image

Gebruikers dna-testbedrijf 23andMe opgeroepen om data te verwijderen

dinsdag 22 oktober 2024, 10:53 door Redactie, 4 reacties

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF en Signal-president Meredith Whittaker hebben gebruikers van dna-testbedrijf 23andMe opgeroepen om hun data te verwijderen. Aanleiding is dat de voltallige raad van bestuur van het bedrijf is opgestapt en het in financieel zwaar weer verkeert, laat TechCrunch weten. Mocht het bedrijf failliet gaan, dan zouden ook de gegevens van gebruikers onderdeel van de boedel kunnen worden.

Via 23andMe kunnen gebruikers hun dna laten testen om te zien waar hun voorouders vandaan komen en in contact te komen met andere familieleden op het platform. Daarnaast kan er ook worden getest op gezondheidsgerelateerde zaken. Het bedrijf kreeg vorig jaar met een gevoelig datalek te maken, waarbij de afstammingsgegevens van 6,9 miljoen gebruikers werden gestolen. 23andMe kwam onlangs een schikking van dertig miljoen dollar overeen, maar in het voorlopige schikkingsvoorstel, dat nog door de rechter moet worden goedgekeurd, vraagt het bedrijf om rekening te houden met de slechte financiële situatie.

23andMe stelt dat het privacybeleid niet verandert in het geval van een verkoop, maar organisaties zoals de EFF maken zich zorgen. "Als je een 23andMe-account hebt is het een goede dag om in te loggen en het verwijderen van al je data te verzoeken", zegt Eva Galperin van de EFF. Meredith Whittaker waarschuwt dat niet alleen directe gebruikers risico lopen. Als iemand in de familie dna met 23andMe heeft gedeeld loopt ook de rest van de familie risico, aldus de Signal-president, die oproept tot het verwijderen van accounts.

Reacties (4)
22-10-2024, 14:59 door Anoniem
De vraag is natuurlijk in hoeverre het "verwijderen van al je data" daadwerkelijk (meteen) wordt uitgevoerd.
Wellicht wordt er alleen een vlaggetje "deze gebruiker wil zijn data verwijderen" gezet.
Wellicht zijn er nog backups van de data, die ook verkocht worden bij een faillissement.
Dus in hoeverre heeft dit (nu nog) zin?

Het is, onafhankelijk van het datalek, sowieso een raadsel hoe dit bedrijf ooit had kunnen overleven.
Er is jaren lang service verleend met verlies, zoals dat wel vaker gebeurt bij techbedrijven, maar die kunnen dan nog het beeld ophouden dat men een gebruikersgroep opbouwt waar later wellicht nog aan verdiend gaat worden.
Maar bij 23andMe is iedereen eigenlijk maar 1 keer klant, dus dat opbouwen levert geen waarde op.
En die pogingen om een subscription model te beginnen die waren wel erg doorzichtig, daar trapte natuurlijk bijna niemand in.
22-10-2024, 17:34 door Anoniem
Kun je ook als niet gebruiker je data laten verwijderen? Ik heb namelijk van die idioten in te familie die "niets te verbergen" hebben en hun (ons) DNA gedeeld hebben...
22-10-2024, 19:54 door Anoniem
Dat wordt dan een koopje voor de opsporingsdiensten om hun database te vergroten.
22-10-2024, 20:54 door Anoniem
Ik zou er van uit gaan dat dit een "permanent record" is, en al helemaal als ze het al gedeeld hebben met derden, dan ben je het gewoon kwijt.
Reageren
Ondersteunde bbcodes
Bold: [b]bold text[/b]
Italic: [i]italic text[/i]
Underline: [u]underlined text[/u]
Quote: [quote]quoted text[/quote]
URL: [url]https://www.security.nl[/url]
Config: [config]config text[/config]
Code: [code]code text[/code]

Je bent niet en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.