale identiteit, terwijl de regering via de motie was verzocht dit niet te doen. Het kabinet is niet verplicht om aangenomen moties uit te voeren, maar toenmalig staatssecretaris Van Huffelen voor Digitalisering stelde dat dit wel uitzonderlijk is.

"In dit specifieke geval ben ik van mening dat we een goede reden hadden om deze motie niet uit te voeren", aldus Van Huffelen destijds. Volgens de toenmalige staatssecretaris zou Nederland zich met een tegenstem in het vervolg van de onderhandelingen buitenspel zetten. Afgelopen mei ontving minister Uitermark een Woo-verzoek. Via de Wet open overheid (Woo) kunnen burgers informatie bij de overheid opvragen.

Met het verzoek werd informatie over lobbygesprekken rond de Europese digitale identiteit opgevraagd. Die informatie is er niet, zo schrijft de minister, maar wel e-mails over 'afstemming op laagambtelijk niveau' (pdf). Die documenten zijn nu deels openbaar gemaakt (pdf).

Image

Reacties (2)
Vandaag, 13:11 door Anoniem
+ Optie :
Wel uitvoeren. Als enige tegenstemmen en de rest van triloog en onderhandelingen buiten spel staan.
En bij eventuele aanname van het EU-ID een Opt-opt indienen tegen eventuele wetgeving omtrent dit Europese ID of 'gewoon' (nb. zoals dat ab-normaal/surd gebruikt wordt in optie 1!) niet uitvoeren.
Vandaag, 13:14 door Erik van Straten
Uit de tweede PDF (https://open.overheid.nl/documenten/28273b19-3eda-4bb7-8497-bdf6d443514d/file):
Ook op het terrein van vertrouwensdiensten (Ministerie van Economische Zaken Nederland en Klimaat domein) is de Nederlandse inzet behaald:

• Nederland is positief over de toevoeging van nieuwe gekwalificeerde vertrouwensdiensten

• We zijn ook positief over de verplichte acceptatie door browsers van gekwalificeerde certificaten

• Nederland is ook succesvol geweest in het behouden van het huidige sterke toezicht op vertrouwensdiensten.
Wat die "gekwalificeerde vertrouwensdiensten" en het toezicht daarop inhouden, weet ik niet.

Maar "gekwalificeerde certificaten" zijn gecanceld en aanpassingen in de gebruikersinterface van browsers komen er ook niet. Dit zal tot AitM (*) aanvallen leiden waarbij digitale identiteiten van Europese burgers zullen worden gestolen.

EU-burger    Impersonator
       ||                       ||
       v                       v
[browser]—>[nepwebsite]—>[echte website]

(*) Attacker in the Middle
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.