image

Onderzoekers vinden kwetsbaarheden in end-to-end versleutelde clouddiensten

maandag 21 oktober 2024, 14:02 door Redactie, 2 reacties

Onderzoekers hebben in verschillende end-to-end versleutelde clouddiensten kwetsbaarheden gevonden, waardoor een aanvaller via een gecompromitteerde server allerlei aanvallen kan uitvoeren. In het ergste geval kan er zo toegang tot gegevens worden verkregen. Het gaat om Sync, pCloud, Icedrive en Seafile. De bedrijven bieden end-to-end versleutelde cloudopslag. Daarbij stellen de cloudproviders dat ze geen toegang tot gebruikersdata hebben. Ze noemen dit zelf "zero-knowledge encryption".

Jonas Hofmann en Kien Tuong Truong van ETH Zurich besloten de clouddiensten te onderzoeken. Eerder vonden onderzoekers van de universiteit al een manier om bij MEGA opgeslagen data te ontsleutelen. Nu keken de onderzoekers naar de eerder genoemde clouddiensten, waarbij er wordt uitgegaan van een gecompromitteerde cloudserver. De aanvaller kan hierbij bestanden lezen, aanpassen en data injecteren. Dit leverde tien soorten aanvallen op. Volgens de onderzoekers hoeven aanvallers geen uitgebreide kennis van encryptie te hebben om die uit te voeren en zijn het ook praktische aanvallen, die niet al teveel middelen vereisen.

Het gaat onder andere om het niet authenticeren van user key material, waardoor een aanvaller zijn eigen keys kan injecteren. Andere problemen betreffen ongeauthenticeerde public keys, protocol downgrades, het delen van bestanden via links, niet-geauthenticeerde encryptiemodes, 'unauthenticated chunking', het aanpassen van bestandsnamen en hun locatie, het aanpassen van de metadata van bestanden en het injecteren van mappen en bestanden.

De onderzoekers informeerden Sync, pCloud, Seafile en Icedrive eind april. Volgens de onderzoekers liet Icedrive weten de problemen niet te zullen verhelpen.Seafile gaf aan de problemen met het downgraden van protocollen te verhelpen. Van Sync en pCloud hadden de onderzoekers per 10 oktober nog altijd geen reactie ontvangen. Voor het onderzoek werd ook naar cloudprovider Tresorit gekeken, maar deze dienst bleek voor de meeste aanvallen niet kwetsbaar.

Image

Reacties (2)
22-10-2024, 09:07 door Anoniem
Tja, zie maar eens iets veiligs te bouwen dezer dagen. Niet je eigen crypto gebruiken is 1, maar vervolgens de reguliere crypto goed uitrollen is ook nog niet makkelijk blijkt.
Ik ben zelf nog op zoek naar een eigen te hosten platform om bestanden met verschillende groepen te kunnen delen, maar alles wat ik heb geprobeerd is wel in het nieuws geweest met een kwetsbaarheid.
ZO zie je maar weer, correct implementeren van encryptie is best lastig.
En zodra het key materiaal bij de cloud provider staat en je er bijvoorbeeld met een browser bij moet kunnen, nagenoeg onmogelijk.
Zelfs het goed instellen van protocollen, zodat bijvoorbeeld downgrading niet mogelijk is, is blijkbaar voor dit soort piraten niet standaard.
Nutteloos dus.
Connected = hacked.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.